Μύκητες των ποδιών και πώς να τους αντιμετωπίσετε

Μύκητες των ποδιών και πώς να τους αντιμετωπίσετε

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα του καλοκαιριού (και όχι μόνο), είναι η μυκητίαση του ποδιού, γνωστή και ως το ''πόδι του αθλητή''. Η ζέστη και η υγρασία δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθούν οι μύκητες. Αν μάλιστα χρησιμοποιείτε κοινόχρηστους χώρους όπως γυμναστήρια, πισίνες και κολυμβητήρια, τότε κινδυνεύετε ακόμα περισσότερο.

Ένας άλλος παράγοντας πέρα από την ζέστη και την υγρασία είναι η κακή υγιεινή. Η έλλειψη σωστού αερισμού και η μη συχνή πλύση των ποδιών, σε συνδυασμό με την εφίδρωση που προκαλεί η ζέστη, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για να δημιουργηθούν μύκητες. Επομένως, η πρόληψη και η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής αποτελούν την καλύτερη θεραπεία.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Συνήθως είναι αρκετά εύκολο να καταλάβουμε ότι έχουμε προσληφθεί από μύκητες. Στους περισσότερους το δέρμα ξεφλουδίζει και σκάζει ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών. Σε άλλους μπορεί να υπάρχει ερυθρότης ή φυσαλίδες που μοιάζουν σαν σπυράκια. Ακόμα, μπορεί να προσληφθούν τα νύχια των ποδιών. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν όσοι πάσχουν από διαβήτη.

Φυσικά, δεν είναι όλα τα εξανθήματα στα πόδια μυκητίαση. Για αυτό θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας πριν πάρετε θεραπευτική αγωγή. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί μικροβιολογική εξέταση για να ανακαλυφθεί στο μικροσκόπιο ο μύκητας.

 

Μυκητιάσεις & θεραπεία

Πολλές φορές η θεραπεία μπορεί να κρατήσει εβδομάδες, για αυτό απαιτείται υπομονή και η απαρέγκλιτη τήρηση της για να αποφύγετε τις υποτροπιάσεις.

Η πιο συνηθισμένη θεραπεία είναι η τοπική, όπου επαλείφουμε με το φάρμακο το σημείο με τους μύκητες. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι μύκητες μπορεί να αποδειχθούν ανθεκτικοί στην τοπική θεραπεία, οπότε θα απαιτηθεί η χορήγηση θεραπείας από το στόμα.

Επίσης, σε ασθενείς με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί η χορήγηση αντιμυκητιασικής αγωγής από το στόμα, εφόσον έχει προχωρήσει η λοίμωξη. Μία τρίτη περίπτωση που μπορεί να απαιτηθεί θεραπεία από το στόμα είναι εάν έχουν μολυνθεί με βακτήρια τα συγκεκριμένα σημεία που έχουν αναπτυχθεί οι μύκητες.

 

Τι κάνω για να αποφύγω την υποτροπή;

Για να μην υπάρξει υποτροπή, αλλά και ως μέτρο πρόληψης, θα πρέπει να ακολουθείτε ορισμένους απλούς κανόνες όπως το πλύσιμο των ποδιών και το σχολαστικό στέγνωμα τους, ιδίως ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών. Καλό είναι να αποφεύγετε τα παπούτσια που δεν αφήνουν το πόδι να ''αναπνεύσει'' και να φοράτε πάντοτε κάλτσες με τα αθλητικά (αποφύγετε τις συνθετικές κάλτσες).

Εάν κυκλοφορείτε σε κοινόχρηστους χώρους, τότε σε καμία περίπτωση μην περπατάτε ξυπόλητοι, αλλά πάντοτε να φοράτε παντόφλες, Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε και όταν μπαίνετε να κάνετε μπάνιο σε κοινόχρηστα ντουζ.

 

Σπιτικές συνταγές, αλλά με προσοχή!

Για την αντιμετώπιση των μυκητιάσεων υπάρχουν ορισμένες ''σπιτικές'' συνταγές οι οποίες βέβαια σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποκαταστήσουν την συμβουλή του δερματολόγου. Για παράδειγμα το μηλόξυδο και το λεμόνι έχουν αντιμυκητιατική δράση. Το ίδιο και η μαγειρική σόδα η όποια - όπως και οι δύο προηγούμενες ουσίες - προσφέρει μια καλή απολύμανση στο πόδι. Καλά αποτελέσματα έχει και το Tea tree oil, το οποίο διακρίνεται για τις αντισηπτικές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες. Ιδιαίτερα βοηθάει στην θεραπεία της ονυχομυκητίασης και άλλων μολύνσεων των δέρματος.

 

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!