ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ - ΤΟ 'ΧΡΥΣΟ' ΜΠΑΧΑΡΙ

Κουρκουμάς - το 'χρυσό' μπαχάρι

Πόσες φορές  δεν σας έχει συμβεί μία μυρωδιά να σας γεμίσει με εικόνες, να ενεργοποιήσει την φαντασία σας, να σας ταξιδέψει σε μέρη μακρινά; Περνώντας για παράδειγμα  έξω από τα από τα καταστήματα μπαχαρικών, πέριξ της οδού Ευριπίδου, στο κέντρο της Αθήνας, σίγουρα θα σας έχει δημιουργηθεί  μία αίσθηση Ανατολής.

Κι όμως υπάρχουν μπαχαρικά που εκ πρώτης  όψεως ή για την ακρίβεια εκ πρώτης όσφρησης  δεν έχουν κάτι έντονο, κάτι που θα τραβήξει την προσοχή σας, όμως, αποδεικνύονται χρυσάφι.

Ο κουρκουμάς ανήκει σε αυτή ακριβώς την κατηγορία των μπαχαρικών, καθώς έχει διακριτικό άρωμα αλλά μεγάλη γευστική και βιολογική αξία.

Οι ιστορικές ρίζες του κουρκουμά και η χρήση του

Ο κουρκουμάς  δημιουργείται από το φυτό Κουρκούμη ή Κιτρινόριζα και έχει  ένα λαμπερό πορτοκαλοκίτρινο χρώμα. Χρησιμοποιείται κυρίως στην Ασία και σε ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής.  Ως μπαχαρικό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο  στις κουζίνες της Ινδίας, του Μπαγκλαντές, του Πακιστάν, του Ιράν.

Στη Δύση ο κουρκουμάς ήρθε από Άραβες εμπόρους περίπου τον 13ο αιώνα. Ωστόσο, η ιστορία του μας  πάει πίσω χιλιάδες χρόνια προ Χριστού. Διάφοροι λαοί που κατοικούσαν στην Ινδία, τον χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο για πολλές αρρώστιες, πέραν των άλλων χρήσεων που είχε, όπως η βαφή ρούχων.

 Η Αγιούρ Βέντα,  που είναι ένα από τα αρχαιότερα  συστήματα παραδοσιακής ιατρικής στην Ινδία, κατέφυγε στην Κουρκουμίνη για τη θεραπεία πολλών ασθενειών όπως το κοινό κρυολόγημα, οι παθήσεις του ήπατος και η δυσπεψία, ενώ την χρησιμοποιούσε και τοπικά πάνω σε πληγές. Δεν είναι τυχαίο ότι το φυτό αυτό έχει συνδεθεί με διάφορες θρησκευτικές τελετές, στην Ινδία και σε άλλες χώρες.

 

Η βάση στο κάρυ

Ένα από τα πιο δημοφιλή καρυκεύματα που περιέχει κουρκουμά είναι το γνωστό σε όλους κάρυ. Όμως για να μην δημιουργούνται παρερμηνείες θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως το κάρυ είναι  ένα μείγμα πολλών μπαχαρικών, ενώ ο κουρκουμάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μόνος του, δίνοντας στα φαγητά μια ελαφρώς πικρή – πικάντικη γεύση και πορτοκαλοκίτρινο χρώμα.

 

Ο κουρκουμάς μέσα από κλινικές μελέτες

Τα τελευταία, κυρίως,  χρόνια ο κουρκουμάς  έχει μπει στη ζωή μας όχι μόνο για την γεύση του αλλά και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, οι οποίες πλέον αρχίζουν να κεντρίζουν το ενδιαφέρον  των επιστημόνων.

Η πιο σημαντική ουσία του κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη, η οποία θεωρείται ισχυρό  αντιοξειδωτικό που καταπολεμά το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή.  Αυτή του η ιδιότητα σχετίζεται με την πρόληψη της χοληστερίνης, του σακχαρώδη διαβήτη, ενώ δεν είναι λίγοι οι ερευνητές που πιστεύουν ότι έχει μέχρι και αντικαρκινική δράση. Επίσης, υπάρχουν κλινικές μελέτες που δείχνουν ότι τα αποστάγματα από κουρκουμά μπορεί να έχουν αντιμυκητιακή και αντιβακτηριακή δράση.

Επομένως, με τον κουρκουμά δεν θα απογειώσετε μόνο γευστικά το φαγητό σας, αλλά θα το εμπλουτίσετε με μια ουσία που έχει θετική επίδραση στον οργανισμό σας.  Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά που έχει σε σχέση με άλλα μπαχαρικά, τα οποία συνήθως οι γιατροί συνιστούν να τα αποφεύγουμε  ή τουλάχιστον να μην τα χρησιμοποιούμε συχνά.

 

Θρεπτικοί γαστρονομικοί συνδυασμοί

Τον κουρκουμά μπορούμε να τον δοκιμάσουμε σε λαχανικά, κρέατα και σούπες, δηλαδή σε δεκάδες φαγητά λόγω της ήπιας γεύσης του, ενώ ταιριάζει άριστα με όλες τις κόκκινες σάλτσες και τις συνταγές που περιέχουν ντομάτα.

Μία από τις πιο εμβληματικές χρήσεις του κουρκουμά είναι για την παρασκευή του “Golden Milk”. Το ινδικό αυτό ρόφημα θεωρείται πως έχει θεραπευτικές ιδιότητες, συνδυάζοντας τα οφέλη της κουρκουμίνης και άλλων ουσιών. Μάλιστα, τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να το φτιάξετε και μόνοι σας, με υλικά που εύκολα μπορείτε να προμηθευτείτε. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά:

  • ένα φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου ή καρύδας
  • μια κουταλιά του γλυκού κουρκουμά
  • μισή κουταλιά φρεσκοτριμμένο τζίντζερ
  • λίγο μαύρο πιπέρι
  • μία πρέζα κανέλα

Το μείγμα χρειάζεται καλό ανακάτεμα και προσοχή να μην μας βράσει και καταστραφούν οι θεραπευτικές του ιδιότητες. Στη συνέχεια το σουρώνουμε και το πίνουμε ως ένα γευστικό ρόφημα. Για περισσότερη γεύση μπορείτε να προσθέσετε και μια κουταλιά μέλι.

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc c. Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!