Από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα, στην χώρα μας έχουμε αναπτύξει μια πολύ στενή σχέση με τη θάλασσα. Εάν ρωτήσετε έναν Έλληνα που κατοικεί στο εξωτερικό ποιο είναι το πρώτο πράγμα που του θυμίζει την πατρίδα του, το πιο πιθανό να σας μιλήσει για το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας.
Ωστόσο, αν και από μικρά παιδιά η επαφή με το θαλασσινό νερό είναι μέρος της ζωής μας, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, υπάρχουν πολλά πράγματα για τη θάλασσα που δε γνωρίζουμε ή τα υποτιμάμε. Ένα από αυτά είναι η αξιοποίηση του θαλασσινού νερού για θεραπευτικούς σκοπούς.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες της θάλασσας και οι αρχαίοι Έλληνες
Η θαλασσοθεραπεία είναι ένας ολόκληρος κλάδος της ιατρικής, σχετικά άγνωστος στην Ελλάδα, που έχει πολλαπλά οφέλη για το δέρμα, τον οργανισμό και την ψυχολογία μας. Αν κάποιες ή κάποιοι από εσάς θεωρείτε πως πρόκειται για μια "μεταμοντέρνα" έννοια, δηλαδή μια ανακάλυψη των τελευταίων χρόνων, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η χρησιμοποίηση της θάλασσας για θεραπευτικούς σκοπούς πάει πολύ πίσω στο χρόνο, ιδιαίτερα στη χώρα μας αλλά και σε άλλους γειτονικούς λαούς.
Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής, ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε με τις θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού και της θαλάσσιας αύρας .Δεν είναι τυχαίο ότι τα ασκληπιεία, αυτά τα νοσοκομεία της αρχαίας Ελλάδας ήταν δίπλα ή κοντά στη θάλασσα.
Στα κείμενα του Ηρόδοτου, η θαλασσοθεραπεία έχει καταγραφεί ως μέθοδος αντιμετώπισης ασθενειών. «Θάλασσα κλύζει πάντα των ανθρώπων κακά» ανέφερε ο Ευριπίδης στην τραγωδία του Ιφιγένεια η εν Ταύροις, που σημαίνει ότι «η θάλασσα καθαρίζει όλα τα κακά των ανθρώπων».
Τα μυστικά της θαλασσοθεραπείας
Αυτό το αρχαίο ρητό επιβεβαιώθηκε εκατοντάδες χρόνια αργότερα στην Ευρώπη και έγινε εναλλακτική ιατρική μέθοδος. Προς τα τέλη του 19ου, ο Γάλλος επιστήμονας Ρενέ Κουίντον απέδειξε επιστημονικά ότι το θαλασσινό νερό έχει την ίδια σύσταση µε το πλάσμα του αίματος. Λίγο αργότερα δημιουργήθηκαν τα πρώτα κέντρα θεραπευτικής αγωγής με βάση το θαλασσινό νερό.
Με τον όρο θαλασσοθεραπεία, εννοούμε τη χρήση του θαλασσινού νερού και των παραγώγων του όπως τα φύκια, η λάσπη της θάλασσας και διάφορα άλλα προϊόντα που προέρχονται από αυτήν για θεραπευτικούς και αισθητικούς σκοπούς, για χαλάρωση, ευεξία και μακροζωία.
Το θαλασσινό νερό περιέχει όλα τα μεταλλικά στοιχεία που βρίσκονται στη φύση και στον οργανισμό μας. Ξεχωριστή θέση κατέχει το ιώδιο, αλλά και δεκάδες άλλα συστατικά (μαγνήσιο, ασβέστιο, νάτριο, κ.λπ.).
Το πλέον πασιφανές είναι ότι το κολύμπι σε θαλασσινό νερό μπορεί να διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα μας, μιας και η είσοδος και η έξοδος από το νερό ισοδυναμεί με ένα είδος καρδιαγγειακής γυμναστικής. Λόγω της άνωσης, αυτού του είδους η γυμναστική γίνεται χωρίς ιδιαίτερο κόπο και καταπόνηση του οργανισμού. Aν το θαλασσινό νερό θερμανθεί στους 38 βαθμούς Κελσίου, μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των ρευματισμών, αφού βοηθά τις αρθρώσεις να ξαναβρούν την ελαστικότητά τους.
- Τα στοιχεία που διαθέτει το θαλασσινό νερό βοηθούν στην αποτοξίνωση, αποβάλλοντας τις τοξίνες που υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα.
- Μια άλλη ιδιότητα που έχουν είναι η τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία οφείλεται στην αντιβιοτική και αντιβακτηριακή τους δράση.
- Μια άλλη συμβολή που έχει η θάλασσα στην υγεία μας, είναι η θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας, της ιγμορίτιδας και άλλων παρόμοιων παθήσεων. Αυτό συμβαίνει γιατί το θαλασσινό νερό καθαρίζει τα ιγμόρεια.
- Εξίσου ευεργετικές συνέπειες έχει η θαλασσινή αύρα για τις παθήσεις του αναπνευστικού.
Ψυχολογία και αισθητική
Ο παφλασμός των κυμάτων και γενικά ο ήχος της θάλασσας χαλαρώνουν το μυαλό μας. Πέραν αυτού, ορισμένα συστατικά του θαλασσινού νερού ενισχύουν τα επίπεδα ορισμένων ουσιών στον εγκέφαλο όπως η σεροτονίνη,η μελατονίνη και η τρυπταμίνη που συνδέονται με πολλές ψυχολογικές διαταραχές.
Φυσικά, όπως γράψαμε και στην αρχή, η θαλασσοθεραπεία μπορεί να αξιοποιηθεί και για αισθητικούς λόγους. Tα θαλάσσια άλατα απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας, αποκαθίσταται το κολλαγόνο και η επιδερμίδα μας γίνεται λαμπερή.
Τα θεραπευτικά στοιχεία του θαλασσινού νερού τα βρίσκουμε και στα φύκια, αλλά σε πολύ μεγαλύτερες συγκεντρώσεις. Υπάρχουν πάνω από 20.000 είδη φυκιών, σε διάφορα χρώματα (μπλε, κόκκινα, πράσινα) που μετατρέπονται σε προϊόντα περιποίησης, μάσκες προσώπου και σώματος, κ.α. Κυρίως χρησιμοποιούνται για σύσφιξη και ενυδάτωση, έχοντας πολύ καλά αποτελέσματα στην κυτταρίτιδα.
Στην λασποθεραπεία, το ρόλο του θαλασσινού νερού παίζει η θαλάσσια λάσπη, η οποία έχει μυοχαλαρωτική δράση και είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία. Λόγω της ιδιότητάς της να συγκρατεί πολλή θερμότητα ,η λάσπη διαστέλλει τους πόρους της επιδερμίδας και αφήνει τα συστατικά της να διεισδύσουν σε βάθος. Τα λασπόλουτρα συνίστανται για πολλές παθήσεις, ιδιαίτερα για τα αρθριτικά.
Θαλασσοθεραπεία μπορείτε να κάνετε σε spa, σε κέντρα ευεξίας και σε τουριστικά θέρετρα σε όλη την Ελλάδα. Τα εξειδικευμένα κέντρα προσφέρουν σε σχετικά προσιτές τιμές τις ευεργετικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού και των παραγώγων του.
Αν πάλι θέλετε να μην αποχωριστείτε την σπιτική θαλπωρή, στην αγορά κυκλοφορούν εκατοντάδες προϊόντα που προσφέρουν την αίσθηση και τα οφέλη της θάλασσας. Μία πολύ φθηνή και χαλαρωτική λύση είναι να γεμίσετε τη μπανιέρα σας με ζεστό νερό και να προσθέσετε φύκια, μερικές κουταλιές θαλασσινό νερό και λίγες σταγόνες από κάποιο αιθέριο έλαιο.
Η θαλασσοθεραπεία αντενδείκνυται σε ορισμένες περιπτώσεις , κυρίως όταν το άτομο πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια, καρδιολογικά προβλήματα, δυσλειτουργίες του θυρεοειδή και κάποιες δερματοπάθειες.
πηγή: https://www.jcronline.org/doi/full/10.2112/08A-0008.1, https://link.springer.com/referenceworkentry/10.1007%2F0-387-30843-1_456, www.telegraph.co.uk, en.wikipedia.org/wiki/Thalassotherapy
Γράφει η Dr Angel,
Αγγελική Κοσκερίδου
Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist
Doctor of Naturopathic Medicine
MSc Health Psychology