Δεύτερος φορέας του ιού HIV του AIDS θεραπεύεται - Ποια είναι η ταυτότητά του.

Την ώρα που η επιστημονική κοινότητα δοκιμάζεται από την αυξανόμενη πρόκληση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, οι ειδικοί όχι μόνο δεν πτοούνται αλλά ‘χαρίζουν’ στην ανθρωπότητα νέα σπουδαία επιτεύγματα.

Μετά από μακρόχρονη παρακολούθηση, επιστήμονες στη Βρετανία επιβεβαίωσαν ότι θεραπεύτηκε και δεύτερος φορέας με τον ιό HIV του AIDS. Οι επιστήμονες – ανάμεσα στους οποίους και δύο ελληνικής καταγωγής – είχαν κάνει γνωστό από το προηγούμενο έτος ότι διαφαίνονταν η πιθανή θεραπεία του γνωστού και ως ‘ασθενή του Λονδίνου’, και τώρα ήρθε η επιβεβαίωση.

Το στοιχεία του μέχρι τώρα ανώνυμου ασθενούς, ο οποίος έζησε με τον ιό HIV από το 2003, δεν ήταν γνωστά. Η αποκάλυψη της ταυτότητάς του ήρθε με συνέντευξη που παραχώρησε ο ίδιος στο περιοδικό ‘Τάιμς της Νέας Υόρκης’.

Πρόκειται λοιπόν για τον 40χρονο Αδάμ Καστιλέχο, ο οποίος το 2012 διαγνώστηκε με οξεία μυελογενή λευχαιμία. Στη συνέχεια οι γιατροί προχώρησαν σε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων από δότη του οποίου τα βλαστοκύτταρα διέθεταν δύο αντίγραφα μιας συγκεκριμένης σπάνιας μετάλλαξης, που κάνει τα λευκά αιμοσφαίρια ανθεκτικά στον ιό.

Αυτή η μέθοδος της βλαστοκυτταρικής θεραπείας χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε άλλον ασθενή, τον Τίμοθι Μπράουν, γνωστό και ως ‘ασθενή του Βερολίνου’, ο οποίος θεραπεύτηκε από τον HIV το 2011. Η μεταμόσχευση των κυττάρων στους δύο αυτούς ασθενείς θεράπευσε και τον καρκίνο και τη λοίμωξη από τον HIV.

 

Τα δύο αυτά περιστατικά είχαν ελαφρώς διαφοροποιημένο ιστορικό θεραπειών, αλλά με την ίδια στόχευση. Ο Βερολινέζος Μπράουν ακολούθησε μια θεραπεία που περιλάμβανε ακτινοθεραπεία σε όλο του το σώμα, δύο γύρους μεταμόσχευσης βλαστικών κυττάρων από δότη φορέα ενός συγκεκριμένου γονιδίου (CCR5Δ32/Δ32) που παρέχει ανθεκτικότητα στον HIV, ενώ έκανε και χημειοθεραπεία. Ο Καστιλέχο χρειάστηκε να προβεί σε μία μόνο μεταμόσχευση και σε μειωμένης έντασης χημειοθεραπεία, ενώ απέφυγε την ολόσωμη ακτινοθεραπεία.

 

Τι πέτυχαν έτσι οι επιστήμονες; Με τη μεταμόσχευση ο ιός αδυνατούσε να πολλαπλασιαστεί στο σώμα του ασθενούς, ενώ η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία κατάφερε την εξάλειψη των απομειναρίων του HIV. Έτσι, μετά την επιτυχή μεταμόσχευση, το 99% των κυττάρων του ανοσοποιητικού αντικαταστάθηκαν από εκείνα του δότη.

 

Η αποκάλυψη της ταυτότητας του Καστιλέχο, μέσα από μία μακροσκελή συνέντευξη, συνδέεται με την πρόθεσή του όπως ο ίδιος δηλώνει, να γίνει ‘πρεσβευτής της ελπίδας’ για τους ασθενείς που φέρουν τη νόσο. Και πόσο ελπιδοφόρο είναι αυτό πράγματι!

 

Ωστόσο η θεραπεία με τα βλαστικά κύτταρα στην οποία υπεβλήθη δεν ήταν ούτε απλή, ούτε ακίνδυνη. Αντίθετα, είναι σοβαρή και επεμβατική, με ότι αυτό συνεπάγεται.

 

Το ουσιαστικό ωστόσο παραμένει. Οι επιστήμονες που έφεραν σε πέρας αυτό το δύσκολο έργο δηλώνουν ότι 30 μήνες μετά τη διακοπή της αντιικής θεραπείας (ART) δεν ανιχνεύονται ίχνη ενεργού HIV στο αίμα, το εγκεφαλονωτιαίο υγρό, το σπέρμα και σε ιστούς του Καστιλέχο. Αυτό που εντοπίζεται είναι ορισμένα απομεινάρια του DNA του HIV-1, τα οποία θεωρούνται κάτι σαν ακίνδυνα ‘απολιθώματα’, που είναι απίθανο να αναπαράγουν τον ιό.

 

Σίγουρα αυτή η δεύτερη επιτυχία υποδεικνύει ότι η θεραπεία από τον ιό στον πρώτο ασθενή δεν ήταν τυχαία. Είναι δυνατή και για άλλους ασθενείς. Αυτό αναφέρει ο επικεφαλής καθηγητής Ραβίντρα Κουμάρ Γκούπτα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

 

Τι πρέπει όμως αναμφισβήτητα να μην παραγνωρίζεται, όπως δηλώνει ο δρ Γκούπτα:

 

«Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι αυτή η θεραπεία είναι υψηλού κινδύνου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως τελευταία καταφυγή για ασθενείς με HIV, οι οποίοι επίσης έχουν αιματολογικές κακοήθειες απειλητικές για τη ζωή τους. Συνεπώς δεν είναι μια θεραπεία που θα μπορούσε να χορηγηθεί ευρέως σε ασθενείς με HIV, οι οποίοι λαμβάνουν με επιτυχία την αντιική θεραπεία τους»,.

 

Οι δύο Ελληνίδες ιολόγοι-ανοσολόγοι που συμμετείχαν στη νέα αυτή μελέτη που αφορούσε τον Αδάμ Καστιλέχο, είναι η Δήμητρα Πέππα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και η Ελένη Ναστούλη του Νοσοκομείου του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL).

 

Λόγω της πειραματικής μορφής της θεραπείας, ο Καστιλέχο θα παρακολουθείται σε συνεχή αλλά λιγότερο συχνή βάση για τυχόν επανεμφάνιση του ιού HIV.

 

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc c. Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

 

 

Πηγές:

 

Apoorva Mandavilli, (2020), H.I.V. Is Reported Cured in a Second Patient, a Milestone in the Global AIDS Epidemic, The New York Times, https://www.nytimes.com/2019/03/04/health/aids-cure-london-patient.html.

 

Ravindra Kumar Gupta et al, (2020), Evidence for HIV-1 cure after CCR5Δ32/Δ32 allogenic haemopoietic stem-cell transplantation 30 months post analytical treatment interruptioinQ a case report, The Lancet HIV, https://www.thelancet.com/journals/lanhiv/article/PIIS2352-3018(20)30069-2/fulltext.

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.