ΙΘΑΚΗ, ΠΟΣΟΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΗΣΙ

Ιθάκη, πόσοι λόγοι για να επισκεφτείτε αυτό το νησί...

Καθώς το πλοίο έμπαινε στο λιμάνι του Πίσω Αετού, ένα πρωινό του Αυγούστου πριν από δέκα περίπου χρόνια, με έκπληξη διαπίστωσα ότι η Ιθάκη δεν ήταν το κλασσικό καταπράσινο νησί του Ιονίου, με τα τεράστια ελαιόδεντρα, τα κυπαρίσσια και τις μυρτιές.

Εκεί η φύση ήταν πιο φειδωλή. Θυμάμαι περισσότερο κάτι χαμηλές ελίτσες όμορφα παραταγμένες σε ένα αρκετά πέτρινο έδαφος. Αυτή ήταν η πρώτη εικόνα, που αν μη τι άλλο δεν ενέπνεε και τίποτα μεγαλειώδες για το μέρος.

Κι όμως, λίγα χιλιόμετρα πιο κει μας περίμενε η παραθαλάσσια πρωτεύουσα του νησιού, το Βαθύ, που ξεχώριζε για τη διακριτική της γραφικότητα και την ηρεμία που ενέπνεε, παρά τα μαγαζιά, τα καφέ, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα κομψά ξενοδοχεία που μπλέκονται αρμονικά στο τοπίο.

Από κει κι έπειτα, κάθε επιλογή μας συνοδεύονταν από μία ευχάριστη έκπληξη. Οι παραλίες, το φαγητό, οι ντόπιοι, οι διαδρομές, η πράσινη ορεινή Ιθάκη συνέθεταν ένα πακέτο τόσο ιδιαίτερο που σπάνια το συναντάς σε ένα μόνο μέρος. Ας μιλήσουμε λοιπόν για (κάποια από) τα μέρη που αξίζει να επισκεφτείτε και τις θάλασσες που θα βουτήξετε.

Η Ιθάκη είναι ένα νησί με ιστορία 6.000 χρόνων. Πρωτοκατοικήθηκε τη Νεολιθική Εποχή. Αν και το παλάτι του Οδυσσέα δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί, οι ανασκαφές έχουν καταφέρει να φέρουν στο φως περισσότερους από τριάντα αρχαιολογικούς τόπους. Υπάρχουν μάλιστα δύο Αρχαιολογικά Μουσεία στο νησί. Το ένα βρίσκεται στο Βαθύ, πίσω από την παραλία, όπου εκεί εκτίθενται αντικείμενα από τις ανασκαφές στα νότια του νησιού, ενώ στην Αρχαιολογική Συλλογή Βορείου Ιθάκης, στο χωριό Σταυρός εκτίθενται τα ευρήματα των ανασκαφών στα βόρεια. Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε και το Ναυτικό – Λαογραφικό Μουσείο, που βρίσκεται στο Βαθύ.

Παρότι το νησί κατακλύζεται από τουρίστες, εντέχνως έχει κρατήσει σε μεγάλο βαθμό τη γραφικότητα και τη γνησιότητά του, τουλάχιστον ως προς την αρχιτεκτονική του δομή. Χαρακτηριστικός οικισμός τέτοιας ομορφιάς είναι το Κιόνι. Καθισμένο σε έναν κλειστό όρμο, ξεχωρίζει για τα όμορφα και λιτά πέτρινα σπίτια του και ανάμεσά τους, οι πινελιές των σύγχρονων μαγαζιών.

Απέναντι από το όμορφο Βαθύ βρίσκεται ένα νησάκι, του Σωτήρα ή αλλιώς Λαζαρέτο. Επάνω του βρίσκεται μία μικρή εκκλησία του 17ου αιώνα, ενώ υπάρχει και ένα κτήριο που αξιοποιήθηκε σε δύσκολους καιρούς ως λοιμοκαθαρτήριο.

Η λέξη lazaretto συνδέεται άρρηκτα με την έννοια του λοιμοκαθαρτήριου κι είναι εύκολο να το διαπιστώσει κανείς την ιστορία πίσω από αυτή τη λέξη εάν συλλογιστεί ότι ένα αντίστοιχο νησί, με την ίδια αξιοποίηση και το ίδιο όνομα βρίσκεται σε Κέρκυρα και Χανιά, πόλεις δηλαδή που καταλήφθηκαν τους περασμένους αιώνες από τους Ενετούς.

Στις 7 Σεπτεμβρίου γίνεται ένα από μεγαλύτερα πανηγύρια του νησιού, σε ένα μέρος ιδιαίτερο, μεγάλης θρησκευτικής και ιστορικής αξίας. Στο Ομηρικό όρος Νήριτος, ένα ιδιαίτερο σημείο του νησιού, βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγιάς της Καθαριώτισσας, η οποία τιμάται ως πολιούχος του νησιού. Είναι χτισμένο από το 1696 και αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα του νησιού.

Υπάρχει ένα μεσαιωνική χωριό, στο ορεινό κομμάτι του νησιού, η Ανωγή. Είναι το παλιότερο χωριό της Ιθάκης και είναι γνωστό για το μοναδικό προϊστορικό μεγαλιθικό της μνημείο, γνωστό και ως ‘μενίρ’. Ανάμεσα στους βράχους, που φτιάχτηκαν όπως θα τους δείτε με μοναδική επιμελήτρια τη φύση, ξεχωρίζει ο ‘Αρακλής’ με ύψος 8 μέτρα!

Ένα ακόμα μοναδικό στοιχείο του νησιού είναι ο βυθός του. Για τους λάτρεις του scuba diving αλλά και για όσους θέλουν πρώτη φορά να το επιχειρήσουν η Ιθάκη, με τα πανέμορφα λιβάδια Ποσειδωνίας, τα σπήλαια και τους ύφαλους, είναι ιδανική.

Έξω από το χωριό Σταυρός βρίσκεται η σπηλιά του Λοΐζου. Το όνομά της το πήρε από τον ομώνυμο κάτοικο ο οποίος… έκανε την τύχη του όταν ανακάλυψε αρχαία χρυσά νομίσματα που θα βρήκε τυχαία στη σπηλιά. Στο μέρος αυτό, εκτός από αρχαία λάφυρα ανακαλύφθηκαν αγάλματα θεοτήτων για την Άρτεμη, την Αθηνά, την Ήρα και άλλους θεούς και θεές. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα ευρήματα αυτά μαρτυρούν ότι η σπηλιά υπήρξε κέντρο λατρείας, από την πρωτοελλαδική μάλιστα περίοδο έως το τον πρώτο αιώνα μ.Χ.

Οι παραλίες της Ιθάκης δεν είναι απέραντες. Είναι συνήθως μικροί ή λίγο μεγαλύτεροι κολπίσκοι. Είναι όμως τόσο υπέροχοι. Το Γιδάκι, μία απόμερη παραλία με πρόσβαση από τη θάλασσα (με καϊκάκι που φεύγει από το Βαθύ) ή με 4x4 από δρόμο είναι κατά κοινή ομολογία η βασίλισσα των παραλιών. Το βοτσαλάκι μικρό, γλυκό και ολοστρόγγυλο, όπου δεν υπάρχει άμμος, τα νερά ένα όνειρο και ένα μπαράκι για να προσφέρει ότι δροσερό χρειαστείτε.

Η λίστα φυσικά συνεχίζεται με το Σκίνο, τον Άγιο Ιωάννη, το Φιλιατρό, τις Αφάλες, το Σαρακήνικο, τη Λούτσα, τα Κουρβούλια, τις Αφάλες και τον Άσπρο Γιαλό. Άλλες πνιγμένες στο πράσινο, άλλες αμμώδεις ή με βότσαλο, με νερά όμως που θες να βουτήξεις να τα πιεις!

Με έντονες τις επιρροές από την ενετική περίοδο, όπως συμβαίνει σε όλο τα Ιόνιο, τα παραδοσιακά πιάτα διακρίνονται από γεύσεις που αξίζει να δοκιμάσετε. Το κοτόπουλο τσερέπα, που φτιάχνεται σε ένα πήλινο ταψί, η γαριδόπιτα, τα ψάρια σαβόρο, η γλυκιά πουλέντα με αλεύρι καλαμποκιού ζάχαρη και σταφίδες, αλλά και οι σικόπιτες είναι οι κλασικοί εκπρόσωποι της ντόπιας κουζίνας.

Υπάρχει όμως ένα γλυκό, το ροβανί που φτιάχνεται από ρύζι, μέλι και λάδι, και συνοδεύεται εξαίσια με παγωτό καϊμάκι, ότι πρέπει δηλαδή για τα ζεστά απογεύματα του Αυγούστου.

Υπάρχουν δύο ακόμα στοιχεία που σπάνια τα βρίσκει κάποιος σε ταξιδιωτικό οδηγό για την Ιθάκη, αξίζει όμως να τα παρατηρήσετε και τότε θα αγαπήσετε λίγο ακόμα αυτό το μέρος.

Το ένα είναι οι διαδρομές στο νησί. Ένα μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου που διανύει κάποιος βρίσκεται σε τέτοιο ύψος και απόσταση από τη θάλασσα που κάνει τα ταξιδάκια μέσα στο νησί μια εμπειρία από μόνα τους. Ο συνεπιβάτης ειδικά μπορεί να χαλαρώνει και να χαζεύει την όμορφη θέα που ξεδιπλώνεται σε κάθε στροφή. Να απολαύσει την ηρεμία και το γλυκό γαλάζιο του Ιονίου. Ο οδηγός δυστυχώς απαιτείται να είναι λιγότερο χαλαρός.

Το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ένα μνημείο που βρίσκεται σε μια γωνιά της πρωτεύουσας του νησιού, αφιερωμένο στην Εθνική Αντίσταση των ντόπιων που αναπτύχθηκε κατά την ιταλογερμανική κατοχή. Πίσω από την κοσμοπολίτικη βιτρίνα του νησιού, υπάρχει ένας τόπος με λαμπρή ιστορία που συνδέουν μάλιστα άρρηκτα την Ιθάκη με τη μεγαλύτερη αδελφή της, την Κεφαλλονιά. Τα μνημεία και οι ντόπιοι είναι έτοιμοι σας την αφηγηθούν. 

πληροφορίες: www.discovergreece.com, www.ithacanews.gr

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

 

 

 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!