8 Λόγοι που η Τέχνη ωφελεί τα Παιδιά - Προτάσεις δημιουργικής απασχόλησης για το σπίτι!

8 Λόγοι που η Τέχνη ωφελεί τα Παιδιά - Προτάσεις δημιουργικής απασχόλησης για το σπίτι!

Όλοι αποδεχόμαστε ασυζητητί την ανάγκη και τη σημασία τα παιδιά να ασχολούνται με την Τέχνη. Τον χορό, τη ζωγραφική, τη μουσική, τη γλυπτική, το θέατρο… Με πόση ικανοποίηση παρακολουθούμε ένα παιδί να παρασύρεται από μια μελωδία, να στέκεται με αγάπη στο σανίδι ή να αποτυπώνει μέσα από τη δική του ματιά ένα πορτραίτο.

Τι ακριβώς όμως κερδίζουν τα παιδιά και οι νέοι που μαθαίνουν να εκφράζονται μέσα από την Τέχνη, ή και ακόμα ως παρατηρητές και ακροατές αφουγκράζονται τα έργα της;

 

Ας δούμε τους λόγους, για να έχουμε ένα παραπάνω κίνητρο αυτές τις μέρες που τα παιδιά μαζί με εμάς είναι υποχρεωμένα να μένουν στο σπίτι, να τα ενθαρρύνουμε να ασχολούνται όσο το δυνατόν με δημιουργικά θέματα και αντικείμενα.

 

1. Δημιουργικότητα

Τα παιδιά εξερευνούν, αναζητούν, κατασκευάζουν και δημιουργούν κάτι ολοκληρωτικά δικό τους, μέσα από τη φαντασία τους. Το ταλέντο φυσικά μικρή αξία έχει μπροστά στην ανάγκη έκφρασης, γι’ αυτό θα πρέπει να στηρίζονται ισότιμα όλα τα παιδιά.

Και τι κερδίζουν; Μαθαίνουν να σκέφτονται έξω από τα δεδομένα - ‘outside of the box’ όπως εύστοχα λένε οι Άγγλοι – να συνδέουν ιδέες φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους και να καινοτομούν με ένα πνεύμα ελευθερίας που τόσο ανάγκη έχει η κοινωνία μας.

 

Το παιδί που ασχολείται με την Τέχνη αποκτά την ιδιότητα να σκέφτεται δημιουργικά, να είναι αυθεντικό, να ανακαλύπτει, να καινοτομεί – ικανότητες ‘κλειδιά’ για την ατομική και κοινωνική ευημερία, μας λέει πολύ εύστοχα ο Διεθνής Οργανισμός για την Παιδική Τέχνη.

 

2. Δυναμώνει το νευρικό σύστημα

Η Τέχνες απαιτούν τη διέγερση και τη συνεργασία όλων των αισθήσεων. Όραση, ακοή, αφή, όσφρηση και γεύση, όλα απαιτούνται λιγότερο ή περισσότερο ανάλογα με τη δραστηριότητα. Οι νευρώνες του εγκεφάλου ενεργοποιούνται όσο το παιδί πειραματίζεται, δημιουργεί, ανακατεύει χρώματα και ζουλάει τα χέρια του πάνω στο χαρτί, τον πηλό ή πειραματίζεται με άλλα υλικά.

 

3. Βελτιώνει τις κινητικές δεξιότητες

Η χρήση του πινέλου, του ψαλιδιού, το παιχνίδι με την πλαστελίνη, ο σχεδιασμός, ο συνδυασμός χρωμάτων, όπως παράλληλα η κίνηση, ο χορός, η μουσική που μπορεί ανώριμα ένα παιδί να παίξει από ένα μουσικό όργανο, όλα αυτά απαιτούν μία ακρίβεια και ένα συντονισμό στην κίνηση. Το παιδί έτσι, με τη διαρκή ενασχόληση, καταφέρνει να βελτιώνει και να τελειοποιεί όλο και περισσότερο τις κινητικές του δεξιότητες.

 

4. Στηρίζει την αυτοπεποίθηση

Το αίσθημα της ικανοποίησης που γεννιέται μέσα από ένα ολοκληρωμένο έργο ή μία επιτυχημένη εμφάνιση (αν πρόκειται για χορό ή θέατρο) είναι από τα μεγαλύτερα οφέλη που προσφέρει η Τέχνη στα παιδιά. Στηρίζονται στις δυνάμεις τους δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα επί της ουσίας μόνοι τους, και η αυτοπεποίθηση που χτίζεται μέσα από αυτή τη διαδικασία είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση.

 

5. Ανακαλύπτουν πτυχές του εαυτού τους

Ίσως από τα σπουδαιότερα πράγματα που προσφέρει η Τέχνη είναι η δυνατότητα να ανακαλύπτουμε πτυχές του εαυτού μας σε συναισθηματικό ή πρακτικό επίπεδο. Από τη μία λοιπόν μαθαίνουν τα παιδιά να χειρίζονται το σώμα τους, να ελέγχουν τον εαυτό τους, να ανακαλύπτουν δυνατότητες και δεξιότητες, και να αγαπάνε εν τέλει το σώμα και το μυαλό τους. Ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίζεται στις μικρές ηλικίες.

 

6. Ενισχύει τη συγκέντρωση

Κάθε μορφή Τέχνης απαιτεί, περισσότερο ή λιγότερο, συγκέντρωση και πειθαρχία. Στο μέτρο που οι οδηγίες ή οι απαιτήσεις δεν καταπιέζουν την έκφραση του παιδιού, στηρίζουν τη συγκέντρωση και την πειθαρχία. Η αφοσίωση που απαιτείται στηρίζεται στη συγκέντρωση, μέχρι να επιτευχθεί η στόχος. Εδώ ο χορός και το θέατρο είναι πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα για την ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων. Στο τέλος, μετά από ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα τα παιδιά μπορούν να νιώσουν ιδιαίτερα περήφανα, χαρούμενα και πλήρη για τον εαυτό τους.

 

7. Έκφραση

Η βάση, το κίνητρο και η αφετηρία ανέκαθεν στην ιστορία της Τέχνης ήταν κατά βάση η έκφραση. Και τα παιδιά λοιπόν, μέσα από κάθε έργο τους, μαθαίνουν να επικοινωνούν στον κόσμο αυτά που βρίσκονται μέσα τους. Οι κινήσεις τους και οι επιλογές τους είναι αποτέλεσμα των συναισθημάτων τους, της νοητικής τους κατάστασης. Το κάθε έργο, η κάθε κίνηση μπορεί να ‘μιλήσει’ γι’ αυτά, να τα βοηθήσει να απελευθερωθούν.

 

8. Συνεργασία

Ιδιαίτερα στις ομαδικές τέχνες, όπου απαιτείται η επαφή, η επικοινωνία, ο διάλογος και η καθοδήγηση από τον δάσκαλο, τα παιδιά μαθαίνουν να λειτουργούν στο πλαίσιο της συλλογικότητας. Εδώ τα παιδιά αναπτύσσονται παράλληλα ατομικά και ομαδικά. Αντιλαμβάνονται ότι η δική τους ατομική επιτυχία έχει άμεση συνέπεια στην ομάδα και το αντίθετο.

 

Οι Τέχνες λοιπόν μπορούν να μας ταξιδέψουν κάπου αλλού, κάπου μακριά. Μ' έναν τρόπο ξεχωριστό, καλλιεργεί την ψυχή και το πνεύμα. Γι' αυτό, όταν καταφέρνουμε να μυήσουμε τα παιδιά στην τέχνη από μικρή ηλικία, τα οφέλη που αποκομίζουν είναι πολλά και σημαντικά!

 

Δείτε παρακάτω ορισμένες προτάσεις από ιστοσελίδες που μπορούν να προσφέρουν ατέλειωτες ιδέες για δημιουργική απασχόληση στο σπίτι.

https://artfulparent.com

http://krokotak.com

https://gr.pinterest.com/pin/245938829640063648/sent/?invite_code=1132582762594538ab27c97f2bc09742&sender=585468157716656159&sfo=1

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!