Για πολλές γυναίκες (κι ίσως λιγότερους άντρες) οι σκασμένες φτέρνες είναι ένα μόνιμο σύμπτωμα της καλοκαιρινής περιόδου. Το πρόβλημα είναι φυσικά αντιαισθητικό, αλλά, πολύ περισσότερο, αποτελεί και θέμα υγείας μιας και οι ρωγμές που δημιουργούνται στο προχωρημένα ξερό δέρμα μπορεί να μολυνθούν από μύκητες ή βακτήρια.
Ας δούμε τους βασικούς παράγοντες που οδηγούν στις σκασμένες φτέρνες και ακολούθως στη θεραπεία τους με φυσική μέθοδο.
Γνωρίζω τις αιτίες, προλαμβάνω το πρόβλημα
Κακή ή ελλιπής διατροφή. Ας μην εντυπωσιαζόμαστε που αυτά που καταναλώνουμε ή όχι επηρεάζουν και το θέμα των ποδιών μας. Συγκεκριμένα, η αφυδάτωση είναι αυτή προκαλεί προβλήματα στην ισορροπία του δέρματός μας. Γι’ αυτό προτείνεται η αυξημένη κατανάλωση νερού, χυμών, φρούτων και λαχανικών, καθώς και η περιορισμός της καφεΐνης και του αλκοόλ μιας και είναι συστατικά που συμβάλλουν περισσότερο στην αποβολή υγρών από το σώμα μας.
Ορθοστασία & βάρος. Η πολύωρη ορθοστασία αλλά και το έντονο περπάτημα – χαρακτηριστικά πολλών εποχικών εργασιών κατά το καλοκαίρι – μπορούν επίσης να προκαλέσουν πρόβλημα στις φτέρνες. Καθώς το βάρος του σώματός μας πέφτει αποκλειστικά και για πολλές ώρες στα πόδια μας, το λιπώδες στρώμα που έχουν οι πατούσες πιέζεται δημιουργώντας έτσι το σκάσιμο και τις ρωγμές.
Στις περιπτώσεις που το άτομο είναι υπέρβαρο το πρόβλημα πιθανόν να είναι εντονότερο.
Παπούτσια. Σίγουρα θα το έχετε διαπιστώσει και μόνες σας ότι τα παπούτσια παίζουν μεγάλο ρόλο στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Προτείνονται τα κλειστά ανατομικά παπούτσια γενικά, για να αποφύγετε τις σκληρές φτέρνες.
Επίσης, όσο καλά και να είναι τα σανδάλια, τα πέδιλα ή οι σαγιονάρες σίγουρα θα σκληρύνουν αργά ή γρήγορα τα πόδια σας, ιδιαίτερα εάν βγάζετε όλο το καλοκαίρι με τέτοια υποδήματα. Αντίστοιχα, και το ξυπόλητο περπάτημα, όσο απολαυστικό κι αν είναι συμβάλλει στην σκλήρυνση των πατούσων μας.
Κληρονομικότητα. Ένας ακόμα παράγοντας, από τον οποίον μάλιστα φαίνεται ότι δεν γλιτώνουμε εύκολα, είναι η κληρονομικότητα. Στην περίπτωση που υπάρχουν τέτοια χαρακτηριστικά στην οικογένειά σας τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να λάβετε τα μέτρα σας έγκαιρα ώστε να μην αφήσετε τις πατούσες να σκληρύνουν.
Με δυο λόγια, τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε τις σκασμένες πατούσες;
- Συχνή περιποίηση ποδιών – Με τη χρήση ράσπας, λίμας ή ελαφρόπετρας στο μπάνιο & scrub ανά τακτά διαστήματα
- Ενυδατική κρέμα – Καθημερινά εφαρμόζετε κρέμες (ιδιαίτερα εκείνες που περιέχουν ουρία και σαλικυλικό οξύ) για ενυδάτωση και απολέπιση.
- Κατάλληλα ανατομικά παπούτσια – Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον ποδίατρό σας για τη σωστή επιλογή του κατάλληλου για εσάς υποδήματος.
- Κατανάλωση αρκετού νερού, υγρών καθώς και τροφές πλούσιες σε ωμέγα 3, 6 ή 9 – Για σωστή ενυδάτωση του σώματος και του δέρματός σας.
Στην περίπτωση που οι σκασμένες φτέρνες έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους
Βήμα 1ο
Πριν απ’ όλα πρέπει να καθαρίσετε το δέρμα σας από τα περιττά κύτταρα. Απολέπιση.
Αναμειγνύουμε ίση ποσότητα ελαιόλαδου και ζάχαρης. Προτιμάται η καστανή που βρίσκεται σε μεγαλύτερους και σκληρότερους κόκκους. Τρίβουμε το μείγμα σιγά σιγά στο πόδι μας, για 10-15΄, δίνοντας έμφαση στα ιδιαίτερα ξηρά σημεία του ποδιού μας. Το ελαιόλαδο ενυδατώνει και μαλακώνει το δέρμα, ενώ η ζάχαρη ‘ξύνει’ τα νεκρά κύτταρα από δέρμα μας.
Αφού ολοκληρώσετε το τρίψιμο ξεπλύνετε τα πόδια σας με κρύο νερό και σκουπίστε τα πολύ καλά.
Βήμα 2ο
Επόμενη κίνηση μας είναι να μαλακώσουμε το δέρμα των ποδιών μας. Ποδόλουτρο.
Σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα και ανακατεύουμε έως ότου διαλυθεί εντελώς. Αφήνουμε τα πόδια μας μέσα στο νερό για περίπου 20 λεπτά. Το ποδόλουτρο θα ανακουφίσει από το πρήξιμο των ποδιών.
Βήμα 3ο
Το δέρμα μας τώρα πρέπει να πάρει την κανονική του ελαστικότητα. Ενυδάτωση.
Σε βρεγμένες φτέρνες εφαρμόζουμε λίγη βαζελίνη και βάζουμε επάνω ένα νάιλον σακουλάκι ή διάφανη μεμβράνη (εάν μπορείτε να το υπομείνετε) και έπειτα ένα ζευγάρι βαμβακερές κάλτσες. Αφήνουμε να δράσει όλο το βράδυ και το πρωί, αφού ξεπλύνουμε τα πόδια μας καλά από τη βαζελίνη, τότε βάζουμε ενυδατική κρέμα.
Γράφει η Dr Angel,
Αγγελική Κοσκερίδου
Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist
Doctor of Naturopathic Medicine
MSc Health Psychology