Φύτρες: Μια homemade υπερτροφή

Φύτρες: Μια homemade υπερτροφή

Είναι μεγάλης διατροφικής αξίας και τα τελευταία χρόνια κοσμούν πιάτα γνωστών εστιατορίων σε Ελλάδα και εξωτερικό, όχι απλά σαν πράσινο ντεκόρ, αλλά και ως κύριο συστατικό.

Αυτή η υπερτροφή είναι οι φύτρες από σπόρους, δηλαδή του βλαστούς λίγων ημερών και που ξεφυτρώσει από το χώμα και είναι μόλις μερικών εκατοστών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι φύτρες είναι μια τροφή υψηλής βιολογικής αξίας αφού περιέχει ένα πλούτο από βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Κι όλα αυτά με ελάχιστες θερμίδες που κάνουν τις φύτρες εξαιρετικά ελκυστικές για όσους νοιάζονται για το σωματικό τους βάρος.

Η κατανάλωση τους μπορεί να γίνει κυρίως σε σαλάτες και σε σούπες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται και σε σάντουιτς. Η κάθε φύτρα είναι διαφορετική, έχει τη δική της γεύση και την δική της ξεχωριστή υφή, κι ανάλογα μπορεί να ταιριάξει ή όχι σε μια σαλάτα ή σε μαι σούπα. Π.χ η φύτρα από το ραπανάκι είναι πικάντικη και δροσερή και κατάλληλη για μια πράσινη σαλάτα. Οι φύτρες φασολιών, όπως η ροβίτσα, είναι ότι πρέπει για τις σούπες. Άλλωστε η ασιατική κουζίνα έχει διδάξει σε όλο τον κόσμο πόσο νόστιμες είναι οι φύτρες φασολιών στις σούπες. Οι περισσότεροι σεφ θεωρούν ότι οι φύτρες πρέπει να μαγειρευτούν καλά για να καταστραφούν βακτήρια.

 

Γιατί να τις καταναλώσεις

Μόνο οφέλη υπάρχουν από την κατανάλωση αυτής της τροφής, αφού πχ. τα φύτρα σουσαμιού περιέχουν φώσφορο, σίδηρο και ασβέστιο. Τα φύτρα σιταριού είναι πλούσια σε βιταμίνης Ε και τα φύτρα της φακής είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Είναι επίσης σημαντικό ότι μπορεί κάποιος πολύ εύκολα να τα καλλιεργήσει σπίτι σε πολύ μικρό χώρο. Χρειάζονται μόνο τρία υλικά, ένα γλαστράκι, βιολογικό χώμα και σπόροι τίποτα άλλο. Τα υπόλοιπα να δημιουργεί η φύση και η επαφή του φυτεμένου σπόρου με το νερό! Συμβουλή, αντί για γλαστράκι μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα από τα μπολ της συσκευασίας των μανιταριών που βρίσκεις στο Σούπερ Μαρκετ.

 

 

Πώς καλλιεργείς φύτρες

Για να αποκτήσεις φύτρα φρέσκα και νόστιμα, ρίχνεις στο γλαστράκι περίπου τρία δάχτυλα χώμα, έπειτα ρίχνεις παντού τους σπόρους πχ ραπανάκι και τους σκεπάζεις με ένα ελαφρύ στρώμα χώματος. Με το χέρι πιέζεις ελαφρά το χώμα να κάτσει καλά πάνω στους σπόρους και στη συνέχεια ποτίζεις με προσοχή για να μην ξεσκεπαστούν οι σπόροι και για να πάει το νερό παντού.

Η βασική δουλειά έγινε, πλέον περιμένεις την ώρα που οι φύτρες θα ξεμυτίσουν και θα αρχίσουν να μεγαλώνουν. Το χώμα πρέπει πάντα να είναι υγρό συνεπώς δεν πρέπει να ξεχνάς το πότισμα και το γλαστράκι να βρίσκεται σε υγρό μέρος χωρίς να το χτυπάει κατευθείαν ο ήλιος.

Όταν οι φύτρες μεγαλώσουν και γίνουν περίπου όσο η παλάμη μας τότε με ένα ψαλιδάκι κόβεις όση ποσότητα χρειάζεσαι για το φαγητό σου, οι υπόλοιπες συνεχίζουν να μεγαλώνουν. Μπορεί να τις κόψεις όλες και να τις διατηρήσεις για λίγες μέρες στο ψυγείο.

 

Είδη σπόρων για φύτρες

Συμβουλή, καλό είναι οι σπόροι πριν σπαρθούν να μείνουν για 12 με 24 ώρες στο νερό για να ενεργοποιηθούν.

Οι σπόροι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι:

Σιτάρι, σόγια, ρεβίθι, κάρδαμο, φακή, φασόλι, ηλιόσπορος, σουσάμι, ραπανάκι και σέλινο. Μην χρησιμοποιείται σπόρους τομάτας και πατάτας διότι περιέχουν την τοξική ουσία αλκαλοειδές σολανίνη.

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!