ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ - ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΓΙΔΕΣ

Ηλεκτρονικά παιχνίδια - ευχάριστες εκπλήξεις και παγίδες

Εάν έχετε παιδιά, ειδικά σε μία ηλικία από 5 ή 6 ετών και πάνω, σίγουρα θα σας έχει προβληματίσει το περιεχόμενο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών που εύκολα πλέον βρίσκουν διαθέσιμα και παίζουν. Σε πολλές περιπτώσεις, είναι βίαια παιχνίδια, αρκετά αληθοφανή, ενώ άλλα πέραν ότι καλλιεργούν μία κουλτούρα φιλοπολεμική, κρύβουν και πολλά αντιδραστικά ιδεολογικά μηνύματα.

Πλέον, καθότι διακυβεύονται πολλά εκατομμύρια δολάρια πίσω από την κάθε εφαρμογή, πλατφόρμα κι οτιδήποτε σχετικό, σχεδιάζονται με τόσο προσοχή που είναι σχεδόν αδύνατο για ένα παιδί να μην μπει στον πειρασμό να παίξει, αλλά και να ενθουσιαστεί υπέρ του δέοντος μ’ αυτό, παραγκωνίζοντας κάποιες φορές οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί, ιδιαίτερα για όσους έχουν μικρότερα παιδιά και ακόμα δεν έχουν μπει σ’ αυτούς τους προβληματισμούς, ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια επηρεάζουν – και επόμενο είναι – και τα φυσικά παιχνίδια που τα παιδιά θα παίξουν με τους φίλους τους στο σχολείο και στις πλατείες. Επηρεάζουν δηλαδή σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς τους, και κατά συνέπεια και της αντίληψης και ψυχολογίας τους, κι αυτό απαιτεί με έναν τρόπο την επαγρύπνηση των γονέων (και όχι μόνο) για το περιεχόμενο.

Χωρίς να επιχειρούμε να δαιμονοποιήσουμε την εξέλιξη αυτή στον τομέα γενικά της ψυχαγωγίας, προτείνουμε απλά γονείς, κηδεμόνες και διάφοροι φορείς που εμπλέκονται στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά σ’ όλες αυτές τις εξελίξεις. Να ενισχύουν τις άμυνες των παιδιών σε κάθε είδους πρόκληση, να προάγεται ο αυτοέλεγχος, η αυτοπειθαρχία και η συνέπεια.

 

Τι επιπλέον μπορούμε να κάνουμε

Καθώς πρόκειται για ένα μέσο ψυχαγωγίας που όπως είπαμε, είναι αδύνατο να το αποφύγουμε, καλό είναι να κατευθύνουμε όσο το δυνατόν το περιεχόμενο, εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα. 

Σειρά παιχνιδιών, που είτε είναι διαθέσιμα δωρεάν online, είτε τα βρίσκετε επί πληρωμή σε διάφορα σχετικά καταστήματα, έχουν σαν θέμα την αντιμετώπιση περιβαλλοντολογικών προβλημάτων. Ας δούμε κάποια απ’ αυτά…

 

Plan It Green

Πρόκειται για ένα παιχνίδι σχεδιασμένο από το National Geographic, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους παίχτες να μετατρέψουν μία πόλη σε οικοκοινότητα, δηλαδή φιλική για το οικοσύστημα. Τα παιδιά μπαίνουν σε μία διαδικασία βελτίωσης της ποιότητας ζωής για τους κατοίκους, τα ζώα και τις αγροκαλλιέργειες. 

 

Clim’ Way

Τα παιδιά μέσω αυτού του παιχνιδιού μαθαίνουν για τις κλιματικές αλλαγές και καλούνται να μειώσουν τη χρήση ενέργειας, τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και να αυξήσουν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 

Smog City 2

Εδώ οι παίχτες διαχειρίζονται διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα μόλυνσης του αστικού περιβάλλοντος, προκειμένου να το βελτιώσουν. Οι καιρικές συνθήκες, τα μέσα παραγωγής ενέργειας και τα εργοστάσια είναι κάποιοι από αυτούς τους παράγοντες.

Sim Animals

Απευθύνεται σε μικρότερα παιδιά και τους εισάγει στον κόσμο των φυτών και των ζώων. Τους δίνει τη δυνατότητα να ελέγχουν όλους τους οργανισμούς που ζουν και υπάρχουν σε ένα δάσος, για να βελτιώσουν το επίπεδο ζωής τους. Πρέπει να βρουν κατάλληλη τροφή, να καθαρίσουν μολυσμένες περιοχές και να μάθουν πότε και ποια φυτά μπορεί να φυτευτούν ανά εποχή.

 

Lifeboat to Mars

Εδώ στο επίκεντρο μπαίνει ο κόκκινος πλανήτης, ο Άρης! Πώς ένας άγονος πλανήτης λοιπόν σαν το Άρη μπορεί να μετατραπεί σε ζωντανή σφαίρα; Πώς μπορεί να παρέμβει ο άνθρωπος σ’ αυτή τη μεταμόρφωση; Μέχρι που μπορεί να φτάσει η τεχνολογία για τη στήριξη ενός τέτοιου σκοπού;

Τα παιδιά καλούνται να πιλοτάρουν ένα ειδικά διαμορφωμένο διαστημόπλοιο που μεταφέρει μικρόβια και ποικιλία φυτών και ζώων ώστε να ξεκινήσει έτσι το νέο οικοσύστημα στον μέχρι τώρα αφιλόξενο Άρη.

 

Η κατηγορία βέβαια των παιχνιδιών αυτών αν και δείχνει αθώα, διαπαιδαγωγητική και πλήρως ασφαλής, μην είστε σίγουροι ότι είναι πάντα έτσι. Ανάμεσα στις επιλογές των παιχνιδιών που βάζουν στο επίκεντρο το θέμα της κυκλικής οικονομίας, της προστασίας του περιβάλλοντος ή των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, υπάρχουν και ‘σκουπίδια’.

Με έκπληξη βρεθήκαμε μπροστά σε παιχνίδι το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ θέτει στο επίκεντρο ρακοσυλλέκτες στην Αίγυπτο, ειδικότερα στο Κάιρο, που χαρακτηρίζονται, εδώ και δεκαετίες, από την τοπική κοινωνία ‘Zabbaleen’. Με κυνισμό – τουλάχιστον – στο παιχνίδι παραγνωρίζεται το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των ανθρώπων αυτών στην πραγματική ζωή είναι παιδιά, και κάθε άλλο παρά κάτι ψυχαγωγικό ή ‘διαπαιδαγωγητικό’ μπορεί να αξιοποιηθεί από αυτή τη σκληρή αλήθεια. Ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση είναι το ίδιο το όνομα αυτού του παιχνιδιού, The Garbage Dreams Game...

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc c. Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!