Μια από τις πιο θρεπτικές τροφές, που μπορεί να μη σας γεμίζει το μάτι εκ πρώτης όψεως, είναι τα φύκια. Οι περισσότεροι τα ξέρετε από το σούσι και την Ιαπωνική κουζίνα, της οποίας είναι συστατικό στοιχείο. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι τα φύκια αποτελούν κυριολεκτικά μια υπερτροφή με πολλές ευεργετικές ιδιότητες.
Υπάρχουν πολλά είδη φυκιών, με διαφορετική γεύση και υφή το καθένα τους. Τα πιο συνηθισμένα βρώσιμα φύκια έχουν πράσινο, καφέ και κόκκινο χρώμα.
Όλα όμως έχουν τις ίδιες περίπου ευεργετικές ιδιότητες, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνη Α και βιταμίνη C. Το κυριότερο είναι ότι αποτελούν μια σπουδαία πηγή ιωδίου.
Φυσική πηγή ιωδίου
Τα φύκια αποτελούν μία από τις ελάχιστες φυσικές πηγές ιωδίου, γεγονός που είναι πολύ σημαντικό για την υγεία του θυρεοειδή.
Το αλάτι της θάλασσας επίσης περιέχει ιώδιο. Ωστόσο, δεν έχει ιώδιο το αλάτι που βάζουν στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Αφήστε που η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλατιού δεν είναι και το καλύτερο για την υγεία.
Το ιώδιο βοηθάει στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, ο οποίος ρυθμίζει τον μεταβολισμό των κυττάρων και συμβάλει στη διαχείριση του βάρους. Η σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς είναι σημαντική για την παραγωγή και τη ρύθμιση ορμονών.
Η μη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να έχει πολλές συνέπειες για τον οργανισμό, όπως κόπωση, μυϊκή αδυναμία, χοληστερίνη, κατάθλιψη και διαταραχές της διάθεσης.
Τα άλλα ωφέλιμα συστατικά
Λόγω των φυτικών ινών και της χλωροφύλλης που περιέχουν, τα φύκια είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών. Με αυτό τον τρόπο, βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και απομακρύνουν τις τοξίνες και τα λιπαρά από τον οργανισμό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένα είδη φυκιών περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα της αντιοξειδωτικής ουσίας Βήτα-καροτίνης από τα καρότα!
Επιπλέον, ορισμένα φύκια θεωρούνται ότι το καλύτερο για να δώσουν στον οργανισμό μας το ασβέστιο που του λείπει. Ιδίως στην οστεοπόρωση μπορούν να αποτελέσουν ένα φυσικό συμπλήρωμα διατροφής.
Το μαγνήσιο, το παντοθενικό οξύ και η ριβοφλαβίνη βοηθούν την υγεία των επινεφρίδιων αδένων, οι οποίοι χαρακτηρίζονται και ως οι αδένες του στρες. Τα επινεφρίδια είναι δύο ενδοκρινείς αδένες που βρίσκονται πάνω από τους νεφρούς. Παράγουν πολύ σημαντικές ορμόνες όπως η κορτιζόλη, η αλδοστερόνη, η αδρεναλίνη και τα ανδρογόνα που συνδέονται με την αντιμετώπιση του στρες.
Αν δεν τρώτε κρέας τα φύκια μπορούν να σας προσφέρουν ποιοτικές πρωτεΐνες, αφού όπως προαναφέραμε περιέχουν αυξημένα ποσοστά πρωτεΐνης.
Τα φύκια της θάλασσας
- Τα νταλς περιέχουν πρωτεΐνη και όλα τα ζωτικά ιχνοστοιχεία, καθώς και β – καροτένιο και βιταμίνες Β, C, E.
- Τα κελπ έχουν ως δραστική ουσία την αλγίνη, η οποία απορροφάει τις τοξίνες του πεπτικού συστήματος, βελτιώνει την πέψη και καθαρίζει το αίμα από βαρέα μέταλλα και τοξίνες του περιβάλλοντος.
- Τα νόρι χρησιμοποιούνται σε πολλά πιάτα σούσι και είναι πλούσια σε πρωτεΐνη. Μια από τις χαρακτηριστικές τους ιδιότητες είναι ότι βοηθούν όσους έχουν υποστεί ζημιά από το κάπνισμα, εμποδίζοντας την πίσσα να καθίσει στους πνεύμονες.
- Τα γουακάμε περιέχουν σημαντική ποσότητα μαγνησίου και ασβεστίου. Συνήθως τα χρησιμοποιούμε σε σούπες και σαλάτες. Δεν έχουν σχεδόν καθόλου θερμίδες, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για όσους θέλουν να προσέξουν το βάρος τους.
Σπιρουλίνα: Η βασίλισσα των φυκιών
Η σπιρουλίνα είναι ένα φύκι του γλυκού νερού που έχει χαρακτηριστεί ως υπερτροφή, κι όχι άδικα.
Είναι γνωστή από την αρχαιότητα ως βασική τροφή σε λαούς της Αφρικής και στο Μεξικό. Στις μέρες μας το φύκι αυτό είναι φυσικά πολύ πιο διαδεδομένο καθώς χρησιμοποιείται συμπληρωματικά στην διατροφή σε ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Ταϊλάνδη, στην Ιαπωνία, αλλά και στη χώρα μας, με τα Θερμά Νιγρίτας να αποτελούν τον κατ' εξοχή τόπο παραγωγής τους.
Τι κάνει τη σπιρουλίνα τόσο ξεχωριστή; Όχι μόνο αποτελεί πλούσια πηγή (πάνω από το 65%) φυτικής πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας με 8 αμινοξέα, αλλά η πρωτεΐνη που περιέχει είναι υψηλής βιοδιαθεσιμότητας. Δηλαδή, η πρωτεΐνη που περιέχεται στο φυτό απορροφάται σχεδόν κατά 95%, γεγονός που οφείλεται στη σύνθεση του φυτού.
Ακόμη, περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, β-καροτενοειδή, ένζυμα και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά που λείπουν από τη συνήθη διατροφή μας.
Φυσικά, η σπιρουλίνα αποτελεί έναν πολύτιμο σύμμαχο στην απώλεια βάρους. Δίνει την αίσθηση του κορεσμού, ενώ αποτοξινώνει τον οργανισμό απλά και φυσιολογικά, ενώ, παράλληλα, ενεργοποιεί τον μεταβολισμό. Ένα από τα δύο βασικά συστατικά της σπιρουλίνας, είναι η χλωροφύλλη, η οποία αποτελεί ένα σοβαρό αντιοξειδωτικό συστατικό και συνεισφέρει δυναμικά στην αποβολή τοξινών του οργανισμού.
Βιβλιογραφία:
Μαρία Καλαφάτη, (2015), Επίδραση της συμπληρωματικής χορήγησης σπιρουλίνας στην ανάπτυξη του οξειδωτικού στρες και στη λειτουργία του αντιοξειδωτικού μηχανισμού μετά από παρατεταμένη αερόβια άσκηση, Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών, http://thesis.ekt.gr/thesisBookReader/id/35341#page/74/mode/2up.
Albertus J. Smit, (2004), Medicinal and pharmaceutical uses of seaweed natural products: A review, Journal of applied Psychology, http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.624.5721&rep=rep1&type=pdf.
V. K. Dhargalkar, Neelam Pereira, (2013), Seaweed: Promising Plant of the Millennium, National Institute of Oceanography, http://drs.nio.org/drs/bitstream/handle/2264/489/Sci_Cult_71_60.pdf?sequence=1&isAllowed=y.
Γράφει η Dr Angel,
Αγγελική Κοσκερίδου
Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist
Doctor of Naturopathic Medicine
MSc Health Psychology