Στην αγορά βλέπουμε πλέον να κυκλοφορούν πολλά χειροποίητα σαπούνια. Ένα λόγος που αυτό συμβαίνει είναι γιατί πρόκειται για ένα απαραίτητο προϊόν για κάθε σπίτι και άνθρωπο, αλλά και σίγουρα γιατί η διαδικασία παρασκευής του, ιδιαίτερα σε πιο μικρές ποσότητες δε θεωρείται ιδιαίτερα απαιτητική.
Ακολουθήστε μας βήμα βήμα και απολαύστε τη διαδικασία αλλά και το αποτέλεσμά της!
Βασικά συστατικά
500γρ ελαιόλαδο
150γρ νερό (προτιμάται αποσταγμένο)
70γρ υδροξείδιο του νατρίου ή αλλιώς καυστική σόδα ή
70γρ καυστική ποτάσα (υδροξείδιο του καλίου)
2-3 κουτ. της σούπας διάφορα βότανα
5-6 σταγόνες αιθέρια έλαια
Μπορείτε να ακολουθήσετε δύο τρόπους, την ψυχρή ή τη θερμή μέθοδο.
Σας τις παραθέτουμε και τις δύο.
Ψυχρή μέθοδος
Α. Επιλέγουμε έναν ανοιχτό χώρο για να ξεκινήσουμε. Διαλύουμε την καυστική σόδα (ή την ποτάσα) στο νερό. Προσοχή! Δεν εισπνέουμε τους ατμούς του μείγματος.
Β. Έπειτα, σε μία λεκάνη βάζουμε το λάδι και εκεί περιχύνουμε το μείγμα με τη σόδα.
Γ. Προσθέτουμε τις σταγόνες αιθέριου ελαίου της επιλογής μας και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα, έως ότου το μείγμα αρχίσει να χυλώνει και να δένει.
Δ. Τοποθετούμε το μείγμα σε καλούπια (εάν έχουμε), διαφορετικά επιλέγουμε ένα σκεύος ή μπολ από το οποίο θα μπορέσουμε εύκολα να αφαιρέσουμε το σαπούνι και να το τεμαχίσουμε.
Ε. Αφήνουμε το μείγμα για μία μέρα να σταθεροποιηθεί και μετά προσθέτουμε υλικά που μας αρέσουν, για να το διακοσμήσουμε ή να το εμπλουτίσουμε γενικά. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να βάλουμε λιναρόσπορο, γλυκάνισο, χαμομήλι ή αποξηραμένες φλούδες πορτοκαλιού, κάτι που συχνά το βλέπουμε, ίσως λόγω του όμορφου αποτελέσματος.
Ζ. Αφήνουμε το σαπούνι για ακόμα 4 ημέρες ώστε να στερεοποιηθεί επαρκώς και το αφαιρούμε από τα καλούπια ή το κόβουμε με πριονάκι εάν είναι ενιαίο.
Η. Τέλος, αφήνουμε για ακόμα μία μέρα τα φρεσκοκομμένα κομμάτια εκτεθειμένα στον αέρα, ώστε να ωριμάσουν καλύτερα.
Θερμή μέθοδος
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την απαιτούμενη ποσότητα νερού και το ζεσταίνουμε μέχρι να γίνει χλιαρό. Έχουμε τον απορροφητήρα ανοιχτό.
Προσθέτουμε σιγά σιγά την καυστική σόδα (ή ποτάσα) ανακατεύοντας συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα.
Όταν τα συστατικά διαλυθούν και το μείγμα αρχίζει να δείχνει ενιαίο, ρίχνουμε το λάδι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 10'.
Στο χρόνο αυτό το μείγμα θα πρέπει να μοιάζει με νερουλή παιδική κρέμα, να αποκτά δηλαδή μεγαλύτερη πυκνότητα.
Όταν το μείγμα δέσει κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα για 2-3' στο μάτι.
Αφαιρούμε οριστικά την κατσαρόλα και μετά από λίγα λεπτά μπορούμε να μοιράσουμε το μείγμα μας σε καλούπια ή σε βολικό σκεύος, πχ ταψί.
Προσθέτουμε τα αιθέρια έλαια στα επόμενα 20-30' και ακολουθούμε πάλι την ίδια διαδικασία όπως στα βήματα Ζ και Η.
Χρήσιμες πληροφορίες
- Ένα φρέσκο σαπούνι δεν είναι κατάλληλο λόγω της υψηλής οξύτητάς του. Ο χρόνος ωρίμανσης διαρκεί 4 - 6 εβδομάδες, ανάλογα τη θερμοκρασία και την υγρασία της ατμόσφαιρας.
- Το έτοιμο σαπούνι είναι το λευκό. Όσο ωριμάζει τόσο καλύτερο είναι.
- Δεν αγγίζουμε ποτέ με γυμνά χέρια τα καυστικά μας υλικά. Χρησιμοποιούμε πάντα χοντρά, πλαστικά γάντια.
- Τα υλικά αυτά μπορείτε να τα προμηθευτείτε από μαγαζιά με εργαλεία, χρώματα ή και από καταστήματα με χαρτικά και συναφή προϊόντα.
- Η έκχυση στο νερό γίνεται σιγά σιγά γιατί παράγεται θερμότητα. Απαιτείται εξαιρετική προσοχή ώστε να μην έρθει σε επαφή το δέρμα μας ή τα μάτια μας με το υλικό αυτό!
- Για καλούπια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλαστικά μπολάκια παγωτού μίας χρήσης που βρίσκονται σε διάφορα μεγέθη και σχήματα.
- Εκτός από ελαιόλαδο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δαφνέλαιο, λάδι καρύδας, αμυγδαλέλαιο, καστορέλαιο, πυρηνέλαιο, ηλιέλαιο ή και μείγματα λαδιών.
- Δοκιμάστε επίσης, από αιθέρια έλαια: Λεβάντα, τριαντάφυλλο, μέντα.
Από βότανα: Δεντρολίβανο, θυμάρι, μελισσόχορτο, καλέντουλα, τσουκνίδα, μέντα, ιβίσκο.
Εναλλακτικά υλικά: Μέλι, γάλα, χοντρό αλάτι, φύκια.
πηγή: agrotikistegi.gr
Γράφει η Dr Angel,
Αγγελική Κοσκερίδου
Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist
Doctor of Naturopathic Medicine
MSc Health Psychology
insta: dr_aggelikikoskeridou_official