ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - ΤΙ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ Ν' ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος - τι προλαβαίνουμε ν' αλλάξουμε
Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος σήμερα (5 Ιουνίου) κι όλοι οι επιστήμονες προειδοποιούν για τις δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Ακόμα και οι αρνητές της, δεν μπορούν παρά να παραδεχθούν ότι η γη αλλάζει λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες επιστημονικές μελέτες που είναι πραγματικά εφιαλτικές, αφού καθιστούν την υπερθέρμανση του πλανήτη σε μια απειλή για την ίδια την ύπαρξη του ανθρώπινου γένους, και μάλιστα όχι στο πολύ μακρινό μέλλον.
Μία τέτοια έρευνα, είναι αυτή που έκανε το Εθνικό Κέντρο για την Αποκατάσταση του Κλίματος στη Μελβούρνη «Breakthrough», η οποία δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή συνιστά μια υπαρξιακή απειλή για τον ανθρώπινο πολιτισμό. Το πιο ανησυχητικό δεν είναι η εκτίμηση ότι μπορεί να καταστραφεί το ανθρώπινο γένος, αλλά το πόσο σύντομα μπορεί να συμβεί αυτό.
Η έρευνα περιλαμβάνει ένα «απαισιόδοξο» σενάριο, σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να «καταρρεύσει» η ανθρώπινη κοινωνία έως το 2050, αν δεν ληφθούν σοβαρές δράσεις μέσα στην επόμενη δεκαετία για να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας.
Οι συντάκτες της έρευνας, Ντέηβιντ Σπρατ και Ίαν Ντάνλοπ, θεωρούν ότι μέχρι σήμερα οι επιστήμονες έχουν κάνει πολύ συντηρητικές προβλέψεις για το πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει τον πλανήτη. Μάλιστα, προτείνουν, αντί για κλιματική αλλαγή να χρησιμοποιούμε τον όρο «κλιματική κρίση».
Οι δύο Αυστραλοί ερευνητές υποστηρίζουν πως τα υπάρχοντα μοντέλα πρόβλεψης δεν μπορούν να ενσωματώσουν όλη αυτή την πολυπλοκότητα και άρα την κλίμακα των πιθανών μελλοντικών συνεπειών. «Η αλήθεια είναι πιθανώς πολύ χειρότερη από οποιοδήποτε μοντέλο μέχρι σήμερα», σημειώνουν οι δύο επιστήμονες.
Το σενάριό τους προβλέπει ότι οι κυβερνήσεις του πλανήτη θα αγνοήσουν τη συμβουλή των επιστημόνων και δεν θα προχωρήσουν σε μια οικονομία με ολοένα λιγότερες εκπομπές άνθρακα. Αυτό θα οδηγήσει στο να ανέβει παγκόσμια η μέση θερμοκρασία, έως τα μέσα του 21ου αιώνα, κατά τουλάχιστον τρεις βαθμούς Κελσίου ή και κατά τέσσερις, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, ξεπερνώντας κατά πολύ το στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για αύξηση μικρότερη των δύο βαθμών.
Σαν τις ταινίες...
Η συνέχεια, σε περίπτωση που συμβεί αυτό, είναι γνωστή και προδιαγεγραμμένη. Η αύξηση της θερμοκρασίας θα λιώσει τους πάγους και θα φέρει καταστροφικές ξηρασίες που θα αποψιλώσουν πολλά δάση που απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας. Όλο αυτό θα δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο, που θα φέρει ακόμα πιο υψηλές θερμοκρασίες, άνοδο της στάθμης των θαλασσών, ξηρασίες, ακραία και φονικά καιρικά φαινόμενα (πλημμύρες, πυρκαγιές κ.α.).
Οι συγγραφείς της έρευνας υποθέτουν ότι το 35% της χερσαίας έκτασης της Γης και το 55% του παγκόσμιου πληθυσμού θα εκτίθενται πλέον πάνω από 20 μέρες το χρόνο σε θανατηφόρες θερμοκρασίες πέρα από το όριο της ανθρώπινης επιβίωσης. Σχεδόν το ένα τρίτο του πλανήτη θα μετατραπεί σε έρημο, ολόκληρα οικοσυστήματα της φύσης θα καταρρεύσουν (αρχίζοντας με τα κοράλλια), η γεωργία σε πολλές περιοχές θα πληγεί δραματικά ή θα καταστεί αδύνατη (ξεκινώντας από τους τροπικούς), ενώ περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως από φτωχές χώρες, θα γίνουν κατ' ανάγκη πρόσφυγες με προορισμό τις πιο πλούσιες χώρες.
Αυτή η μαζική ροή προσφύγων, σε συνδυασμό με την απειλή της υψηλότερης στάθμης των θαλασσών για πολλές παράκτιες πόλεις του ανεπτυγμένου κόσμου, καθώς και η ολοένα μεγαλύτερη έλλειψη τροφίμων και η εντεινόμενη λειψυδρία που θα πλήξει δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους, θα αρχίσουν να δοκιμάζουν την ίδια την αντοχή και τη συνοχή ακόμη και ισχυρών χωρών όπως οι ΗΠΑ.
Κάπου εδώ λέμε να σταματήσουμε με τα συμπεράσματα της έρευνας, γιατί το σενάριο της θυμίζει την ταινία «Μαντ Μάξ» ή άλλες αντίστοιχες ταινίες που περιγράφουν πώς θα είναι ζωή μετά από έναν πυρηνικό πόλεμο. Και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, μιας και όντως η έρευνα δεν αποκλείει να ξεσπάσουν συγκρούσεις για το νερό και την τροφή, φέρνοντας πιο κοντά ακόμη και την προοπτική ενός πυρηνικού πολέμου, και ίσως «το τέλος του παγκόσμιου ανθρώπινου πολιτισμού όπως τον ξέρουμε». Σύμφωνα με τους Αυστραλούς συγγραφείς, η ανθρωπότητα έχει περιθώριο περίπου μια δεκαετία για να κάνει την παγκόσμια μετάβαση σε μια οικονομία και κοινωνία μηδενικών εκπομπών άνθρακα.
Σοβαρά προβλήματα υγείας
Μια άλλη έρευνα, ίσως περισσότερο επιστημονική, που συνέταξαν 27 εθνικές Ακαδημίες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων είναι και η Ακαδημία Αθηνών, προειδοποιεί πως η υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής ήδη έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και η κατάσταση θα επιδεινωθεί στο μέλλον.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, οι επιπτώσεις περιλαμβάνουν τη μετάδοση λοιμωδών νόσων μέσω των κουνουπιών, την εμφάνιση ή την επιδείνωση διαφόρων προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως της διαταραχής μετατραυματικού στρες, της αγχώδους διαταραχής, της κατάθλιψης και της κατάχρησης ουσιών.
Οι πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού είναι οι ηλικιωμένοι, οι χρονίως πάσχοντες, τα παιδιά και οι μετανάστες, ενώ οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων είναι πιο εκτεθειμένοι σε υψηλά επίπεδα θερμικού στρες από ό,τι εκείνοι της επαρχίας. Από γεωγραφικής πλευράς, η Μεσόγειος και οι αρκτικές περιοχές θεωρούνται οι πιο ευάλωτες στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής για την υγεία.
Οι Ακαδημίες προτείνουν περιορισμό της κατανάλωσης κρέατος, θεωρώντας πως εκτός των άλλων θα βοηθήσει στον έλεγχο των «αερίων του θερμοκηπίου», αλλά και άμεσα στην υγεία των ανθρώπων. Επίσης, ζητούν από τις κυβερνήσεις και τη διεθνή κοινότητα να δείξουν πολιτική βούληση, καλύτερη συνεργασία μεταξύ τους και να καταφέρουν να συγκρατήσουν την άνοδο της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα (ήδη η άνοδος έχει φθάσει περίπου τον έναν βαθμό).
Ο τελικός στόχος πρέπει να είναι μια οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050. Από ελληνικής πλευράς στην έκθεση συνέβαλε ο ακαδημαϊκός και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Ζερεφός.
Άμεσα βήματα
Πριν βέβαια φτάσουμε σε όλα αυτά, τα οποία είναι απαραίτητα και προϋποθέτουν την άσκηση της μεγαλύτερης δυνατής πίεσης στις κυβερνήσεις, μπορούμε να προχωρήσουμε σε ορισμένες μικροαλλαγές στη ζωή μας που θα βελτιώσουν το φιλοπεριβαλλοντικο μας αποτύπωμα.
Μπορούμε επιτέλους να πούμε τέλος στα πλαστικά.
- Το πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι να κάνουμε τα ψώνια μας στο σούπερ μάρκετ με πάνινες σακούλες ή τουλάχιστον να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε σακούλες μίας χρήσης.
- Μια άλλη λύση είναι να σταματήσουμε να αγοράζουμε πλαστικά μπουκάλια νερού και να αγοράσουμε ένα παγούρι.
- Καιρός είναι να καταλάβουμε ότι οι μπλε κάδοι δεν είναι για ντεκόρ, αλλά υπάρχουν για να ανακυκλώνουμε τα σκουπίδια μας.
- Αν πάλι έχετε αυλή, μπορείτε να πάρετε έναν κομποστοποιητή για να μετατρέπεται σε χώμα ορισμένα σκουπίδια. Με «έναν σμπάρο δύο τρυγόνια», αφού θα ανακυκλώσετε τα οικιακά σας απορρίμματα και θα έχετε ένα καλό λίπασμα για τα φυτά σας.
- Αν, μάλιστα, επιλέξετε να φυτέψετε τα δικά σας κηπευτικά, τότε θα αποκτήσετε φθηνά λαχανικά που δεν θα είναι γεμάτα με χημικά και φάρμακα.
Για όσους ενδιαφέρονται για την προστασία του περιβάλλοντος, βασικό είναι να μειώσουν την ενέργεια που καταναλώνουν.
- Ένα πρώτο βήμα είναι να αντικαταστήσουμε τους παλαιούς λαμπτήρες με λάμπες που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Αυτό θα αποδεχθεί καλό και για την τσέπη.
- Μια πιο φιλοπεριβαλλοντικη νοοτροπία μπορούμε να αποκτήσουμε και στις μετακινήσεις μας. Εντάξει, δεν λέμε να πάτε να αγοράσετε ένα ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο, αλλά τουλάχιστον μπορείτε να βάλετε το ποδήλατο στη ζωή σας. Χώρια που με αυτό τον τρόπο θα ασκείτε τον οργανισμό σας!
- Μια άλλη πολύ απλή συμβουλή είναι να αντικαταστήσουμε τις μπαταρίες μιας χρήσης με επαναφορτιζόμενες.
- Αν πάλι θέλουμε να εξοικονομήσουμε ηλεκτρική ενέργεια και χρήματα, τότε η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ.
- Γι αυτούς που αναζητούν πιο δραστικές λύσεις, υπάρχουν τα «πράσινα» υλικά τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να κατασκευάσουμε το σπίτι της. Αν δε επιλέξετε μια καλή μόνωση και αλουμινένιες μπαλκονόπορτες, τότε η θερμότητα ή το καλοκαίρι η δροσιά, θα μένουν στο σπίτι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Φυσικά, υπάρχουν δεκάδες ακόμη απλές συμβουλές σε επίπεδο διατροφής, που μπορούν να προστατεύσουν το περιβάλλον, από την χρήση βιολογικών προϊόντων, μέχρι την επιλογή μιας χορτοφαγικής διατροφής.
πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Γράφει η Dr Angel,
Αγγελική Κοσκερίδου
Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist
Doctor of Naturopathic Medicine
MSc Health Psychology