Δύο από τα συμπτώματα του καλοκαιριού που οφείλονται στο απαραίτητο ‘αξεσουάρ’ της εποχής αυτής, τα κλιματιστικά, είναι ο βήχας και ο πονόλαιμος.
Οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας στο χώρο που κινούμαστε, αλλά και ο παγωμένος αέρας που μπορεί να μας ‘χτυπάει’ για ώρες προκαλούν ορισμένα συνήθη συμπτώματα.
Ο βήχας υποδεικνύει ερεθισμό στο λαιμό ή στους βρόγχους και μπορεί να συνοδεύεται με κάποια ασθένεια. Επιπλέον ο βήχας είναι, βασικά, ένα αντανακλαστικό καθαρισμού ή άμυνας του οργανισμού για να αποβληθούν σωματίδια ή οτιδήποτε άλλο προκαλεί ερεθισμό. Πριν επιχειρηθεί η θεραπεία του πρέπει να βρεθεί και να θεραπευτεί η αιτία που τον προκαλεί.
Ο πονόλαιμος συνδέεται με την παρουσία κάποιας πάθησης. Είτε πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα, κυνάγχη ή μια σοβαρή λοίμωξη. Μπορεί φυσικά να προκληθεί από μία επιβαρυμένη ατμόσφαιρα με πολύ καπνό, ή εάν φωνάζουμε δυνατά για παράδειγμα. Μόνο όταν η ενόχληση επιμένει σημαίνει ότι υπάρχει κάποιος ιός ή βακτήριο. Ο πόνος στην κατάποση είναι από τα πιο συχνά και πρώτα σημάδια κρυολογήματος.
Φυσικά πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο πονόλαιμος μπορεί να είναι σημάδι και πιο σοβαρών λοιμώξεων, όπως η λοιμώδης μονοπυρήνωση, ή και απλούστερων, για τις οποίες όμως πρέπει να δούμε το γιατρό μας.
Εδώ θα δούμε κάποιες εναλλακτικές θεραπείες για κάθε ένα από αυτά τα συμπτώματα, με δεδομένο βέβαια ότι πρώτα έχουμε εξαντλήσει τα περιθώρια για την εύρεση των αιτιών που προκαλούν αυτά τα συμπτώματα.
Βήχας
Φυτοθεραπεία. Για τον ξηρό βήχα συνίστανται ορισμένα βότανα που καταπραΰνουν τη φλεγμονή των βλεννογόνων καλύπτοντάς την με μία μεμβράνη. Η αλθαία, η μολόχα, το φλώμο και το αρνόγλωσσο εντάσσονται σ’ αυτήν την κατηγορία των βοτάνων. Για τον υγρό βήχα χρησιμοποιούνται αποχρεμπτικά βότανα όπως είναι η γλυκόριζα, ο ευκάλυπτος και το ασημένιο πεύκο.
Αρωματοθεραπεία. Οι εισπνοές με αιθέρια έλαια ευκαλύπτου, θυμαριού ή κυπαρισσιού είναι ήδη μία ιδιαίτερα γνωστή μέθοδος. Μην ξεχνάτε, η αναλογία ώστε να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι 2-3 σταγόνες σε ένα μπολ με καυτό νερό, επί 10’, τρεις φορές την ημέρα. Μεγάλη προσοχή όταν το μείγμα χρησιμοποιείται από παιδιά! Συχνά αναφέρονται ατυχήματα με το καυτό νερό.
Στον ξερόβηχα συνίστανται γαργάρες με διάλυμα αυτών των αιθέριων ελαίων, συγκεκριμένα, 3 σταγόνες από το καθένα σε μισό ποτήρι νερό.
Φυσιοπαθητική. Εδώ δίνεται έμφαση στη διατροφή. Συνίστανται ωμά λαχανικά και φρέσκα φρούτα, εναλλάξ με μια μέρα νηστείας, καθώς και μείωση των γαλακτοκομικών και της ζάχαρης. Επίσης, λειτουργεί ευεργετικά ο χυμός λεμονιού με μέλι, καθώς και οι κάψουλες σκορδέλαιου, ειδικότερα, από 2 κάψουλες τρεις φορές την ημέρα.
Πονόλαιμος
Φυτοθεραπεία. Εδώ, μία μεγάλη ποικιλία από αντιφλεγμονώδη, αντισηπτικά, μαλακτικά και στυπτικά βότανα μπορούν να συνδυαστούν και να χρησιμοποιηθούν για γαργάρες, όταν κάνει την εμφάνισή του ο πονόλαιμος. Για παράδειγμα, ετοιμάστε ένα μείγμα για γαργάρες με έγχυμα φύλλων βατόμουρου, καρυδιάς και ανθέων μολόχας. Αφήστε τα στο νερό για αρκετή ώρα και κάνετε γαργάρες τρεις φορές την ημέρα.
Αρωματοθεραπεία. Το θυμάρι, το γεράνι, το τεϊόδεντρο, η λεβάντα και η μέντα είναι από τα αιθέρια έλαια που έχουν θετική δράση στο λαιμό. Λαμβάνονται από το στόμα (σε ένα κουτάλι του γλυκού, 2 σταγόνες με λίγο μέλι) ή σε γαργάρες (2 σταγόνες αραιωμένες σε νερό). Ακόμα και με μασάζ μπορούμε να παρέμβουμε σε αυχένα και λαιμό, με βάση το αμυγδαλέλαιο και 2 σταγόνες από τα αιθέρια έλαια.
Φυσικοπαθητική. Με βασικό όπλο τη διατροφή, συνίσταται η αποτοξίνωση και η πρόσκαιρη διακοπή κατανάλωσης γαλακτοκομικών. Παράλληλα, είναι ευεργετική η ένταξη εσπεριδοειδών που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, καθώς και το σκόρδο για την καταπολέμηση της λοίμωξης. Ενίοτε, μπορεί να χορηγηθούν γαργάρες με έγχυμα θυμαριού και φασκόμηλου.
Δείτε επίσης τι μπορείτε να κάνετε μόνοι σας
- Πίνετε πολλά υγρά, χρησιμοποιώντας μέλι για να γλυκάνετε τα ροφήματά σας.
- Υγραίνετε το χώρο σας, για τον ξηρό λαιμό.
- Παίρνετε πρόπολη. Υπάρχει σε μορφή τσίχλας ή στοματικού σπρέι.
- Τρώτε ρευστά τρόφιμα ή πουρέ, σε περίπτωση που ο πόνος είναι έντονος.
- Αποφεύγετε τα όξινα και τα πολύ αλμυρά προϊόντα.
- Παίρνετε παστίλιες ή καραμέλες με μέλι που διεγείρουν την έκκριση σάλιου.
πηγή: Εναλλακτικές θεραπείες, Εγκυκλοπαίδεια LAROUSSE
Γράφει η Dr Angel,
Αγγελική Κοσκερίδου
Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist
Doctor of Naturopathic Medicine
MSc Health Psychology
insta: dr_aggelikikoskeridou_official