ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ,ΖΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Όσοι έχουν στόχους και σκοπό στη ζωή τους, ζουν περισσότερο

Οι ηλικιωμένοι που νιώθουν πως έχουν ένα σκοπό στη ζωή τους, συνήθως ζουν περισσότερα χρόνια.

Η φράση «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» θεωρείται, και δικαίως, ηθικά κατακριτέα. Το συγκεκριμένο ρητό, μάλλον εσφαλμένα αποδίδεται στον Μακιαβέλι, ο ίδιος το είχε χρησιμοποιήσει με κάπως διαφορετική έννοια από αυτή, αλλά σε κάθε περίπτωση έχει επικρατήσει να θεωρείται συνώνυμο του κυνισμού. 

Ο σκοπός σίγουρα δεν «αγιάζει τα μέσα» για κάθε μία ή κάθε έναν που θέλει να θεωρείται Άνθρωπος. Όμως, η ύπαρξη ενός σκοπού στη ζωή μας σίγουρα είναι σωτήρια, και αυτό το λέμε με την κυριολεκτική έννοια και όχι μόνο με την έννοια της σωτηρίας της ψυχής μας. 

Δεκάδες έρευνες έχουν πιστοποιήσει ότι οι ηλικιωμένοι αλλά και οι νεότεροι που πιστεύουν ότι η ζωή τους έχει έναν σκοπό, τείνουν να ζουν περισσότερο. 

Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», ήρθε να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο, δείχνοντας πως οι ηλικιωμένοι που έχουν κάποιο σκοπό στη ζωή τους παρουσιάζουν μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών νόσων και ασθενειών του κυκλοφορικού και του πεπτικού συστήματος. 

Αντιθέτως, τα δεδομένα της μελέτης καταδεικνύουν ότι όσοι πιστεύουν πως η ζωή τους δεν έχει ιδιαίτερο σκοπό, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν νωρίτερα, καθώς τείνουν να έχουν χειρότερη σωματική και ψυχική υγεία. Αν, μάλιστα, πρόκειται για μοναχικούς συνταξιούχους, τα ευρήματα είναι ακόμα πιο δυσοίωνα. 

Η βασική συντάκτρια της έρευνας ήταν η καθηγήτρια Λέι Πιρς από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Με αφορμή την δημοσίευση της έρευνας, η ίδια τόνισε πως «η συσχέτιση μεταξύ της αίσθησης του σκοπού και της μειωμένης θνησιμότητας έχει αποδειχθεί πολλαπλώς από έρευνες».

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από 6.985 ανθρώπους άνω των 50 ετών, που είχαν γεννηθεί ανάμεσα στο 1931 και το 1941. Οι συμμετέχοντες, απάντησαν σε μια σειρά ερωτήσεις για την έννοια του σκοπού στην ζωή τους, όπως π.χ. «μου αρέσει να κάνω σχέδια για το μέλλον και να εργάζομαι για να τα κάνω πραγματικότητα». Στη συνέχεια οι ερευνητές τους παρατήρησαν για μια ολόκληρη δεκαετία, δηλαδή από το 1992 έως το 2006. Σε αυτή την περίοδο πέθαναν 776 ηλικιωμένοι που συμμετείχαν στην έρευνα. 

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν χαμηλότερη αίσθηση σκοπού, είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες θανάτου στην πορεία της έρευνας, συγκριτικά με εκείνους που θεωρούσαν ότι η ζωή τους έχει ένα νόημα. Αντίστοιχα αυξημένη φάνηκε και η πιθανότητα προσβολής από νοσήματα της καρδιάς, του κυκλοφορικού και του πεπτικού. Δε βρέθηκε όμως η ίδια σχέση για τον καρκίνο και τις ασθένειες του αναπνευστικού. 

Ένα άλλο εύρημα της έρευνας ήταν πως όσο πιο χαμηλή ήταν η αίσθηση του σκοπού τόσο πιο ενισχυμένα ήταν τα επίπεδα στρεσογόνων ορμονών.

 

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!