Ένα από τα συνηθισμένα ερωτήματα που μας απασχολεί το καλοκαίρι είναι αν το μπάνιο στην πισίνα μπορεί να συναγωνιστεί το μπάνιο στη θάλασσα. Εκ πρώτης όψης η απάντηση φαντάζει εύκολη, καθώς τα πλεονεκτήματα του θαλασσινού νερού ουδείς μπορεί να τα αμφισβητήσει. Ωστόσο, όλες οι επιλογές έχουν τα υπέρ και τα κατά.
Θάλασσα
Πλεονεκτήματα:
- Το νερό της θάλασσας περιέχει ιώδιο, ένα ιχνοστοιχείο που είναι πολύτιμο για τον άνθρωπο, αφού σταθεροποιεί το μεταβολισμό και βοηθάει στην ανάπτυξη.
- Στο θαλασσινό νερό βρίσκουμε τα 92 μεταλλικά στοιχεία που υπάρχουν στη φύση και στον οργανισμό μας όπως μαγνήσιο, ασβέστιο και νάτριο και πολλά ακόμη στοιχεία.
- Στη θάλασσα ζουν μικροοργανισμοί, φυτοπλαγκτόν, κ.λπ. που ενισχύουν τον οργανισμό, ειδικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Άλλωστε, μόνο και μόνο ότι η θάλασσα είναι πηγή ζωής για εκατοντάδες χιλιάδες έμβια όντα, αποτελεί μια επιπλέον ένδειξη για τις αστείρευτες δυνάμεις που διαθέτει.
- Το μπάνιο στη θάλασσα μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας και της ιγμορίτιδας καθαρίζοντας τα ιγμόρεια.
- Συνίσταται επίσης για το αναπνευστικό σύστημα, μιας και η θαλασσινή αύρα καταπολέμα το άσθμα, τη βρογχίτιδα και άλλες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει ένας ολόκληρος ιατρικός κλάδος που ονομάζεται θαλασσοθεραπεία.
- Λόγω της απεραντοσύνης της, η θάλασσα έχει πολύ μικρότερη συγκέντρωση μικροβίων. Μάλιστα, έχει την τάση να αυτοκαθαρίζεται, μιας και οι ζωντανοί οργανισμοί που διαθέτει αποτελούν εργαστήρια ανακύκλωσης. Φυσικά, αυτό συμβαίνει έως ένα όριο, οπότε θα πρέπει να αποφεύγονται τα νερά που βρίσκονται σε περιοχές με έντονη βιομηχανική δραστηριότητα.
- Εξαιτίας του αλατιού, η άνωση του θαλασσινού νερού μας βοηθάει να επιπλέουμε και να κολυμπάμε χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Έχει υπολογιστεί πως μέσα στο νερό αισθανόμαστε μόνο το 10% του βάρους μας. Επομένως, μπορούμε να ασκούμαστε και να διασκεδάζουμε χωρίς να καταπονούμε ιδιαίτερα το σώμα μας.
Μειονεκτήματα:
- Στη θάλασσα δεν έχεις τη δυνατότητα να ρυθμίσεις την θερμοκρασία, επομένως αν επικρατεί κρύο, τα νερά θα είναι παγωμένα.
- Επίσης, δεν υπάρχει καμία προστασία από τα καιρικά φαινόμενα. Το βασικό πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση είναι η επικινδυνότητα που δημιουργούν τα θαλάσσια ρεύματα και τα κύματα, ιδίως για τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους.
- Μπορεί το θαλασσινό νερό να είναι πιο καθαρό ή τουλάχιστον να ανανεώνεται συνεχώς, όμως εάν ξαπλώσετε στην άμμο κινδυνεύεται να κολλήσετε μύκητες. Γι’ αυτό θα πρέπει πάντα να έχετε μαζί σας ψάθα ή πετσέτα.
- Στα νερά της θάλασσας κρύβονται αρκετές ακόμα παγίδες, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν αποβεί μοιραίες για λουόμενους. Από τις πιο χαρακτηριστικές είναι το τσίμπημα από μία σειρά θαλάσσιων ειδών, όπως είναι οι τσούχτρες και οι μέδουσες, έως και μεγαλύτερα ψάρια.
- Ένα ακόμα σοβαρό μειονέκτημα που συνδέεται με την ανθρώπινη αμέλεια, στα όρια της δολοφονίας, είναι η ανεξέλεγκτη πολλές φορές κυκλοφορία σκαφών και τζετ σκι κοντά στην ακτή. Σχεδόν κάθε καλοκαίρι ακούμε στη χώρα μας για λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά ατυχήματα εξαιτίας του κακού χειρισμού και της απερισκεψίας που χαρακτηρίζει πολλούς.
- Επίσης, κάτι σίγουρα λιγότερο επικίνδυνο αλλά απόλυτα απαγορευτικό είναι το κόστος εισόδου στις οργανωμένες παραλίες. Ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο της Αττικής στις περισσότερες αξιόλογες παραλίες, που είναι και εύκολα προσβάσιμες από την πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης, απαιτείται ένα ιδιαίτερα υψηλό κόμιστρο εισόδου.
Πισίνα
Πλεονεκτήματα:
Στα θετικά περιλαμβάνονται πολλά προφανή, που θα πρέπει όμως να τα υπολογίζουμε για να δούμε τι ταιριάζει καλύτερα στην ιδιοσυγκρασία μας, τις απαιτήσεις και τις υποχρεώσεις μας (π.χ. εάν έχουμε μαζί μας παιδιά).
- Η πισίνα λοιπόν, είτε πρόκειται για εκείνην του ξενοδοχείου ή του σπιτιού μας έχει σίγουρα ελεγχόμενη θερμοκρασία, προσαρμοσμένη στις καιρικές συνθήκες.
- Δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε κύματα ή ρεύματα, οπότε το μπάνιο γίνεται με απόλυτη ηρεμία.
- Είναι στη διάθεσή μας ανά πάσα ώρα, χωρίς καμία ταλαιπωρία, δεδομένου ότι μένουμε στον περιβάλλοντα χώρο.
- Η έλλειψη άνωσης καθιστά την κολύμβηση πιο απαιτητική, άρα είναι ιδανική για γυμναστική.
- Προσφέρει μια αίσθηση άνεσης και πολυτέλειας, ειδικά όταν ο χώρος είναι κομψά διαμορφωμένος και διακοσμημένος.
- Για εκείνους που συνοδεύουν παιδιά είναι μια καλή λύση καθώς ο χώρος είναι περισσότερο ελεγχόμενος. Η εποπτεία και επαγρύπνηση όμως είναι ανά πάσα στιγμή απαραίτητη.
Μειονεκτήματα
- Το χλώριο, ένα αναγκαίο χημικό για τον καθαρισμό της πισίνας, μπορεί να προκαλέσει μικρούς ερεθισμούς στα μάτια, ενώ προκαλεί γρήγορα φθορά στα υφάσματα.
- Εξαιτίας του περιορισμένου μεγέθους της, είναι ευκολότερο να μεταδοθούν μικρόβια.
- Δεν αποκλείεται βέβαια μια λάθος χρήση χημικών απολυμαντικών, που προκαλεί δερματικούς ερεθισμούς.
- Από περιβαλλοντική άποψη, αλλά και εξόδων συντήρησης είναι ιδιαίτερα δαπανηρή αν σκεφτεί κανείς την τεράστια ποσότητα νερού που απαιτεί.
- Είναι αναγκαίος ο πολύ συχνός καθαρισμός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
- Πολλά ατυχήματα συμβαίνουν λόγω του ολισθηρού δαπέδου που περιβάλει τις πισίνες.
Εξετάστε λοιπόν τι σας ταιριάζει και απολαύστε το μπάνιο σας με ασφάλεια!
πηγή: livehealthy.chron.com, www.columbusdirect.com
Γράφει η Dr Angel,
Αγγελική Κοσκερίδου
Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist
Doctor of Naturopathic Medicine
MSc Health Psychology
insta: dr_aggelikikoskeridou_official