Ο αυχένας είναι ο συνδετικός κρίκος του κορμού με το κεφάλι Η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης αποτελείται από 7 σπονδύλους, οι οποίοι μαζί με τους συνδέσμους και τους μυς που τους περιβάλλουν, σχηματίζουν ένα από τα πιο δυνατά σημεία του ανθρώπινου σώματος.
Δυστυχώς, η κακή στάση του σώματος, η καθιστική ζωή, η πολύωρη ενασχόληση με τους υπολογιστές δημιουργούν σοβαρούς πόνους στην περιοχή του αυχένα.
Ο πιο συνηθισμένος όρος που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε αυτού του είδους τους πόνους είναι το αυχενικό σύνδρομο. Ο συγκεκριμένος όρος είναι μια γενική έννοια που χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει ένα σύνολο εκφυλιστικών αλλαγών στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Tο αυχενικό σύνδρομο μπορεί να οφείλεται σε μία σειρά από παθήσεις που αφορούν τους μυς, τους μεσοσπονδύλιους δίσκους, τους συνδέσμους, τα νεύρα, τα αγγεία ή το νωτιαίο μυελό.
Συνήθως, εκτός από τον πόνο υπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως δυσκαμψία, ζαλάδα, πονοκέφαλοι. Εάν το πρόβλημα είναι οξύ, δεν αποκλείεται να εμφανιστεί πόνος, μούδιασμα ή αίσθηση καψίματος από τον αυχένα μέχρι το χέρι.
Τα φάρμακα δεν είναι ακίνδυνα
Η πρώτη γραμμή άμυνας από την κλασική ιατρική είναι τα αντιφλεγμονώδη, τα παυσίπονα και τα μυοχαλαρωτικά φάρμακα. Βεβαίως, πρόκειται για αρκετά βαριά φάρμακα, τα οποία επηρεάζουν τα όργανα που συνδέονται με τον μεταβολισμό και την πέψη, και γι΄ αυτό χορηγούνται για μικρό χρονικό διάστημα. Τα φάρμακα αυτά περισσότερο προσφέρουν μια προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο, παρά κάποια μόνιμη θεραπεία.
Το κολάρο είναι μια άλλη λύση για αυτές τις περιπτώσεις, όμως, προφανώς δεν γίνεται να ζούμε συνεχώς με αυτό.
Σχετικά σπάνια επιλέγεται η χειρουργική μέθοδος, η οποία συνίσταται σε πολύ βαριές περιπτώσεις εξαιτίας των επιπλοκών που μπορεί να προκαλέσει. Μάλιστα, η χειρουργική επέμβαση δεν εγγυάται ότι θα ξεμπερδέψουμε από το πρόβλημα ή ότι δεν θα επανεμφανιστεί σε λίγα χρόνια.
Επομένως, τι μπορούμε να κάνουμε για να ανακουφιστούμε πραγματικά από τον πόνο, χωρίς τις παρενέργειες που προαναφέραμε;
Αντιμετώπιση με βελονισμό
Σε όλες τις παθήσεις που συνδέονται με έντονο πόνο, συνίσταται ο βελονισμός, ο οποίος προσφέρει εγγυημένη ανακούφιση.
Ο βελονισμός είναι μία πανάρχαια θεραπευτική μέθοδος από την Κίνα που βασίζεται στην τοποθέτηση ιδιαίτερα λεπτών βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Με βάση αυτή την θεώρηση, όπως ακριβώς στο σύμπαν υπάρχει ισορροπία στην διπολική ενέργεια (γιν και γιανγκ), έτσι ακριβώς πρέπει να συμβαίνει με την ενέργεια που ρέει μέσα στο ανθρώπινο σώμα.
Οι βελόνες που τοποθετεί στο σώμα ο βελονιστής προσφέρουν χαλάρωση στους μυς του αυχένα, η οποία αυξάνεται μετά από κάθε συνεδρία. Η ανακούφιση από τον πόνο μπορεί να διαρκέσει για μήνες ή χρόνια, ανάλογα με την πάθηση.
Ωστόσο, ο βελονισμός δεν έχει μόνο παυσίπονη δράση. Οι βελόνες που τοποθετούνται στο σώμα, βοηθούν τον οργανισμό να αρχίσει να αυτοθεραπεύεται. Με την τοποθέτηση των βελόνων, τα νεύρα και ο συνδετικός ιστός γύρω από αυτές, αρχίζουν την διαδικασία της αυτοϊασης, δηλαδή ξεκινούν να ανανεώνονται.
Μια άλλη παράμετρος, όχι απαραίτητα τρίτη κατά σειρά προτεραιότητας , είναι ότι με τον βελονισμό ενεργοποιούνται τα νεύρα και γίνονται πιο ανθεκτικά στον πόνο. Δηλαδή «μαθαίνουν» να αντέχουν περισσότερο πόνο, πριν ενεργοποιήσουν το σήμα του πόνου.
Ο βελονισμός μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα με άλλες ολιστικές προσεγγίσεις, αλλά και με την κλασική ιατρική.
Φυσικά, μιας και μιλάμε για ολιστική μέθοδο, είναι αυτονόητο ότι ο βελονιστής θα ασχοληθεί με την συνολική κατάσταση του ασθενή και όχι μόνο με το σύμπτωμα που τον έφεραν σε αυτόν. Ο θεραπευτής θα επιλέξει να εφαρμόσει τις βελόνες σε εκείνα τα σημεία που θα αποκαταστήσουν την ισορροπία του οργανισμού. Για να γίνουμε πιο κατανοητοί θα πρέπει να εξηγήσουμε ότι ορισμένοι μυοσκελετικοί πόνοι μπορεί να αντανακλούν μια αρνητική ψυχολογική κατάσταση, έναν οργανισμό γεμάτο τοξίνες ή κάποια άλλη πάθηση ενός εσωτερικού οργάνου.
Σε κάθε περίπτωση, ο βελονιστής θα προσφέρει ανακούφιση εκεί που έχουν αποτύχει τα φάρμακα, και μάλιστα ανώδυνα, χωρίς παρενέργειες. Ο βελονισμός δεν προκαλεί πόνο, ίσως μόνο μια μικρή ενόχληση εάν υπάρχει μεγάλη ένταση στο συγκεκριμένο σημείο.
O βιοσυντονισμός
Για μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του αυχενικού συνδρόμου μπορεί να επιλεγεί η μέθοδος του βιοσυντονισμού, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην αναζήτηση των βαθύτερων οργανικών αιτιών που ευθύνονται για τον πόνο.
O βιοσυντονισμός βασίζεται στην αρχή της κβαντικής φυσικής. Τα κύτταρα του σώματός μας εκπέμπουν και λαμβάνουν ηλεκτρομαγνητικά σήματα. Στο σώμα μας έχουμε διάφορες μορφές ενέργειας, ανάμεσα τους την ηλεκτρομαγνητική, που εκφράζεται με ταλαντώσεις (συχνότητες).
Κάθε οργανική ή ανόργανη ύλη εκπέμπει μοναδικές ταλαντώσεις. Επομένως, κάθε κύτταρο έχει την δική του συχνότητα. Η παρουσία κάποιου ξενιστή όπως τα παράσιτα ή οι ιοί επηρεάζουν αυτό το πεδίο, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ταχύτητα επικοινωνίας των κυττάρων μεταξύ τους .
Τα ειδικά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στον βιοσυντονισμό, εντοπίζουν τις ξένες συχνότητες των παθογόνων μικροοργανισμών. Αφού προσδιοριστεί η αιτία, ξεκινάει η προσπάθεια επαναφοράς του οργανισμού σε φυσιολογικό επίπεδο.
Μία ειδική συσκευή λαμβάνει τις ηλεκτρομαγνητικές δονήσεις του σώματός, τις επεξεργάζεται και τις επιστρέφει πίσω στο σώμα, έχοντας «καθαρίσει» τα παθογόνα «παράσιτα». Mπορείτε να φανταστείτε τον βιοσυντονισμό ως μια διαδικασία επαναπρογραμματισμού του ανθρώπινου σώματος, απαλλαγμένου από κάθε τι προβληματικό.
Άλλες πρακτικές
Για τα μυοσκελετικά προβλήματα συνίστανται επίσης διάφορες τεχνικές μασάζ που χαλαρώνουν τους σφιγμένους μυς, τους συνδετικούς ιστούς και τις περιτονίες.
Μεγάλα οφέλη έχει και η γιόγκα, η οποία συνδυάζει την άσκηση με την χαλάρωση. Αφενός ενισχύει τους μυς και διορθώνει την κακή στάση του σώματος και αφετέρου καταπολέμα το στρες που είναι ένας ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας για τον αυχένα.
Ξεχωριστό ρόλο στην αντιμετώπιση των πόνων αυτού του είδους μπορεί να παίξει η διατροφή, ιδιαίτερα μέσω της επιλογής τροφίμων με αντιφλεγμονώδη δράση. Ορισμένα βότανα ανακουφίζουν από τον χρόνιο πόνο, όμως, καλό είναι να αποφεύγετε τους πειραματισμούς και να αναζητάτε την γνώμη ενός ειδικού στις εναλλακτικές θεραπείες.
Πηγές:
-«Medical News Today»
-«Uci Health»
-«What Therapy»
Γράφει η Dr Angel,
Αγγελική Κοσκερίδου
Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist
Doctor of Naturopathic Medicine
MSc Health Psychology
insta: dr_aggelikikoskeridou_official