Οι ημερομηνίες ορόσημο είναι πάντα μία αφορμή για να κάνουμε μια νέα αρχή. Η έναρξη του νέου έτους είναι αν μη τι άλλο μία από τις πλέον καθιερωμένες περιόδους που λίγο πολύ όλοι μας θέτουμε κάποιους στόχους.
Να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες, να ξεκινήσουμε γυμναστήριο, να βελτιώσουμε κάποια ή κάποιες από τις σημαντικές μας σχέσεις, να βελτιωθούμε οικονομικά ή ακόμα και να βάλουμε στη ζωή μας κάτι νέο όπως μία δραστηριότητα ή κάτι εκπαιδευτικό.
Πόσο όμως μένουμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας;
Η αλήθεια είναι πως πολλά δείγματα ερευνών είναι κάπως απογοητευτικά. Στις Ηνωμένες Πολιτείες 80% όσων επιχειρούν μία αλλαγή στην αρχή του χρόνου, μέχρι το Φλεβάρη έχουν εγκαταλείψει τους στόχους του, ενώ ένα άλλο 60% στη Βρετανία θα παραιτηθεί των προσπαθειών μέσα στους πρώτους τρεις μήνες.
Να είμαστε όμως αισιόδοξοι και ας σκεφτούμε ότι μπορούμε να ανήκουμε σ’ αυτό το 20% ή 40% που πετυχαίνει τους στόχους του ή απλά ότι μπορούμε να πάμε κόντρα στις προβλέψεις!
Φέτος ας πρωτοτυπήσουμε!
Επειδή, τουλάχιστον οι μικρές αλλά σημαντικές αποφάσεις μας κρίνονται από τη δική μας θέληση, αποφασιστικότητα και πίστη σ’ αυτό που επιχειρούμε, θα δούμε 5 τρόπους που θα μας βοηθήσουν να φέρουμε σε πέρας την αποστολή μας!
1. Βάλτε στόχους εφικτούς
Ξεκινήστε με μικρές επιτυχίες. Ρίξτε μια ματιά στις συνήθειες που θεωρείτε ότι σας κρατούν πίσω στην καθημερινότητα σας και κάντε μικρά μικρά βήματα. Βρείτε για παράδειγμα κάτι απλό, όπως “Όταν τελειώσω αυτό το γεύμα, θα πλύνω το πιάτο μου".
Ίσως να σας φαίνεται επιπόλαιο αλλά να θυμάστε δύο πράγματα, ότι τα καθημερινά ζητήματα είναι αυτά που χρειάζονται άμεσα και σφιχτό προγραμματισμό, καθώς κι ότι οι μεγάλοι στόχοι πιάνονται ξεκινώντας με μικρά πρώτα βήματα.
2. Δημιουργήστε και συντηρήστε αυτοπεποίθηση
Μόλις συνηθίσετε να κάνετε μικρά πράγματα, αρχίστε να αναγνωρίζετε και να αγκαλιάζετε την αλήθεια: αυτό που δεσμεύομαι να κάνω, είναι αυτό που κάνω. Θυμηθείτε, για να καλλιεργήσετε την ικανότητα αυτοπεποίθησης, πρέπει να πετύχετε. Η αμφιβολία εδώ είναι κακός σύμβουλος. Είναι καλό να γεμίσετε σιγουριά ότι μπορείτε να χειριστείτε αυτό που θέλετε.
Η περίπτωση με το γυμναστήριο είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Εάν δεν είστε βέβαιοι ότι μπορείτε να πηγαίνετε πέντε φορές την εβδομάδα, καλό είναι μην καλλιεργήσετε τέτοιες προσδοκίες στον εαυτό σας. Εξετάστε προσεκτικά πιο είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε ώστε να έχετε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας, άρα και αυτοπεποίθηση ότι επιτυγχάνετε τους στόχους σας. Με άλλα λόγια, δείτε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων σας τι μπορείτε να κάνετε και συντηρήστε το, κρατώντας την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας ψηλά.
3. Ανακαλύψτε τις προκλήσεις
Μιλάμε για μικρές προκλήσεις της καθημερινότητας που μας βοηθούν να χτίσουμε καλύτερες σχέσεις εμπιστοσύνης με τον εαυτό μας. Προσπαθήστε να είστε ακριβής στα ραντεβού σας, αποφασίστε να μην ξοδέψετε πολλά στα μαγαζιά, τακτοποιήστε τα ρούχα σας πριν αυτά αρχίσουν και καταλαμβάνουν τις λεκάνες τη μία μετά την άλλη.
Όλα αυτά είναι κάτι σαν ‘κατασκευαστές εμπιστοσύνης’ θα λέγαμε. Μύες που πρέπει να τους γυμνάζετε σε επανάληψη ώστε να αναπτύσσονται και η ικανότητα σας για προσωπική επιτυχία να πατάει σε καλύτερα θεμέλια.
4. Καλλιεργήστε την αισιοδοξία
Το κλειδί είναι να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας για να εστιάζει στα θετικά, χωρίς φυσικά να παραγνωρίζει τα αρνητικά. Μην αφήνετε όμως την ανασφάλεια να υποδηλώνει ότι δεν υπάρχουν θετικά. Πολλές φορές τα θετικά είναι καλά κρυμμένα κάτω από την συνήθεια της απαισιοδοξίας. Όμως μπορεί να συνεχίζουν να φαίνονται, να είναι εκεί, κι εμείς απλά να πρέπει με πιο καθαρή, ρεαλιστική και λιγότερο μίζερη ματιά να βρούμε αυτό που πρέπει.
Μην ξεχνάτε, οι απαισιόδοξοι είναι τόσο συνηθισμένοι στο να είναι αρνητικοί που δεν συνειδητοποιούν ότι είναι συνήθεια. Και δεν συνειδητοποιούν ότι σε ένα βαθμό είναι μια επιλογή.
5. Αναπτύξτε την κριτική συνείδηση
Με άλλα λόγια να έχετε καλή γνώση του εαυτού σας ώστε να μπορείτε να αποφεύγετε τις καταστροφικές συνήθειες και σκέψεις σας, καθώς πολλές φορές ο ίδιος μας ο νους αυτο-σαμποτάρει τις προσπάθειές μας. Εκεί λοιπόν δε συνθηκολογούμε αλλά επιδιώκουμε να αλλάξουμε. Κάνουμε την αυτοκριτική μας και βλέπουμε τι πάει ή πήγε κατ’ εξαίρεση στραβά για να σπεύσουμε να το διορθώσουμε. Μη φοβηθείτε ότι δε θα τα καταφέρετε με την πρώτη. Πολλά ζητήματα δε λύνονται μια κι έξω, αλλά να είστε σίγουροι ότι έχετε κάνει ένα τεράστιο βήμα εντοπίζοντας τι είναι αυτό που σας ‘πάει πίσω’ και επιχειρείτε με νηφαλιότητα και αυστηρότητα να το βελτιώσετε.
Καλή εκκίνηση λοιπόν με νέα εφόδια για φέτος!
Γράφει η Dr Angel,
Αγγελική Κοσκερίδου
Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist
Doctor of Naturopathic Medicine
MSc Health Psychology
insta: dr_aggelikikoskeridou_official
Πηγές
(1) https://health.usnews.com/health-news/blogs/eat-run/articles/2015-12-29/why-80-percent-of-new-years-resolutions-fail
(2) https://www.theguardian.com/news/datablog/2015/dec/31/how-long-do-people-keep-their-new-year-resolutions