Μπορεί η γιόγκα να βοηθήσει στο πρόβλημα των διατροφικών διαταραχών;

Μπορεί η γιόγκα να βοηθήσει στο πρόβλημα των διατροφικών διαταραχών;

Αποτελεί η γιόγκα ένα όπλο για την αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών; Είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα που ασχολείται με τα διατροφικά ζητήματα, δεδομένου ότι οι διατροφικές διαταραχές είναι μία συνήθης πάθηση, η οποία συναντάται μάλιστα πιο έντονα στον γυναικείο πληθυσμό.

 

Βασικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει μέρος αυτών των ερευνών είναι ότι η γιόγκα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως πανάκεια για την ουσιαστική αντιμετώπιση τέτοιων σοβαρών προβλημάτων υγείας. Η θεραπείες και η σταθερή παρακολούθηση από εξειδικευμένους ιατρούς και άλλους επιστήμονες κρίνεται οπωσδήποτε απαραίτητη. Ωστόσο, μπορεί αναμφισβήτητα να αξιοποιηθεί ως μέσο για την ενίσχυση και βελτίωση της σωματικής, της πνευματικής και της ψυχολογικής κατάστασης από τους πάσχοντες.

Οι αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται η γιόγκα μπορούν να παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία όσων υποφέρουν από διατροφικές διαταραχές. Ενσωματώνει σωματικές στάσεις (asanas) και διαλογισμό τα οποία συνδυαστικά μπορούν να αποτελέσουν πάτημα για τη θεραπεία μυαλού και σώματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μία πολύ σημαντική κατάκτηση που είναι η μεγαλύτερη αποδοχή του εαυτού μας και του σώματός μας.

Εδώ και χρόνια μάλιστα η γιόγκα χρησιμοποιείται επικουρικά για τη θεραπεία διαταραχών διατροφής σε πολλά προγράμματα θεραπείας. Μελέτη του 2006, που εξέτασε τις θεραπείες που προσφέρονται σε 18 προγράμματα σχετικών θεραπειών στις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι το 66,7% των προγραμμάτων συμπεριλάμβαναν και τη γιόγκα.

Μία ακόμα πτυχή που εξετάζεται σε έναν βαθμό – που έχει όμως τεράστια σημασία – είναι αυτή της πρόληψης. Η γιόγκα προάγει την ισορροπία, την ψυχική ηρεμία και τον αυτοέλεγχο, εργαλεία δηλαδή που μπορούν να βοηθήσουν στην αναστολή εμφάνισης τέτοιων διαταραχών, όπως οι διατροφικές που εξετάζουμε.

 

Εμβαθύνοντας ακόμα περισσότερο στα οφέλη που προκύπτουν από τη γιόγκα, εντοπίζονται τα εξής βασικά:

 

1. Φαίνεται ότι – χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε αρνητική επίδραση στο βάρος του πάσχοντα – σημειώνεται σημαντική μείωση στην κατάθλιψη, του άγχους και της διαταραχής που υπάρχει γύρω από την εικόνα για το σώμα. Μάλιστα, για το θέμα της αντίληψης του σώματος, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να νιώθουμε άνετα με το σώμα μας, να μην έχουμε επικριτική στάση αλλά να παρατηρούμε τις ατέλειες του, καθώς και να ξεφύγουμε από τη λογική των πρότυπων κορμιών.

Η κατάκτηση σιγά σιγά όλων αυτών στηρίζει σε μεγάλο βαθμό τις προσπάθειες ενός ανθρώπου που αντιμετωπίζει διατροφικές διαταραχές, καθώς είναι θέμα που συνδέεται άμεσα με την εικόνα που έχουμε για το σώμα μας.

 

2. Παρατηρείται αυξημένη χρήση δεξιοτήτων στο κομμάτι του αυτοελέγχου σχετικά με την κατανάλωση φαγητού. Το αίσθημα της ηρεμίας ενισχύεται.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Κατά κοινή ομολογία, ένα από τα πιο ‘θεραπευτικά’ στοιχεία της γιόγκα είναι ότι δεν συμμορφώνεται - θα λέγαμε - με την επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα λογική του δυτικού κόσμου. Με άλλα λόγια, η όποια επιτυχία είναι καθαρά υποκειμενική, δεν υπάρχει κάποιο

φαινομενικό πρότυπο που καλείται κάποιος να προσεγγίσει. Η γιόγκα δε θα ασχοληθεί με την πρόσληψη θερμίδων ή με τον τρόπο που οι άλλοι αντιλαμβάνονται έναν άνθρωπο.

Η γιόγκα επικεντρώνει στη δράση και την πρόθεση ενός ανθρώπου, του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά, να βελτιώσει ή να μάθει να αντιμετωπίζει εκείνα που δημιουργούν μία ανισορροπία στη ζωή του, μικρή ή μεγάλη. Γι’ αυτό, για όσους αγωνίζονται με διατροφικές διαταραχές, η γιόγκα μπορεί να αποτελέσει ένα μέσο που μπορεί γρηγορότερα και με ασφάλεια να τους βγάλει από τον φαύλο κύκλο.

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

 

Πηγές:

 

Dianne Neumark-Sztainer, (2013), Yoga and eating disorders: is there a place for yoga in the prevention and treatment of eating disorders and disordered eating behaviours?, Taylor & Francis Online, https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/21662630.2013.862369?src=recsys.

 

Laura Douglass, (2009), Yoga as an Intervention in the Treatment of Eating Disorders: Does it Help?, Taylor & Francis Online, https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10640260802714555.

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!