Τα τελευταία χρόνια ακούμε και διαβάζουμε όλο και περισσότερα για ένα «μαγικό» φυτό, την αλόη. Εκατοντάδες περιοδικά και ιστότοποι μας «βομβαρδίζουν» καθημερινά με άρθρα για τις θεραπευτικές και τις καλλυντικές ιδιότητες που έχει. Είναι όντως έτσι;
Για να δώσετε την απάντηση, θα χρειαστείτε μια δοκιμή. Πριν από αυτό, εμείς θα σας παραθέσουμε όλα τα δεδομένα γι’ αυτό το φυτό.
Η αλόη συναντάται στα πιο θερμά και ξηρά κλίματα. Πιθανολογούμε πως κατάγεται από τη Βόρεια Αφρική, τα Κανάρια Νησιά και το Πράσινο Ακρωτήρι, αν και καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του πλανήτη που υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες.
Το φυτό στην εμφάνιση μοιάζει με κάκτο, αλλά ανήκει στα κρινοειδή και περιλαμβάνει δεκάδες είδη. Υπολογίζεται ότι έχουν καταγραφεί περίπου 500 είδη του φυτού, όμως, λίγα έχουν ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Περισσότερο συγγενεύει με το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σπαράγγι και το γογγύλι.
Το πιο γνωστό είδος είναι η Αλόη Βέρα που ονομάζεται και φαρμακευτική αλόη. Η λέξη vera σημαίνει γνήσια. Το συγκεκριμένο είδος χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες από διάφορους πολιτισμούς για τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία. Η ικανότητα της αλόης να κατακρατεί το νερό είναι αυτή που την βοηθάει να επιβιώνει σε συνθήκες ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών.
Τη φήμη της τη χρωστάει στο ζελέ που περιέχουν τα φύλα της, καθώς καταφέρνει να συμπυκνώσει σε αυτό δεκάδες θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες.
Η αλόη στην αρχαιότητα
Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν την αλόη για τη θεραπεία πληγών. Κατά την μακρόχρονη εκστρατεία του στην Ασία, ο στρατός του Μεγάλου Αλεξάνδρου την αξιοποίησε ως επουλωτικό τραυμάτων. Μάλιστα, για την προμήθεια αλόης ο Αλέξανδρος κατέκτησε τη Σοκότρα, ένα απομονωμένο νησιωτικό σύμπλεγμα που ανήκει στην Υεμένη.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες της αλόης ήταν γνωστές σε πολλούς άλλους αρχαίους λαού. Ο μύθος λέει το υπέροχο δέρμα της Κλεοπάτρας οφειλόταν σε με λοσιόν με βάση την αλόη.
Στο Μεσαίωνα το υγρό της αλόης χρησιμοποιούνταν ως καθαρτικό, λόγω της αλοΐνης. Θα πρέπει, βέβαια, να διευκρινίσουμε πως ο επεξεργασμένος χυμός από αλόη συνήθως δεν περιέχει μεγάλες ποσότητες αλοΐνης.
Τα συστατικά και η χρήση της
Μόλις τεμαχιστεί η αλόη, εκκρίνει δύο υγρά που έχουν διαφορετικές ιδιότητες το καθένα. Ο κιτρινοπράσινος χυμός, ο οποίος περιέχει την ουσία αλοΐνη είναι ερεθιστικός. Αντιθέτως, το διάφανο ζελέ που εκκρίνεται από το εσωτερικό του φύλλου, είναι καταπραϋντικό και βοηθά στην επούλωση.
Στις μέρες μας η αλόη Βέρα χρησιμοποιείται τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Έτσι, το ζελέ το βάζουμε στο δέρμα γα την ανακούφιση από εγκαύματα, πληγές και δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα και η επιφανειακή μυκητίαση που ονομάζεται και δερματοφύτωση. Η κατάποση χυμού αντιμετωπίζει διάφορες παθήσεις του πεπτικού συστήματος.
Πλέον είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι το φυτό περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αμινοξέα, ένζυμα, πολυσακχαρίτες, λιγνίνη και πολλές άλλες ουσίες. Λόγω όλων αυτών των ουσιών, η αλόη έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, βελτιώνει το μεταβολισμό και βοηθάει την απελευθέρωση κολλαγόνου.
Βάλε τη δική σου αλόη
Οι κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας είναι κατάλληλες για την παραγωγή αλόης. Εφόσον επιθυμούμε να έχουμε το φυτό αλόης στο σπίτι μας, μπορούμε να την φυτέψουμε σε γλάστρα. Το μόνο που χρειάζεται είναι σωστός φωτισμός, λίγο νερό και καλής ποιότητας φυτόχωμα (εμπλουτισμένο με κομπόστ).
Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα της αλόης είναι το συχνό πότισμα, αν και είναι μύθος ότι δεν χρειάζεται καθόλου νερό. Ποτίζουμε το φυτό μόνο όταν έχει στεγνώσει το χώμα της γλάστρας. Τους καλοκαιρινούς μήνες χρειάζεται συχνότερο πότισμα, περίπου δύο φορές την εβδομάδα.
Η συγκομιδή των φύλλων της αλόης καλό είναι να γίνεται αφού το φυτό θα είναι τουλάχιστον τριών ετών, καθώς τότε το ζελέ αποκτά το σύνολο των ευεργετικών ουσιών. Θα πρέπει βέβαια να ξέρετε ότι τα φυτά της αλόης που βρίσκονται σε γλάστρα αποκτούν μικρότερη ανάπτυξη σε σχέση με τα φυτά που είναι στο έδαφος. Η πιο κατάλληλα εποχή συγκομιδής από άποψη ποιότητας και απόδοσης είναι το φθινόπωρο.
Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα τυποποιημένα προϊόντα αλόης βέρα, για την παρασκευή των οποίων έχουν αξιοποιηθεί όλες οι σύγχρονες τεχνικές επεξεργασίας. Τα προϊόντα αυτά έχουν μεγαλύτερη ασφάλεια ως προς την δοσολογία.
Γράφει η Dr Angel,
Αγγελική Κοσκερίδου
Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist
Doctor of Naturopathic Medicine
MSc Health Psychology
insta: dr_aggelikikoskeridou_official