Πώς σχετίζεται η αισιοδοξία και η χοληστερόλη;

Για τη σχέση που έχει η αισιοδοξία με την καρδιαγγειακή υγεία έχουμε ξαναγράψει. Όμως, πώς εξειδικεύεται αυτό το συμπέρασμα και άραγε μπορεί να μετρηθεί με συγκεκριμένους δείκτες;

Την απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα θα μπορούσε να την δώσει (όπως και έκανε) μία έρευνα που θα εξέταζε εάν υπάρχει κάποιου είδους σύνδεση ανάμεσα στην χοληστερίνη και την αισιόδοξη προοπτική της ζωής.

Η αυξημένη χοληστερόλη του αίματος θεωρείται ένας βασικός παράγοντας για την πρόκληση βλαβών στα αγγεία. Η χοληστερόλη χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες, την «κακή» (LDL) και την «καλή» (HDL). Τα υψηλά επίπεδα της LDL χοληστερόλης αυξάνουν τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ τα υψηλά επίπεδα της HDL χοληστερόλης μας προστατεύουν από αυτόν τον κίνδυνο. Εκτός από αυτούς τους δύο δείκτες, θα πρέπει η συνολική χοληστερόλη να μην ξεπερνάει ένα συγκεκριμένο όριο που έχουν ορίσει οι γιατροί.

Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, οι αισιόδοξοι άνθρωποι είχαν υψηλότερα επίπεδα ''καλής'' χοληστερίνης, επομένως χαμηλότερο κίνδυνο για την εμφάνιση κάποιας καρδιαγγειακής πάθησης.

"Είναι ένα πρόσθετο στοιχείο που υποδηλώνει ότι η ψυχολογική μας υγεία και η σωματική υγεία είναι αλληλένδετες και ότι η αισιόδοξη οπτική μπορεί να έχει συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία μας", δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια Julia Boehm.

Η προηγούμενη έρευνα της Boehm και των συναδέλφων της έδειξε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ αισιοδοξίας και μειωμένου κινδύνου καρδιακής προσβολής. Έτσι, αποφάσισαν να εξετάσουν αν υπήρχε μια σύνδεση ανάμεσα στην αισιοδοξία και την χοληστερόλη.

Η ομάδα άντλησε στοιχεία από την βάση δεδομένων Midlife των ΗΠΑ (MIDMAC). Τα στοιχεία αυτά ήταν τηλεφωνικές συνεντεύξεις και εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν σε 990 ανθρώπους, ηλικίας 40 έως 70 ετών.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συνεντευξιαζόμενους να απαντήσουν κατά πόσο συμφωνούν ή διαφωνούν με δηλώσεις του στιλ: ''Σε αβέβαιους καιρούς περιμένω συνήθως το καλύτερο''. Ανάλογα με τις απαντήσεις βαθμολόγησαν τα επίπεδα αισιοδοξίας των ερωτηθέντων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Εφημερίδα Καρδιολογίας (''Journal of the American College of Cardiology''), οι άνθρωποι που είχαν συγκεντρώσει υψηλότερες ''βαθμολογίες'' αισιοδοξίας είχαν αντίστοιχα και υψηλότερα επίπεδα ''καλής'' χοληστερίνης. Είχαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων που συνδέονται με την σκλήρυνση των αρτηριών.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν να υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ της αισιοδοξίας και των επιπέδων της συνολικής χοληστερόλης ή της "κακής'' χοληστερόλης. Ωστόσο, για κάθε αύξηση στην κλίμακα αισιοδοξίας, αυξάνοντας αντίστοιχα τα επίπεδα της ''καλής'' χοληστερόλης.

Αυτή η αύξηση της HDL χοληστερόλης μεταφραζόταν σε μείωση κατά 3% του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, ανέφεραν οι επιστήμονες. Για λόγους σύγκρισης, η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 6%.

Πέραν της αισιοδοξίας, η ομάδα της Boehm ενέταξε στην έρευνα άλλους παράγοντες όπως η κατανάλωση αλκοόλ και το αυξημένο σωματικό βάρος. Σε αυτή την περίπτωση, η επιρροή που ασκούσε η αισιοδοξία στην χοληστερόλη έγινε ασθενέστερη.

Αυτό υποδηλώνει ότι η τάση των αισιόδοξων να έχουν πιο υγιεινούς τρόπους ζωής μπορεί να εξηγήσει "εν μέρει" τις διαφορές στα λιπίδια του αίματος τους, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Aν και η Boehm αναγνώρισε ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής, όπως η σωστή διατροφή και η άσκηση, μπορούν να εξηγήσουν κάποια σχέση μεταξύ της αισιοδοξίας και της χοληστερόλης, υποστήριξε ότι δεν μπορούσαν να εξηγήσουν ολόκληρη τη σχέση. "Για παράδειγμα, η αισιοδοξία μπορεί να μετριάσει τη φλεγμονή στο σώμα", σύμφωνα με την ερευνήτρια. (Η φλεγμονή έχει συνδεθεί με χρόνιες ασθένειες και γήρανση.)

Άλλοι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι αν η αισιοδοξία προκαλεί την καλή χοληστερόλη ή αντίστροφα, χρησιμοποιώντας την γνωστή φράση για το αυγό και την κότα που δεν ξέρουμε ποιός γέννησε ποιόν.

''Σε κάποιο βαθμό'', πιθανών συμβαίνουν και τα δύο απάντησε η Boehm. "Εντούτοις'', πρόσθεσε, ''μας ενδιαφέρει περισσότερο αν η αισιοδοξία προηγείται και οδηγεί σε υγιέστερα λιπίδια (και άλλα αποτελέσματα για την υγεία). Υπάρχουν κάποια στοιχεία που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να συμβεί. "

Ωστόσο, σε αυτό που συμφώνησαν οι επιστήμονες, είτε συμμετείχαν στην έρευνα είτε όχι, ήταν ότι θα χρειαστεί περισσότερη μελέτη για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν αυτά τα στοιχεία. Ένα δεύτερο κοινό σημείο ήταν υπάρχουν τρόφιμα και συνήθειες που μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της ''καλής'' χοληστερόλης.

 

Πηγές:

-''Reuters''

- NBC

-''Journal of the American College of Cardiology''

 

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

 

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.