Οι φίλοι στη ζωή μας μας κάνουν πιο ανθεκτικούς στον πόνο!

Οι φίλοι στη ζωή μας μας κάνουν πιο ανθεκτικούς στον πόνο!

Οι φίλοι στη ζωή μας μας κάνουν πιο ανθεκτικούς στον πόνο!

 

Η φιλία μπορεί να έχει έναν εκπληκτικό αριθμό θετικών επιπτώσεων στην υγεία. Εκτός από την εμπειρία μας, το επιβεβαιώνει και η επιστήμη. Η διατήρηση της φιλίας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για άνοια και καρδιακές παθήσεις, ενώ συνδέεται ακόμα και με την επέκταση του προσδόκιμου ζωής μας.

Η καινούρια πτυχή που αναδεικνύει η επιστήμη συνδέει την κοινωνικότητα με την ανοχή στον πόνο. Ή, για να το θέσουμε πιο απλά, οι φίλοι μας βοηθούν να υπομείνουμε στον σωματικό πόνο. Τι φαίνεται ότι ‘κρύβεται’ πίσω απ’ αυτήν την ψυχοσωματική σύνδεση; Οι ενδορφίνες μας απαντούν οι ερευνητές.

 Ειδικότερα, οι μικρές αυτές πρωτεϊνικές ομάδες που παράγονται από την υπόφυση του εγκεφάλου μας, σχετίζονται τόσο με το κύκλωμα του πόνου στον οργανισμό μας όσο και με την ευχαρίστηση. Πολύ πιθανόν να γνωρίζετε ήδη οι περισσότεροι ότι οι ενδορφίνες απελευθερώνονται με την άσκηση, το σεξ, την κατανάλωση σοκολάτας και με το γέλιο!

Και τι συμβαίνει τότε πρακτικά στον οργανισμό μας; Αυτές οι χημικές ουσίες προσαρμόζονται στους ίδιους υποδοχείς στον εγκέφαλο, όπως κάνει η μορφίνη, εμποδίζοντας τα αισθήματα πόνους ή δυσφορίας που θα προκαλούσε για παράδειγμα η σωματική άσκηση.

Η φιλία λοιπόν μπορεί να κινητοποιήσει την ίδια διαδικασία στο σώμα μας, μας δείχνουν οι ερευνητές. Η κοινωνικότητα, η επαφή με άλλα άτομα, της οικογένειας φυσικά ή ενός ευρύτερου περίγυρου ενεργοποιεί την παραγωγή ενδορφινών. Το σώμα μας δηλαδή λειτουργεί κάπως σαν...να μας ανταμείβει για την κοινωνικότητα μας, το οποίο, αν το σκεφτούμε βαθύτερα, συνδέεται με το βιολογικό δεδομένο ότι ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον. Έτσι, όταν λείπει αυτό στο στοιχείο στη ζωή μας το σώμα μας αντιδρά κάνοντας μας να νιώθουμε άσχημα που δεν το φροντίζουμε αρκετά.

Στη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 100 συμμετέχοντες. Καθένας από τους συμμετέχοντες ανέφερε τις βασικές πληροφορίες (ηλικία και φύλο) και ολοκλήρωσε την έρευνα αναφέροντας στοιχεία σχετικά με δύο κύριους κύκλους φίλων τους: τους ανθρώπους με τους οποίους έρχονται σε επαφή μία φορά την εβδομάδα και τους ανθρώπους που έρχονται σε επαφή μία φορά το μήνα. Από τους συμμετέχοντες στη συνέχεια ζητήθηκε να ακουμπούν σε έναν τοίχο, με τα πόδια σε γωνία 90 μοιρών - για όσο θα μπορούσαν να σταθούν.

Με την αντίστοιχη προσαρμογή στους δείκτες φυσικής κατάστασης, οι ερευνητές βρήκαν ότι η ανοχή στον σωματικό πόνο τη δεδομένη στιγμή ήταν μεγαλύτερη στην κατηγορία των συμμετεχόντων με τον ευρύτερο δεύτερο κύκλο φίλων. Οι ερευνητές ερμήνευσαν αυτή τη σχέση με τη μεγαλύτερη παραγωγή ενδορφινών, κάτι που τους βοηθάει όπως είπαμε να αντέχουν – ασυνείδητα προφανώς – περισσότερο στον πόνο.

Επιπλέον, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είδαν ότι οι άνθρωποι με καλύτερη φυσική κατάσταση και οι πιο αγχώδεις είχαν μικρότερο κύκλο φίλων, ενδεχομένως γιατί ικανοποιούν την ανάγκη τους για ενδορφίνες με άλλα ερεθίσματα στη ζωή τους, ή απλά είναι πολυάσχολοι και δεν αφιερώνουν τον αναγκαίο χρόνο για συντηρήσουν τις φιλίες τους. Αυτό είναι βέβαια μία άλλη πτυχή που σίγουρα απαιτεί βαθύτερη έρευνα και μελέτη.

Το σημαντικό που προκύπτει ωστόσο – κατά την άποψη των ερευνητών – είναι η σχέση των ενδορφινών με τις ψυχικές ασθένειες, όπως η κατάθλιψη που έχει ως χαρακτηριστικό της την αντικοινωνική συμπεριφορά. Επίσης, λίγα γνωρίζουμε για την προσαρμοστικότητα του συστήματος παραγωγής ενδορφινών σε μεγαλύτερες ηλικίες όπου η πλαστικότητα του εγκεφάλου μειώνεται.

Σίγουρα λοιπόν προκύπτει μία σχέση μεταξύ των ενδορφινών, της κοινωνικότητας και της ανοχής στον πόνο, όμως απαιτείται ακόμα βαθύτερη έρευνα ώστε να έρθουν στο φως περισσότερες πληροφορίες για τους μηχανισμούς που εμπλέκονται. Έτσι θα αποκτήσουν μεγάλη πρακτική αξία τα ευρήματα, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους με χρόνιους πόνους και ψυχικές βλάβες.

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc c. Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

 

Βιβλιογραφία

 

Katerina V. - A. Johnson, Robin I. M. Dunbar, (2016), Pain Tolerance Predicts Human Social Network Size, Scientific Reports, https://www.nature.com/articles/srep25267.

 

Adam S Sprouse – Blum, Greg Smith et al, (2010), Understanding Endorphins and Their Importance in Pain Management, Hawai’i Medical Journal, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3104618/

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!