Με τα πρώτα κρύα και την απότομη αλλαγή του καιρού, αρχίζουν να εμφανίζονται οι ενοχλητικές ιώσεις. Δυστυχώς, το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποφύγουμε τους χειμερινούς μήνες, αν και με την σωστή τήρηση των κανόνων υγιεινής, την αποφυγή του συγχρωτισμού και την λήψη μέτρων αυτοπροστασίας μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο να κολλήσουμε κάποιον από τους δεκάδες ιούς που κυκλοφορούν.
Για να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας θα πρέπει να έχουμε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Όσο πιο αδύναμο είναι το ανοσοποιητικό σύστημα, τόσο πιο εύκολα αρρωσταίνουμε και περνάμε βαρύτερα την ασθένεια.
Το κλειδί για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό είναι μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες. Εκτός από μια τροφή που θα περιέχει πολλές βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά (μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα, κ.λπ.), καλό είναι να φροντίζουμε να παίρνουμε προβιοτικά για να διατηρείται σε ισορροπία η χλωρίδα του εντέρου. Ένα υγιές έντερο είναι απαραίτητο για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.
Βιταμίνη D
Ασφαλώς, η πιο φημισμένη βιταμίνη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι η βιταμίνη C. Στην πραγματικότητα, εξίσου σημαντική είναι η βιταμίνη D που έχει προστατευτική δράση, ιδίως από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Πέραν αυτού, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες.
Η βιταμίνη D είναι γνωστή και ως «βιταμίνη του ήλιου», επειδή παράγεται κάτω από την επίδραση του ήλιου. Ακριβώς, γι΄αυτό, τα επίπεδα της είναι μειωμένα το χειμώνα.
Αρκετές έρευνες έχουν αποδείξει την σημασία αυτής της βιταμίνης για την υγεία των οστών και των μυών. Ωστόσο, σύμφωνα με μια επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal, η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να προστατεύσει από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, από τις πιο απλές όπως το κρυολόγημα μέχρι τις πιο σοβαρές όπως η πνευμονία.
Οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι η βιταμίνη D προστατεύει τον οργανισμό εξαιτίας της αύξησης των αντιμικροβιακών πεπτιδίων, τα οποία δρουν όπως τα αντιβιοτικά μέσα στους πνεύμονες και στο υπόλοιπο αναπνευστικό σύστημα, μειώνοντας τις πιθανότητες λοίμωξης.
Για να ελέγξετε τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό σας, ζητήστε από το γιατρό σας να σας γράψει μία εξέταση αίματος .
Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) αποτελεί το πιο δημοφιλές δυναμωτικό του οργανισμού και εμπλέκεται σε πολλές λειτουργίες του.
Ως προς το ανοσοποιητικό σύστημα, η βιταμίνη C ενισχύει τη λειτουργία των φαγοκυττάρων που εξουδετερώνουν τους εισβολείς και αυξάνει την παραγωγή ιντερφερόνης που ενεργοποιεί την κυτταρική άμυνα. Ακόμη ενισχύει την παραγωγή κυτοκινών, οι οποίες είναι πρωτεΐνες επικοινωνίας που απελευθερώνονται από ορισμένα λευκά αιμοσφαίρια και μεταδίδουν πληροφορίες σε άλλα κύτταρα, προάγοντας έτσι την ανοσολογική απόκριση. Παράλληλα, ενισχύει την παραγωγή των Τ-λεμφοκυττάρων και των Β-λεμφοκυττάρων που είναι απαραίτητα για την δημιουργία αντισωμάτων.
Όταν μιλάμε για βιταμίνη C, το μυαλό μας πάει κατευθείαν στα πορτοκάλια. Aσφαλώς, τα εσπεριδοειδή αποτελούν μια βασική πηγή βιταμίνης C, όμως υπάρχουν φρούτα και λαχανικά που περιέχουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις.
Μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης C είναι οι πιπεριές, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, η παπάγια, οι φράουλες, ο ανανάς και τα ακτινίδια.
Φυσικά φάρμακα
Πολλοί είναι αυτοί που δεν αντέχουν την μυρωδιά του σκόρδου, ιδίως του ωμού. Ωστόσο, αποτελεί μια εμβληματική αντιβακτηριακή και αντιικη τροφή Το σκόρδο καταπολεμά τα βακτήρια, τους μύκητες και τους ιούς.
Το τζίντζερ είναι ένα σπουδαίο φάρμακο για το κρυολόγημα, τη γρίπη και το βήχα. Κάποια από τα συστατικά του τζίντζερ ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, καταπολεμούν τα βακτήρια, αντιμετωπίζουν διάφορους ιούς και δρουν αποχρεμπτικά. Το τζίντζερ έχει αντιφλεγμονώδη δράση.
Η νεροϊτιά ή ανδρογραφίδα (andrographis) διαθέτει αντιικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και χρησιμοποιείται στην κινεζική ιατρική για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών. Ιδιαίτερα στις Σκανδιναβικές χώρες είναι αρκετά δημοφιλής ενάντια στην γρίπη. Γνωστό και ως «Ο Βασιλιάς των Πικρών», βοηθά σε όλες τις εμπύρετες καταστάσεις.
Η εχινάκεια δυναμώνει την άμυνα του οργανισμού, συμβάλει στην πρόληψη του κοινού κρυολογήματος και επιταχύνει τη γρήγορη ανάρρωση. Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει τις αντιβιοτικές, αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της εχινάκειας. Θα τη βρείτε σε εισπνεόμενη μορφή, σε κάψουλα ή σε βάμμα.
Η σπιρουλίνα είναι ένα «θαυματουργό φύκι» που περιλαμβάνει όλα τα βασικά αμινοξέα, αντιοξειδωτικά στοιχεία και μεγάλη ποσότητα σιδήρου και πρωτεΐνης. Για τους λόγους αυτούς, η λήψη της βοηθά στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Στην αγορά θα τη βρείτε σε σκόνη, νιφάδες, κάψουλες ή σιρόπι.
Τα προβιοτικά είναι απαραίτητα για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, αφού ενισχύουν την χλωρίδα του εντέρου. Τα πιο δημοφιλοί προβιοτικά είναι το γιαούρτι και το κεφίρ που παράγονται από το γάλα. Βεβαίως, υπάρχουν μη ζωικά προβιοτικά όπως το ξινολάχανο ή το μίσο που δημιουργείται από τη ζύμωση της σόγιας με ειδικούς μύκητες.
Ένα πατροπαράδοτο φάρμακο είναι ο ευκάλυπτος. Οι εισπνοές ατμών που περιέχουν ευκάλυπτο, καταπραΰνουν το άσθμα και τις βρογχίτιδες.
Η σημασία των ροφημάτων
Ορισμένα ροφήματα όπως το τσάι, έχουν την τάση να αντιμετωπίζουν την καταρροή και το μπούκωμα, αλλά και να προσφέρουν ανακούφιση από τον πονόλαιμο.
Το τσάι του βουνού αποτελεί ένα απαραίτητο φάρμακο για το κρυολόγημα. Το καλό με το συγκεκριμένο είδος είναι ότι έχει ωραία γεύση και άρωμα, δεν περιέχει καφεΐνη και είναι ανεκτό από το στομάχι.
Το πράσινο τσάι είναι αρκετά γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Η κουερσετίνη, μια ουσία που περιέχει, έχει αντιική δράση, ενώ ένα πολύτιμο αμινοξύ, η L-θεανίνη. ενισχύει τη άμυνα του οργανισμού. Για περισσότερα αποτελέσματα, μπορείτε να επιλέξετε πράσινο τσάι με τζίντζερ. Αν μάλιστα προσθέσετε και κανέλα, τότε θα απογειώσετε τη γεύση και θα λάβετε περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες.
Πηγές:
-« Onmed»
-«British Medical Journal»
-«Healthline»
-«Journal of Medicinal Food»
Γράφει η Dr Angel,
Αγγελική Κοσκερίδου
Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist
Doctor of Naturopathic Medicine
MSc Health Psychology