Έκαναν τα καρκινικά κύτταρα να «λιμοκτονήσουν»!

Έκαναν τα καρκινικά κύτταρα να «λιμοκτονήσουν»!

Τα οφέλη που μπορεί να έχει η σωστή διατροφή για την διατήρηση της υγείας μας είναι σχεδόν αυταπόδεικτα στις μέρες μας. Εξίσου αυτονόητο είναι ότι η διατροφή μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών. Άλλωστε χιλιάδες χρόνια πριν, οι πρόγονοι μας έλεγαν ότι η τροφή μπορεί να γίνει το φάρμακο μας.

Όμως τι γίνεται με κάποιες ασθένειες που φαντάζουν ανυπέρβλητες ακόμη και για τα πιο βαριά φάρμακα όπως ο καρκίνος; Μπορεί η διατροφή να συμβάλει στην καταπολέμηση τους;

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature» απάντησε θετικά σε αυτό το ερώτημα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η διατροφή θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία του καρκίνου.

Η μελέτη αυτή έδειξε ότι ο δραστικός περιορισμός ενός αμινοξέος, το οποίο βρίσκεται κυρίως στο κόκκινο κρέας και τα αυγά, αύξησε την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας σε ποντίκια, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη των όγκων.

Η έρευνα αυτή είναι σε προκαταρκτικό στάδιο, ωστόσο, τα ευρήματα της ενισχύουν προηγούμενες μελέτες.

 

Περιόρισαν την πρόσληψη μεθειονίνης

Η επιστημονική ομάδα που έκανε την έρευνα, περιόρισε την πρόσληψη μεθειονίνης στα ποντίκια, ενός αμινοξέος που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του οργανισμού αλλά λαμβάνεται μόνο μέσω της τροφής, επειδή το σώμα δεν την παράγει από μόνο του. Το αμινοξύ αυτό χρησιμοποιείται και από τα καρκινικά κύτταρα για να αναπτυχθούν.

Η μεθειονίνη είναι ένα από τα 9 βασικά αμινοξέα που ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να σχηματίσει μόνος του, αλλά η πρόσληψη τους γίνεται μέσω της διατροφής. Θεωρείται πως παίζει ρόλο στον σχηματισμό των αγγείων του αίματος, στην επούλωση των πληγών, στην υγεία του ήπατος και στην ανάπτυξη της μυικής μάζας.

Αρχικά οι επιστήμονες περιόρισαν την μεθειονίνη σε υγιή ποντίκια, για να επιβεβαιώσουν ότι θα είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα στον μεταβολισμό τους. Στη συνέχεια επέβαλαν την ίδια δίαιτα σε ποντίκια που έπασχαν από καρκίνο του παχέος εντέρου ή από σάρκωμα των μαλακών ιστών, έναν σπάνιο τύπο καρκίνου.

Η χορήγηση μιας πολύ μικρής δόσης χημειοθεραπείας, που από μόνη της δεν αναμενόταν να έχει κάποιο αποτέλεσμα στον καρκίνο του παχέος εντέρου, προκάλεσε μια «αξιοσημείωτη μείωση της ανάπτυξης του όγκου», όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα. Το ίδιο αποτέλεσμα παρατηρήθηκε όταν συνδύασαν τη μείωση της μεθειονίνης με την ακτινοβολία, στα ποντίκια που είχαν σάρκωμα μαλακών ιστών.

 

Τα καρκινικά κύτταρα έπαψαν τα «τρέφονται»

«Τα καρκινικά κύτταρα λιμοκτονούν όταν τους στερούμε ορισμένες θρεπτικές ουσίες», δήλωσε ο Τζέισον Λόκασεϊλ, βασικός συντάκτης του άρθρου και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Ντιουκ της Βόρειας Καρολίνας,

«Ασφαλώς δεν πρόκειται για το φάρμακο κατά του καρκίνου" όμως "δείχνει ότι υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες αλληλεπιδράσεις με την τροφή που καταναλώνουμε, το πώς αυτό αλλάζει τον μεταβολισμό και πώς αυτές οι αλλαγές στον μεταβολισμό των κυττάρων θα μπορούσαν να έχουν κάποια επίπτωση στην ανάπτυξη των όγκων», πρόσθεσε.

Όπως όλα τα κύτταρα, έτσι και τα καρκινικά έχουν μεταβολικές ανάγκες για να αναπτυχθούν. Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες έχουν βρει ότι τα καρκινικά κύτταρα χρειάζονται δύο βασικά στοιχεία για να «τραφούν», τη γλυκόζη και την μεθειονίνη. Γι’ αυτό το λόγο, συνιστούν τον περιορισμό της ζάχαρης, του κόκκινου κρέατος, των τρανς λιπαρών και άλλων παρόμοιων τροφίμων.

 

Ελπίδες για τον άνθρωπο

Σε ένα πρώτο βήμα επέκτασης της έρευνας στον άνθρωπο, οι ερευνητές χορήγησαν αυτή τη δίαιτα σε έξι υγιείς ανθρώπους, επί τρεις εβδομάδες. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι επιπτώσεις στον μεταβολισμό τους ήταν παρόμοιες με εκείνες που παρατηρήθηκαν στα ποντίκια.

Αυτό ενισχύει την υπόθεση ότι μια τέτοια διατροφή θα μπορούσε να έχει κάποια επίπτωση και σε ορισμένους όγκους στον άνθρωπο, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Βεβαίως, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, πρόκειται για υπόθεση και απαιτούνται πειράματα σε καρκινοπαθείς για να επιβεβαιωθεί.

«Προτού να εξάγουμε συμπεράσματα για τους διατροφικούς περιορισμούς ως προσέγγιση για τη θεραπεία του καρκίνου, απαιτούνται μελέτες στον άνθρωπο», ανέφερε ο Πολ Φαρόα, καθηγητής επιδημιολογίας του καρκίνου στο πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ, που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Ωστόσο, ο συντάκτης της έρευνας, Τζέισον Λόκασεϊλ, έβαλε μια άλλη διάσταση που δείχνει ότι ορισμένες φορές η δίψα των φαρμακευτικών εταιρειών για περισσότερα κέρδη, «φρενάρει» την ανάπτυξη της επιστήμης. Όπως εξήγησε, οι κλινικές μελέτες για τη διατροφή συχνά δυσκολεύονται να βρουν χρηματοδότη, γιατί τα αποτελέσματά τους είναι δύσκολο να αξιοποιηθούν από οικονομικής άποψης.

 

Πήγη:

- Xia Gao, Jason W. Locasale, Dietary methionine influences therapy in mouse cancer models and alters human metabolism, (2019), Nature Communications

 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!