ΟΚΤΩ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ - ΠΟΣΑ ΚΑΙ ΠΩΣ
Οκτώ συμβουλές σχετικά με τα λαχανικά - Πόσα και πώς
Μία από τις σημαντικότερες κατηγορίες τροφίμων που συμβάλουν στην προστασία του οργανισμού γενικότερα, αλλά και κατά χρόνιων ασθενειών γενικότερα, αποτελούν τα λαχανικά.
Μαζί με τα φρούτα, τα δημητριακά, τα όσπρια, ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, τους ξηρούς καρπούς, το ψάρι και το κρέας σε περιορισμένες μερίδες αποτελούν αυτό που έχει καθιερωθεί παγκόσμια ως Μεσογειακή Διατροφή.
Πόσα όμως λαχανικά πρέπει να βάζουμε καθημερινά στη διατροφή μας και πώς είναι προτιμότερο να καταναλώνονται;
Σε μία μικρή εισαγωγή, πριν απαντήσουμε στο ερώτημα που θέσαμε, αξίζει να επικεντρώσουμε στους λόγους που κάνουν τα λαχανικά τόσο ευεργετικά. Αρχικά, αποτελούν πηγή βιταμινών Β, C, άλφα και βήτα καροτίνης, φολικού οξέως, μεταλλικών ιχνοστοιχείων, σιδήρου, ασβεστίου, φυτικών ινών και φλαβονοειδών ουσιών.
Ειδικότερα, πρόκειται για ουσίες που έχουν αντιοξειδωτική δράση και τονώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επίσης, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία των μυών και παρέχουν προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Αξίζει λοιπόν να μας γίνουν δεύτερη φύση οι ακόλουθες συμβουλές:
- Συμπεριλαμβάνουμε λαχανικά σε κάθε κύριο γεύμα. Εάν έχετε παιδιά μάλιστα που δεν δείχνουν ιδιαίτερη αδυναμία στα λαχανικά, είναι ένας παραπάνω λόγος να μεριμνάτε να τα συμπεριλαμβάνετε στα γεύματά σας, ώστε κάποια στιγμή να μπουν στον πειρασμό να τα δοκιμάσουν.
- Η ποικιλία λαχανικών, διαφορετικών μάλιστα χρωμάτων καθημερινά είναι το κλειδί για να μην κουραζόμαστε με τις ίδιες γεύσεις. Φυσικά, μ’ αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνετε τη λήψη περισσότερων και διαφορετικών θρεπτικών συστατικών κάθε μέρα.
- Καλό είναι να μάθουμε να καταναλώνουμε τα λαχανικά ωμά, όσο συχνότερα γίνεται, καθώς με το μαγείρεμα χάνεται μέρος των θρεπτικών τους συστατικών. Όμως, είναι απαραίτητο το πολύ καλό πλύσιμο όλων των αυτών των προϊόντων.
- Η εποχή αυτή ίσως να μην είναι η πιο παραγωγική από άποψη ποικιλίας λαχανικών, ωστόσο είναι πάντα προτιμότερο να επιλέγουμε ότι βγαίνει σύμφωνα με την εποχικότητα, για ευνόητους λόγους. Τους μήνες αυτούς επιλέγετε, μεταξύ άλλων, σπαράγγια, σπανάκι, μανιτάρια, μαρούλια, κουκιά, κουνουπίδι, καρότα, αρακά.
- Προσπαθήστε να καταναλώνετε τα λαχανικά σας σε σύντομο χρονικό διάστημα αφού τα αγοράσετε.
- Μαγειρέψτε σούπες με λαχανικά, για παράδειγμα χρησιμοποιείστε καρότα, σέλινο, κολοκύθι, σπανάκι ή λάχανο. Ιδανική λύση για κυρίως γεύμα ιδιαίτερα τους κρύους μήνες του χειμώνα.
- Φτιάξτε παραδοσιακές πίτες με λαχανικά ή διάφορα χόρτα.
- Κάντε το δικό σας λαχανόκηπο, για να εξασφαλίζετε φρέσκα λαχανικά. Τα ραπανάκια, τα καρότα ή το σπανάκι θεωρούνται από τα πιο εύκολα και σίγουρα σε μία τέτοια απόπειρα.
Όσον αφορά την ποσότητα συστήνεται η κατανάλωση 4 μερίδων από ποικιλία λαχανικών κάθε μέρα. Σημειωτέον, μία μερίδα ισοδυναμεί με περίπου 150 έως 200 γραμμάρια ωμά ή μαγειρεμένα λαχανικά.
Πηγή πληροφοριών: Διατροφικοί Οδηγοί
Γράφει η Dr Angel,
Αγγελική Κοσκερίδου
Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist
Doctor of Naturopathic Medicine
MSc c. Health Psychology