Το ερώτημα είναι σοβαρό, καθώς το ζήτημα των σοβαρών ασθενειών αφορά έναν όλο και πιο αυξανόμενο πληθυσμό, για πολλούς και διάφορους παράγοντες. Η προσέγγιση σ’ αυτό το θέμα απαιτεί φυσικά σοβαρότητα και επιστημονικότητα, γι’ αυτό θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε επαρκώς τα επιχειρήματά μας.
Η κεντρική ιδέα της θετικής ψυχολογίας είναι πως μπορεί η θετική σκέψη και η αισιοδοξία να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία μας. Συγκεκριμένα, μας κατευθύνει στο μάθουμε τον τρόπο να είμαστε αισιόδοξοι, ώστε έμμεσα να καταφέρνουμε να δίνουμε την απαραίτητη ώθηση στην υγεία μας. Η χαρά μπορεί να καλλιεργηθεί και τα οφέλη είναι βεβαίως ψυχολογικά και σωματικά. Η εμπειρία μας στη ζωή και μόνο μπορεί να μας διαβεβαιώσει πως όσοι είναι απαισιόδοξοι εγκαταλείπουν πιο εύκολα τις προσπάθειές τους μπροστά στις αντιξοότητες.
Η θετική ψυχολογία μας καλεί να αντιμετωπίσουμε με νέο τρόπο τις δυσκολίες. Μια διαχρονική μελέτη (Nun) που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα μας έδειξε ότι όταν κάποιος καταφέρνει να ‘μπαίνει σε βάθος’ και να διευρύνει τις δραστηριότητες του μυαλού του, καταφέρνει να κρατάει το μυαλό του σε υγιή κατάσταση, δραστήριο και νεανικό, σε βαθμό που μπορεί να αποκρούσει και τα σημάδια της άνοιας.
Σύμφωνα με μελέτες στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κοννέκτικατ, η χημεία του εγκεφάλου σας αλλάζει και η ταχύτητα εκμάθησης σας αυξάνεται όταν αναλαμβάνετε ένα νέο καθήκον, καθώς μαθαίνετε, μεγαλώνετε και επιτυγχάνετε! Και ακόμα καλύτερα, αισθάνεστε καλά και πλήρης γι' αυτό.
Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς που ξεπέρασαν την ασθένεια του καρκίνου. Γνωρίζοντας πλέον καλύτερα τους τρόπους πρόληψης από τον καρκίνο, αλλά και η εύρεση οφέλους μετά από αυτό το στάδιο της ζωής τους συγκαταλέχτηκαν στους παράγοντες που μπορούν αποτελεσματικά να επηρεάσουν τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου, καθώς και στη γενική υγεία και ευεξία των ανθρώπων αυτών.
Σε παρόμοιο πλαίσιο, έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε παιδιά με καρκίνο, έφτασε στο συμπέρασμα ότι οι συντεταγμένες της θετικής ψυχολογίας μπορούν να απολέσουν έναν από τους μηχανισμούς εκείνους που οδηγούν στην ψυχοκοινωνική προσαρμοστικότητα και βελτίωση που παρατηρείται σ’ αυτά τα παιδιά. Μάλιστα, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι υπάρχει ένα σοβαρό περιθώριο ανάπτυξης και παραπέρα έρευνας αυτής της ‘σχέσης’ των μεθόδων της θετικής ψυχολογίας και της πορείας υγείας των παιδιών με καρκίνο.
Αναμφισβήτητα υπάρχει ακόμα περιθώριο στην έρευνα που να εξετάζει τη σχέση της θετικής ψυχολογίας με την έκβαση, την πρόληψη και την μετά-εμπειρία από σοβαρές ασθένειες. Όμως πλήθος ερευνών που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί έρχονται να μας δείξουν ότι η ανάπτυξη μηχανισμών θετικής ψυχολογίας σ’ αυτές τις περιπτώσεις έχουν να δείξουν υπολογίσιμα συμπεράσματα. \
Ειδικότερα, αποδεικνύεται ότι σε έναν σημαντικό βαθμό η πορεία της υγείας στα διάφορα στάδιά της μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά από παράγοντες που σχετίζονται με την ψυχολογία. Η επιστήμη της θετικής ψυχολογίας αποτελεί δηλαδή ένα σημαντικό ‘όπλο στην φαρέτρα’ της επιστήμης που δεν υπόσχεται θαύματα, αλλά ένα σοβαρό στήριγμα στην πορεία της υγείας.
Πηγές / βιβλιογραφία:
Carissa A. Low, Ellen Beckjord et al, (2014), Correlates of Positive Health Behaviors in Cancer Survivors: Results from the 2010 LIVESTRONG Survey, NCBI, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5772769/.
Sean Philips, (2007), Adaptive Style in Children with Cancer: Implications for a Positive Psychology Approach, Journal of Pediatric Psychology, Volume 32, Issue 9, October 2007, Pages 1055–1066, https://doi.org/10.1093/jpepsy/jsm060.
Γράφει η Dr Angel,
Αγγελική Κοσκερίδου
Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist
Doctor of Naturopathic Medicine
MSc Health Psychology