Σύμβολο της καλοτυχίας και της γονιμότητας, το ρόδι θεωρείται δικαίως η υπερτροφή του Φθινοπώρου.
Μεγάλο μέρος της φήμης του το χρωστάει στην αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση του, που το έχουν καταστήσει τόσο δημοφιλές τα τελευταία χρόνια.
Μια βασική αρχή που θα πρέπει να τηρείτε εάν θέλετε να απολαμβάνετε όσο γίνεται περισσότερα οφέλη από την τροφή σας, είναι να αγοράζετε φρούτα εποχής. Είναι κοινά αποδεκτό ότι τα φρούτα που συλλέγονται στην εποχή τους έχουν πιο πλούσιο άρωμα, μεγαλύτερη θρεπτική αξία και πιθανόν λιγότερα φυτοφάρμακα.
Ιστορία
Το ρόδι είναι ένα πανάρχαιο φρούτο που είχε μυθικές διαστάσεις για τους αρχαίους Έλληνες και τους άλλους λαούς της ευρύτερης περιοχής.
Οι αρχαιοβοτανολόγοι θεωρούν πως η ροδιά έλκει την καταγωγή της από τα νότια της Κασπίας Θάλασσας , όπου ακόμη και σήμερα ακμάζει στην άγρια μορφή της. Σε αυτή την περιοχή εκτεινόταν η Περσία (το σημερινό Ιράν). Μετά την εξημέρωση της διαδόθηκε σε όλη τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Ευρώπη και σταδιακά σε όλο τον κόσμο.
Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς ξεκίνησε η καλλιέργεια του ροδιού στην Αρχαία Ελλάδα. Ωστόσο, στο Ακρωτήρι της Θήρας έχει βρεθεί απανθρακωμένο ξύλο ροδιάς που χρονολογείται προς τα τέλη της 3ης χιλιετίας π.Χ.
Πιθανολογούμε ότι η ονομασία του δέντρου και του καρπού προέρχεται από τη Ρέα, την κόρη του Ουρανού και της Γαίας που έφερε στον κόσμο τον Δία και άλλους ολύμπιους θεούς.
Για τους αρχαίους Έλληνες το ρόδι συμβόλιζε την αφθονία, την καλοτυχία, τον πλούτο και την γονιμότητα. Όμως είχε και μια σκοτεινή πλευρά, καθώς ήταν καρπός των νεκρών.
Η αρπαγή της Περσεφόνης
Το ρόδι έχει συνδεθεί με την αρπαγή της Περσεφόνης, έναν πανέμορφο μύθο που αποτυπώνει την εναλλαγή των εποχών του χρόνου.
Η θεά Δήμητρα είχε μια πανέμορφη κόρη, την Περσεφόνη. Όταν ο θεός του Κάτω Κόσμου, ο Άδης, άρπαξε την Περσεφόνη και την οδήγησε στο βασίλειο του, η Δήμητρα θύμωσε και δεν άφηνε τη γη να κάνει καρπούς. Οι άνθρωποι κινδύνευαν να αφανιστούν από την πείνα.
Τότε ο Δίας διέταξε τον Άδη να επιστρέψει την Περσεφόνη. Όμως, ο θεός του Κάτω Κόσμου έδωσε στην Περσεφόνη να φάει σπόρους ροδιού για να την κρατήσει μαζί τους, μιας και το ρόδι ήταν και σύμβολο του γάμου.
Μετά την επιλογή της Περσεφόνης να φάει τους σπόρους του ροδιού, οι θεοί έδωσαν μια συμβιβαστική λύση. Τους έξι μήνες θα τους περνούσε στον Πάνω Κόσμο με τη θεά Δήμητρα και τους άλλους έξι μήνες στον Κάτω Κόσμο με τον Άδη. Όταν η Περσεφόνη επέστρεφε, η θεά Δήμητρα άφηνε τους καρπούς να βλαστήσουν και να δώσουν καρπούς. Την περίοδο που η Περσεφόνη έμενε στο σκοτεινό βασίλειο του Άδη επικρατούσε κακοκαιρία και οι σπόροι δεν άνθιζαν.
Βασικές ιδιότητες
Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, Ε, φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο. Μάλιστα, ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικας.
Αυτός ο συνδυασμός των βιταμινών ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, διευκολύνοντας την ανάρρωση από το κοινό κρυολόγημα. Επιπλέον, οι βιταμίνες, το φυλλικό οξύ και το κάλιο , βοηθούν στην διατήρηση της καλής επιδερμίδας.
Περιέχει τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών, δηλαδή τανίνες, ανθοκυανίνες και ελλαγικό οξύ. Υπολογίζεται ότι η συνολική αντιοξειδωτική δράση του είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του πράσινου τσαγιού και του κόκκινου κρασιού. Ακριβώς, αυτή η ιδιότητα καθιστά το ρόδι ένα φυσικό όπλο για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και των φλεγμονών.
Έχει αποδειχθεί πως οι αντιοξειδωτικές ουσίες του ροδιού μειώνουν τη δράση των πρωτεϊνών που προκαλούν φλεγμονώδεις παθήσεις όπως η αρθρίτιδα. Σύμφωνα δε με ορισμένες έρευνες, ο καρπός και ο χυμός του ροδιού μπορούν να εμποδίσουν την παραγωγή ενός ενζύμου που καταστρέφει τους χόνδρους.
Εξαιτίας των πολυφαινόλων , το ρόδι συμβάλει στην υγεία των αιμοφόρων αγγείων, αποτρέποντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Έχει αποδειχθεί πως μειώνει τόσο την «κακή» χοληστερόλη (LDL) όσο και την υψηλή αρτηριακή πίεση.
Μια σχετικά άγνωστη ιδιότητα που έχει το ρόδι είναι ότι μειώνει τα επίπεδα του ειδικού προστατευτικού αντιγόνου (PSA). Όσο πιο υψηλό είναι το PSA σε έναν άνδρα, αυξάνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.
Πώς να φάτε το ρόδι
Εάν θέλετε να πάρετε όσο γίνεται περισσότερες φυτικές ίνες, καλό θα είναι να καταναλώσετε τους σπόρους του ροδιού. Βεβαίως, για αυτούς που θεωρούν πως οι σπόροι είναι στυφοί, ο χυμός είναι μια βολική λύση για να απολαύσουμε τα οφέλη του ροδιού.
Τα ρόδια που κυκλοφορούν στην αγορά είναι τριών ειδών Τα γλυκά, τα ημίγλυκα και τα ξινά. Εάν έχετε παιδιά, για ευνόητους λόγους θα πρέπει να επιλέξετε γλυκά ρόδια.
Ένας εύκολος τρόπος για να βγάλετε τον χυμό είναι στύβοντας το ρόδι στο λεμονοστύφτη. Εάν πάλι θέλετε, μπορείτε να το φάτε ως φρούτο ή να χρησιμοποιήσετε τους σπόρους του για σαλάτες. Η γεύση του ροδιού μπορεί να αντικαταστήσει μια χαρά το βαλσάμικο ξύδι.
Από το ρόδι φτιάχνουμε την γρεναδίνη, αυτό το υπέροχο σιρόπι που χρησιμοποιείται σε πολλά κοκτέιλ. Επίσης, μπορείτε να κατασκευάσετε σπιτικά λικέρ.