ΘΥΜΑΡΙ: ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΟ
Θυμάρι: φάρμακο και βότανο
Όταν κάποιος ακούει για το θυμάρι, αυτόματα η σκέψη του πάει στην ελληνική ύπαιθρο. Το θυμάρι είναι ένα μικρό θαμνώδες μεσογειακό φυτό με έντονη γεύση και άρωμα, αλλά και με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες που ήταν γνωστές από την αρχαιότητα.
Το άρωμα των φύλλων του οφείλεται στην παρουσία αιθέριου ελαίου, και αποτελεί την πηγή των φαρμακευτικών ιδιοτήτων του φυτού. Υπάρχουν δεκάδες ποικιλίες θυμαριού, εκ των οποίων πολλές είναι σε άγρια κατάσταση. Ωστόσο, υπάρχουν και ποικιλίες που έχουν καλλωπιστικό χαρακτήρα.
Στην αρχαιότητα το θυμάρι ονομαζόταν «Θύμος», που προέρχεται από τη λέξη θύω, δηλαδή θυσιάζω. Και αυτό γιατί το θυμάρι το έκαιγαν στους βωμούς μαζί με τα άλλα θυμιάματα.
Μία από τις πιο γνωστές ιδιότητες του θυμαριού είναι ότι καταστέλλει το βήχα και τη βρογχίτιδα. Επίσης, πολλοί μεσογειακοί λαοί το χρησιμοποιούσαν ως φυσικό αντιβιοτικό, αλείφοντας με αιθέριο έλαιο τις πληγές.
Το αιθέριο έλαιο του θυμαριού παρουσιάζει σημαντική αντιμυκητιακή και αντιμικροβιακή δράση.[2]Διαθέτει επίσης αντιοξειδωτική δραστηριότητα, και οι ουσίες που εμπλέκονται σ’ αυτήν του την ιδιότητα είναι η θυμόλη και η καρβακρόλη (carvacrol).
Μία άλλη γνωστή ιδιότητα είναι ότι χαρίζει πνευματική διαύγεια και τονώνει τα νεύρα. Θεωρείται αποτελεσματικό για τη χώνεψη και καταπολεμά το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα).
Για την παρασκευή ροφήματος το βράζουμε σε νερό και μόλις το κατεβάσουμε από τη φωτιά το αφήνουμε για περίπου δέκα λεπτά μέσα στο μπρίκι πριν το χρησιμοποιήσουμε. Ακόμα πιο αποτελεσματικό θεωρείται το αιθέριο έλαιο του.
Όπως κάθε φάρμακο ή βότανο, χρειάζεται να μην γίνεται κατάχρηση, γιατί η συνεχής χρήση του μπορεί να προκαλέσει υπερλειτουργία του θυροειδούς ή ακόμα και δηλητηρίαση, τα συμπτώματα της οποίας είναι έμετος, ζαλάδες, διάρροια και καρδιακή κατάπτωση.
Γράφει η Dr Angel,
Αγγελική Κοσκερίδου
Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist
Doctor of Naturopathic Medicine
MSc c. Health Psychology