Η προγεννητική έκθεση σε φυτοφάρμακα τροποποιεί την εγκεφαλική δραστηριότητα

Η προγεννητική έκθεση σε φυτοφάρμακα τροποποιεί την εγκεφαλική δραστηριότητα

Tα φυτοφάρμακα έφεραν μια «επανάσταση» στην γεωργία, κυρίως ως προς την αύξηση της παραγωγικότητας, αλλά δημιούργησαν τεράστιους κινδύνους για τους ανθρώπους, τα  ζώα και το περιβάλλον, καθιστώντας τρομερά επιζήμια την χρήση τους. Ολόκληρες περιοχές, ποτάμια, λίμνες έχουν δηλητηριαστεί και οι τοξικές ουσίες έχουν περάσει στην τροφική αλυσίδα.
 
Το διαβόητο και καρκινογόνο DDT (πλέον έχει απαγορευτεί) θεωρήθηκε υπεύθυνο για τη μείωση των πληθυσμών των πουλιών, λόγω της λέπτυνσης του φλοιού των αυγών τους. Σχεδόν μισό αιώνα μετά την απαγόρευση του, στην Ελλάδα παρατηρούνται ακόμη συγκεντρώσεις αυτής της υπερτοξικής ουσίας.
 
Μια άλλη καρνινογόνα ουσία που χρησιμοποιείται στα ζιζανιοκτόνα, η γλυφοσάτη, συνεχίζει να κυκλοφορεί ως «νόμιμο» δηλητήριο. Δεκάδες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η οργανοφωσφορική αυτή ένωση μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση καρκίνου, όπως το μη-Hodgkin λέμφωμα.
 
Αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν συνδέσει την προγεννητική έκθεση στα οργανοφωσφορικά, που χρησιμοποιούνται ευρέως στις ΗΠΑ, με γνωστικά και συμπεριφορικά προβλήματα στα παιδιά.
 
 
Συγκλονιστικά ευρήματα
 
Μια νέα έρευνα που  δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», χρησιμοποίησε για πρώτη φορά απεικονίσεις του εγκεφάλου, για να δείξει πώς αυτά τα χημικά επιφέρουν αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα.
 
Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν πως οι έφηβοι που προγεννητικά είχαν εκτεθεί σε φυτοφάρμακα παρουσιάζουν τροποποιημένη εγκεφαλική δραστηριότητα σε εργασίες που απαιτούν ικανότητες εκτελεστικού ελέγχου, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ και  κράτησε τουλάχιστον 20 χρόνια.
 
 
Εφαρμόζοντας την τεχνική fNRI -η οποία χρησιμοποιεί την υπέρυθρη ακτινοβολία για να καταγράψει την κυκλοφορία του αίματος σε διάφορες περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού και είναι πιο οικονομική από την fMRI- σε εφήβους ηλικίας 15 έως 17 παρατήρησαν την εγκεφαλική τους λειτουργία όταν τους ζητούσαν να κάνουν εργασίες οι οποίες απαιτούσαν εκτελεστικές λειτουργίες, προσοχή, κοινωνική νόηση και κατανόηση της γλώσσας.
 
Συνέλεξαν επίσης δεδομένα από το πρόγραμμα αναφοράς χρήσης φυτοφαρμάκων της Καλιφόρνιας («California Pesticide Use Reporting program») για να υπολογίσουν πόσο κοντά ήταν τα σπίτια των εγκύων με τα φυτοφάρμακα.
 
 
Αλλάζει η συμπεριφορά του εγκεφάλου
 
Η έρευνα διαπίστωσε μειωμένη κυκλοφορική δραστηριότητα στο πρόσθιο τμήμα του εγκεφαλικού φλοιού των εφήβων που είχαν εκτεθεί σε αυτά τα χημικά, ενώ αντίθετα παρατήρησε αυξημένη κυκλοφορία αίματος στους κροταφικούς λοβού για εργασίες που απαιτούσαν καλή μνήμη. 
 
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, τα αίτια της συγκεκριμένης σχέσης παραμένουν άγνωστα. Ωστόσο, ο Άλαν Ρέις, καθηγητής Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Επιστημών και καθηγητής Ακτινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σταντφορντ έκανε την συγκλονιστική δήλωση ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά έχει βρεθεί  στους πάσχοντες ασθενειών όπως το Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ και ο διαβήτης τύπου 1.
 
«Η υψηλότερη ενεργοποίηση του εγκεφάλου αναπαριστά ενδεχομένως μια προσπάθεια του εγκεφάλου να ανταποκριθεί στη λειτουργική του ανεπάρκεια χρησιμοποιώντας περισσότερες νευρωνικές πηγές», ανέφερε ο καθηγητής, δίνοντας μια πιθανή ερμηνεία για αυτή την ανακάλυψη.
 
Οι ερευνητές φιλοδοξούν να επαναλάβουν αυτές τις μετρήσεις στο μέλλον για να διαπιστώσουν αν ο αντίκτυπος αυτών των χημικών διατηρείται μακροπρόθεσμα.
 
 
Πηγή: «Proceedings of the National Academy of Sciences»
Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!