Σχετίζεται ο ύπνος με το γαστρεντερικό μας σύστημα;

Σχετίζεται ο ύπνος με το γαστρεντερικό μας σύστημα;

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό από το να ξαπλώνεις στο κρεβάτι και να μην μπορείς να κοιμηθείς ή να διαταράσσεται ο ύπνος σου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα χειρότερα θα έρθουν το πρωί, καθώς άυπνος και εξαντλημένος θα πρέπει να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις μιας κοπιαστικής ημέρας.

O ύπνος είναι απαραίτητος για την ανάπαυση του νευρικού και του μυϊκού συστήματος , για την αποκατάσταση των κυτταρικών λειτουργιών και για την εμπέδωση της μνήμης.

Ο κακός ύπνος επηρεάζει τα πάντα στον ανθρώπινο οργανισμό: Τη διάθεση, τη σωματική υγεία και την ψυχολογική κατάσταση. Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι όσο πιο κουρασμένοι είσαστε, τόσο περισσότερο αυξάνονται τα νεύρα και το άγχος σας.

Οι αιτίες για τις διαταραχές ύπνου ποικίλουν. Μπορεί για παράδειγμα η αϋπνία να οφείλεται σε αυξημένη ποσότητα καφεΐνης, σε έντονο στρες, σε ψυχική ασθένεια ή σε κάποια πάθηση.

Το γαστρεντερικό μας σύστημα έχει μια σχέση «πάθους και εξάρτησης» με τον ύπνο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ύπνο τους, εμφανίζουν πόνους στο στομάχι και στο έντερο.

 

Όλα ξεκινάνε από το έντερο

Η έλλειψη ύπνου έχει αντανάκλαση στο έντερο, ενώ αντίστοιχα οι διαταραχές στο έντερο μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο.

Η διατήρηση του οργανισμού σε υπερδιέγερση κατά τις νυχτερινές ώρες, επηρεάζει το μικροβίωμα του εντέρου, δηλαδή την ισορροπία ανάμεσα στους «φιλικούς» και στους «εχθρικούς» μικροοργανισμούς .

Αυτό με τη σειρά του μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το τοίχωμα του εντέρου, προκαλώντας σοβαρές παρενέργειες μακροπρόθεσμα.

Ασφαλώς δεν είναι τυχαίο ότι αποκαλούμε το εντερικό νευρικό σύστημα «δεύτερο εγκέφαλο», αφού ρυθμίζει πολύπλοκες διαδικασίες στον οργανισμό μας, από τον μεταβολισμό και την θρέψη, μέχρι την ανοσία.

 

Χρειάζεστε ποιοτικό ύπνο

Δυστυχώς, ακόμα και εάν ο κιρκαδικός ρυθμός, γνωστός και ως «βιολογικό ρολόι», φαίνεται φυσιολογικός εκ πρώτης όψεως, σημασία έχει και η ποιότητα του ύπνου. Εάν για παράδειγμα κοιμάστε περίπου οκτώ ώρες, αλλά ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυτό μπορεί να σας δημιουργήσει πρόβλημα.

Οι επιστήμονες ονομάζουν «κατακερματισμό του ύπνου», τον ύπνο που διακόπτεται μέσα στο βράδυ. Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ξυπνούν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, εμφανίζουν ακόμα και αλλαγές στον εγκέφαλό τους.

Έτσι, όπως η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την εντερική χλωρίδα, ο κατακερματισμός του ύπνου μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στο μικροβίωμα του εντέρου.

 

Διαταράσσεται η ορμονική ισορροπία

Οι διαταραχές του ύπνου επηρεάζουν τον υποθάλαμο, μια περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει πολύ σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού, από την ανάπτυξη μέχρι το μεταβολισμό και την αναπαραγωγή.

Συγκεκριμένα, η έλλειψη ύπνου και ο κακός ύπνος διαταράσσουν την ισορροπία ορμονών όπως η κορτιζόλη, η επινεφρίνη και η νορεπινεφρίνη. Οι ορμόνες αυτές συνδέονται με την αύξηση του στρες, γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο στο έντερο.

Μια άλλη πλευρά είναι ότι εάν διαταραχθεί η ισορροπία αυτών των ορμονών, μπορεί να αυξηθεί η όρεξη για υδατάνθρακες και γλυκά όπως ζάχαρη, σοκολάτες και διάφορα βλαβερά σνακ. Αυτό θα επηρεάσει ακόμα περισσότερο την υγεία του εντέρου.

 

Απλοί τρόποι για να βελτιώσετε τον ύπνο σας

Εάν θέλετε να εξασφαλίσετε την υγεία του εντέρου, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να βελτιώσετε τη διατροφή σας. Άλλωστε, αρκετά συχνά υπάρχει και η αντίστροφη πορεία. Δηλαδή η κακή υγεία του εντέρου επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο.

Όμως, δεν φτάνει μόνο να τρέφεστε σωστά, καθώς οι διαταραχές του ύπνου μπορούν να ανατρέψουν τα οφέλη μιας ισορροπημένης διατροφής.

Υπάρχουν ορισμένοι απλοί τρόποι για να εξασφαλίσετε ότι θα έχετε καλύτερο ύπνο. Το βασικό είναι να δημιουργήσετε μια συγκεκριμένη ρουτίνα ύπνου. Για να το πετύχετε αυτό υπάρχουν ορισμένα απλά βήματα:

  • Σταματήστε να τρώτε τουλάχιστον τρεις ώρες πριν πέσετε για ύπνο.

  • Αποφύγετε τον καφέ και το αλκοόλ από το απόγευμα και μετά.

  • Βρείτε κάτι που θα σας χαλαρώσει όπως ο διαλογισμός πριν πέσετε στο κρεβάτι.

  • Εργαστείτε νωρίτερα και όχι μέχρι την ώρα του ύπνου.

  • Εάν ασκείστε έντονα, κάντε το αρκετή ώρα πριν.

  • Μείνετε μακριά από τις οθόνες πριν από το κρεβάτι.

Εάν, πάντως, οι αϋπνίες ή άλλες σοβαρές διαταραχές του ύπνου επιμένουν, καλό είναι να επισκεφθείτε έναν ειδικό. Στην προκειμένη περίπτωση, είναι σκόπιμο να επιλέξετε μια ολιστική προσέγγιση, γιατί όπως είδαμε το ζήτημα του ύπνου συνδέεται με την υγεία του εντέρου και συνολικά του οργανισμού.

 

Πηγές/βιβλιογραφία:

 

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!