Τα γερά και λαμπερά μαλλιά είναι σύμβολο θηλυκότητας, αλλά και καλής υγείας. Τα περιποιημένα μαλλιά κάνουν μια γυναίκα να ξεχωρίζει και είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που παρατηρεί ένας άνδρας.
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να τονώσετε τα μαλλιά σας με φυσικό τρόπο και να αποφύγετε τις χημικές ουσίες. Είναι κοινή παραδοχή ότι τα διάφορα χημικά καλλυντικά, σε συνδυασμό με τις βαφές που είναι ένα αναγκαίο κακό, μακροπρόθεσμα αδυνατίζουν την τρίχα.
Όλα ξεκινάνε από το τριχωτό της κεφαλής
- Η πρώτη συμβουλή είναι και η πιο απλή. Όταν βουρτσίζετε τα μαλλιά σας , ενισχύετε την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής, με αποτέλεσμα να ενυδατώνονται οι τρίχες από τη ρίζα έως πάνω. Συν τις άλλοις, το βούρτσισμα έχει χαλαρωτικές ιδιότητες. Για καλύτερα αποτελέσματα, μπορείτε να επιλέξετε μια βούρτσα με φυσικές τρίχες.
- Εξίσου καλά αποτελέσματα στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος έχει το μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής. Ξεκινήστε γύρω – γύρω από το μέτωπο και κατευθυνθείτε προς το πίσω μέρος του κεφαλιού σας.
- Το «κλειδί» για υγιή μαλλιά είναι η ζωτικότητα του τριχωτού της κεφαλής. Αποφεύγετε να το παρακάνετε με το λούσιμο, γιατί αλλιώς θα προκαλέσετε ερεθισμούς και θα καταστρέψετε το μικρωβίωμα του τριχωτού της κεφαλής. Το λούσιμο ο των μαλλιών τρεις φορές την εβδομάδα είναι υπεραρκετό.
- Στο δέρμα μας, όπως και στα εσωτερικά όργανα, διαβιώνουν δεκάδες βακτηρίδια, μύκητες και ιοί. Τα πιο συνηθισμένα δερματικά προβλήματα δεν προκαλούνται από έναν τύπο βακτηριδίων, αλλά από την απώλεια της ισορροπίας του μικροβιώματος. Ορισμένες χημικές ουσίες που περιέχουν τα σαπουάν, μπορεί να έχουν καταστροφική δράση στο μικρωβίωμα. Αυτό θα οδηγήσει στην παραγωγή υπερβολικής ποσότητας σμήγματος, με αποτέλεσμα να φράξουν οι πόροι στο τριχωτό και να ασφυκτιούν οι τρίχες.
- Τα αιθέρια έλαια μπορούν να αναζωογονήσουν το τριχωτό της κεφαλής. Βάλτε μέσα σε δύο κουταλιές της σούπας καστορέλαιο έξι σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου ή μέντας. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές οι ουσίες χρησιμοποιούνται σε πολλά αντιπιτυριδικά σαμπουάν.
Ακολουθήστε σωστή διατροφή
Η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν πρωτεΐνη συμβάλει στο δυνάμωμα των μαλλιών. Για εσάς που θέλετε να αποφύγετε την ζωική πρωτεΐνη, η σπιρουλίνα είναι μια πολύ καλή λύση. Επίσης, είναι σημαντικό να τρώτε αρκετά λαχανικά που καταπολεμούν τη φλεγμονή.
Η παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική χρησιμοποιεί ένα τονωτικό βότανο που ονομάζεται He Shou Wu (Fo ti). Σύμφωνα με το μύθο, ένας γέρος που έφαγε τους καρπούς του, απέκτησε τις δυνάμεις που είχε όταν ήταν νέος και τα άσπρα μαλλιά του έγιναν και πάλι μαύρα.
Η Αγιουβέρδα, η Ινδική επιστήμη της μακροζωίας, χρησιμοποιεί ένα έλαιο που παράγεται από βότανα του φυτού bhringraj. Μπορεί να δυναμώσει τα μαλλιά, να τους δώσει λάμψη και να αντιμετωπίσει την τριχόπτωση. Με το φυτό bhringraj μπορεί να φτιαχτεί έλαιο για την περιποίηση των μαλλιών και μια ειδική μάσκα για το δέρμα του προσώπου ή το τριχωτό της κεφαλής.
Όχι άλλα χημικά
Οι τρίχες αποτελούν έναν «χάρτη», ο οποίος αποτυπώνει την συνολική έκθεση του οργανισμού σε χημικές ουσίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μία έρευνα που διεξήγαγε η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Applied Toxicology», χρησιμοποίησε δείγμα τριχών ενήλικων και ανήλικων ατόμων για να ανακαλύψει τον βαθμό συγκέντρωσης στον οργανισμό τριών χημικών ουσιών. Πρόκειται για τη δισφαινόλη Α (ΒΡΑ), την τρικλοζάνη (TCS) και το υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA) που χρησιμοποιούνται αντίστοιχα στα πλαστικά, στα καθαριστικά και σε ορισμένα αντικολλητικά τηγάνια. Οι ουσίες αυτές έχουν ενοχοποιηθεί ότι έχουν καρκινογόνα δράση.
Για την ιστορία, η έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά εκτίθενται περισσότερο στη δισφαινόλη Α σε σύγκριση με τους ενηλίκους. Αντίστοιχα οι ενήλικοι έχουν μεγαλύτερη έκθεση στην τρικλοζάνη.
Μια πιθανή εξήγηση για αυτό είναι ότι τα παιδιά χρησιμοποιούν περισσότερο πλαστικά πιάτα και ποτήρια ενώ καταναλώνουν πιο συχνά συσκευασμένα σνακ, όπως μπισκότα, πατατάκια και χυμούς. Οι ενήλικοι χρησιμοποιούν περισσότερα προϊόντα καθαρισμού και καλλωπισμού που περιέχουν τρικλοζάνη.
Βιβλιογραφία:
Lisa M. Weatherly, Julie A. Gosse, (2017), Triclosan Exposure, Transformation, and Human Health Effects, US National Library of Medicine National Institutes of Health, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6126357/.
Γράφει η Dr Angel,
Αγγελική Κοσκερίδου
Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist
Doctor of Naturopathic Medicine
MSc Health Psychology