Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την αλκαλική διατροφή
Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι φτιαγμένος για να λειτουργεί σε ελαφρά αλκαλικό περιβάλλον. Δυστυχώς, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής, πολλές φορές συμβαίνει το αντίθετο. Δηλαδή επικρατούν όξινες συνθήκες, με αποτέλεσμα να προκαλούνται βλάβες, οι οποίες δρουν αθροιστικά και οδηγούν σε σοβαρές παθήσεις.
Η σχέση μεταξύ των οξέων και των αλκαλίων μετριέται με μία κλίμακα από το 1 έως το 14, η οποία είναι γνωστή ως κλίμακα pH.
Το pH εκφράζει τη συγκέντρωση ιόντων υδρογόνου, που είναι άτομα με θετικό φορτίο, σε οποιοδήποτε διάλυμα. Οι τιμές κάτω από 7 δείχνουν όξινο pH, πάνω από 7 υποδηλώνουν αλκαλικό PΗ, ενώ μια τιμή ακριβώς στο 7 σημαίνει ουδέτερο pH.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το pH του ανθρώπινου αίματος είναι 7,35 – 7,45 δηλαδή είναι ελαφρά αλκαλικό. Ωστόσο, για μια σειρά λόγους η τιμή αυτή αυξομειώνεται. Επίσης, στο ανθρώπινο σώμα επικρατούν διαφορετικές τιμές σε κάθε σύστημα.
Μία μεγάλη συγκέντρωση οξέων στο αίμα, θα στερήσει από τα κύτταρα το οξυγόνο και θα μπλοκάρει τη διαδικασία του μεταβολισμού. Αυτό θα οδηγήσει στην αύξηση του σωματικού βάρους, ακόμα και σε σοβαρές κυτταρικές βλάβες και εκφυλιστικές ασθένειες.
Όξινο περιβάλλον: Ένας ύπουλος εχθρός
Τα μεταβολικά «απόβλητα» είναι η βασική αιτία συσσώρευσης οξέων στον οργανισμό. Φανταστείτε τη διαδικασία σαν την καύση ενός ξύλου στο τζάκι, όπου εκτός από ενέργεια (θερμότητα) δημιουργείται μια τέφρα.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τη μεταβολική διαδικασία. Ο οργανισμός «καίει» τα τρόφιμα για να αποκτήσει ενέργεια. Όταν αυτή η «τέφρα» είναι όξινη, μεταφέρεται σε όλο τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται τοξίνες που προκαλούν σοβαρές παθήσεις και παχυσαρκία.
Φανταστείτε τη διαδικασία σαν ένα φαύλο κύκλο. Το σώμα μας για να αντιμετωπίσει τις τοξίνες δεσμεύει μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά, στερείται πολύτιμη ενέργεια και επιβραδύνει το μεταβολισμό
Εκτός από την πρόσληψη της τροφής, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που ευνοούν τη δημιουργία όξινου περιβάλλοντος όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι χημικές ουσίες, το στρες, κ.α.
Τρώτε αλκαλικές τροφές
Με βάση την αλκαλική δίαιτα, για να διατηρήσουμε το pH σε φυσιολογικά επίπεδα, θα πρέπει να κάνουμε μια διατροφή που θα περιέχει 60% αλκαλικές τροφές και 40% όξινες. Όμως, για να θεραπεύσουμε ένα μη ισορροπημένο pH, το ποσοστό των αλκαλικών τροφών θα πρέπει να αυξηθεί στο 80% και αντίστοιχα να μειωθεί το ποσοστό των όξινων στο 20%.
Οι τροφές που δημιουργούν όξινο περιβάλλον είναι τα κρέατα, τα αυγά, τα περισσότερα γαλακτοκομικά, η ζάχαρη, το λευκό αλεύρι, το αλκοόλ, τα τηγανητά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Τα πιο αλκαλικά τρόφιμα είναι τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά. Το λεμόνι για παράδειγμα, παρά την όξινη γεύση του, έχει αλκαλική δράση στη διαδικασία της πέψης. Πολύ καλή πηγή αλκαλικών είναι και τα φύκια της θάλασσας.
Σε ένα άλλο άρθρο, θα σας δώσουμε έναν αναλυτικό πίνακα με την κατάταξη των τροφίμων. Σε γενικές γραμμές οι φυτικές τροφές είναι αλκαλικές, αλλά όχι όλες. Για παράδειγμα υπάρχουν ξηροί καρποί που είναι αλκαλικοί και ξηροί καρποί που είναι όξινοι.
Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι οι απαιτήσεις του σώματος ως προς το pH διαφέρουν ανάλογα με το όργανο και τη λειτουργία του. Μία σχετική αξιοπιστία για την συνολική εικόνα του οργανισμού μπορεί να μας δώσει η μέτρηση του pH στο αίμα.
Επίσης, καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε ότι οι τροφές συμβάλουν στην αλκαλοποίηση του οργανισμού έως έναν βαθμό, δεν είναι άπειρες οι δυνατότητες τους. Σε κάθε περίπτωση, μια διατροφή που βασίζεται σε φρούτα και λαχανικά είναι σίγουρο ότι θα προσφέρει καλύτερη υγεία.
Εάν έχετε απορίες ή βάσιμες υπόνοιες ότι το pH σας είναι όξινο, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν φυσικοπαθητικό. Ακόμη, μπορείτε να προμηθειτείτε ειδικά μείγματα αντιοξείδωσης και αλκαλοποίησης που πωλούνται από εξειδικευμένα καταστήματα.
Πηγές:
L. Lee Hamm, Nazih Nakhoul et al, (2015), Acid Base Homeostasis, NCBI, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4670772/.
Jianjun Zhang, Guangyuan Meng et al, ( 2015), The antioxidative effects of acidic-, alkalic-, and enzymatic-extractable mycelium zinc polysaccharides by Pleurotus djamor on liver and kidney of streptozocin-induced diabetic mice, https://link.springer.com/article/10.1186/s12906-015-0964-1.
Γράφει η Dr Angel,
Αγγελική Κοσκερίδου
Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist
Doctor of Naturopathic Medicine
MSc Health Psychology
insta: dr_aggelikikoskeridou_official