Τι είναι το SIBO και πώς να το αντιμετωπίσετε

Τι είναι το SIBO και πώς να το αντιμετωπίσετε

Υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν ένα ανεξήγητο φούσκωμα, σε τέτοιο βαθμό που η κοιλιά τους μπορεί να μοιάζει με την κοιλιά μιας εγκύου έξι μηνών. Το σύμπτωμα αυτό συνοδεύεται από αρκετές ενοχλήσεις του γαστρεντερικού συστήματος.

Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, το οποίο μερικοί το ονομάζουν σπαστική κολίτιδα. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές παθήσεις του εντέρου, λιγότερο γνωστές, αλλά εξίσου ενοχλητικές.

Μία από αυτές είναι το σύνδρομο βακτηριακής υπερανάπτυξης του λεπτού εντέρου (SIBO, i.e. Small Intestinal Bacterial Overgrowth).

Στο πεπτικό μας σύστημα συνυπάρχουν δισεκατομμύρια βακτήρια. Όμως, όταν διαταράσσεται η ισορροπία ανάμεσα στα ευεργετικά και στα παθογόνα βακτήρια, προκύπτουν σοβαρά προβλήματα όχι μόνο στην πέψη, αλλά και στο σύνολο του οργανισμού.

Τι είναι το SIBO;

Το SIBO δημιουργείται όταν η χλωρίδα του παχέος εντέρου αναπτύσσεται προς τα πάνω για να αποικίσει το λεπτό έντερο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τα βακτήρια του παχέος εντέρου να απορροφούν θρεπτικά συστατικά, ενώ μπορεί να εισέλθουν στο αίμα στα επιθηλιακά τοιχώματα.

Το σύνδρομο βακτηριακής υπερανάπτυξης του λεπτού εντέρου έχει συνδεθεί με άλλες παθήσεις όπως η κοιλιοκάκη, ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα, μέχρι και η ινομυαλγία.

Η υπερανάπτυξη βακτηρίων στο λεπτό έντερο μπορεί να στερήσει από τον οργανισμό απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Οι τροφές δεν απορροφώνται σωστά, προκαλώντας σοβαρές ανεπάρκειες, όπως ανεπάρκεια σιδήρου, ασβεστίου και βιταμινών.

Μάλιστα, πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από το SIBO έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 επειδή τη «δεσμεύουν» τα βακτήρια στο λεπτό έντερο. Η Β12 είναι σημαντική για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν το οξυγόνο στο σώμα, τροφοδοτώντας το με ενέργεια.

 

Πώς θα το αναγνωρίσετε;

Η πρώτη παρενέργεια από το SIBO, όπως ήδη αναφέραμε, είναι το φούσκωμα. Τα βακτήρια τρέφονται από τα σάκχαρα και τους άλλους υδατάνθρακες, παράγοντας αέρια κατά τη διαδικασία της πέψης. Τα παγιδευμένα αέρια εκτός από το φούσκωμα προκαλούν κράμπες, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις είναι επώδυνες.

Το σύνδρομο βακτηριακής υπερανάπτυξης του λεπτού εντέρου δημιουργεί μη φυσιολογικές κενώσεις. Συνήθως προκαλεί διάρροια και σπανιότερα δυσκοιλιότητα.

Η κούραση είναι ένα τυπικό σύμπτωμα του SIBO, καθώς τα βακτήρια στερούν από τον οργανισμό συστατικά που του προσφέρουν ενέργεια.

 

Όλα περνάνε από το έντερο

Εκτός από τα ενοχλητικά συμπτώματα, το SIBO έχει συσχετιστεί με τα αυτοάνοσα.

Σύμφωνα δε με ορισμένες επιστημονικές θεωρίες, σχεδόν το σύνολο των ασθενειών έχει ως αφετηρία την κακή κατάσταση του εντέρου. Στην πραγματικότητα, το 60-80% του ανοσοποιητικού μας συστήματος βρίσκεται στο έντερο και το 90% των νευροδιαβιβαστών.

Σε κάθε περίπτωση, η υγεία περνάει μέσα από το έντερο, αφού είναι σημαντικό για έναν οργανισμό να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Η πάθηση εντοπίζεται μέσω ενός τεστ αναπνοής από εξειδικευμένα διαγνωστικά κέντρα.

Συχνά παρατηρείται σε ανθρώπους που ακολουθούν μια διατροφή που περιέχει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, αλκοόλ και εκλεπτυσμένων υδατανθράκων. Ο σακχαρώδης διαβήτης θεωρείται ένας παράγοντας που συμβάλει στο SIBO.

Υπάρχουν επίσης φάρμακα που διαταράσσουν την κανονική χλωρίδα του εντέρου, όπως τα αντιβιοτικά, γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγουμε την αλόγιστη χρήση τους.

 

Κάντε την τροφή σας φάρμακο

Το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε πριν καταλήξετε να πάρετε φάρμακα είναι να βελτιώσετε την τροφή σας.

Αυτό σημαίνει ότι θα αποκλείσετε από την διατροφή σας την ζάχαρη, το αλκοόλ, τους ραφιναρισμένους υδατάνθρακες και τα κορεσμένα λίπη.

Καλό θα είναι να κάνετε εξειδικευμένες εξετάσεις για να δείτε εάν έχετε δυσανεξίες ή αλλεργίες σε κάποια τρόφιμα.

Εξίσου σημαντικό για την υγεία του εντέρου είναι να εντάξετε τα προβιοτικά στην διατροφή σας, σε συνδυασμό με κάποιες βιταμίνες και αμινοξέα που βοηθάνε στην επιδιόρθωση και στη ανάπτυξη των κυττάρων του εντέρου.

Για όλα αυτά μπορείτε να ζητήσετε τη συμβουλή ενός φυσικοπαθητικού, ο οποίος θα σας συστήσει το σωστό διαιτολόγιο, αλλά και ορισμένα συμπληρώματα ή βότανα εάν κριθεί απαραίτητο.

 

Πηγές:

Eamonn M. M. Quigley, (2019), The Spectrum of Small Intestinal Bacterial Overgrowth (SIBO), Springer Link, https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11894-019-0671-z.

K. Linda, M. David, (2019), The Spectrum of Small Intestinal Bacterial Overgrowth (SIBO), National Center for Biotechnology Information, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30645678.

Victor Chedid, Sameer Dhalla et al, (2014), Herbal Therapy Is Equivalent to Rifaximin for the Treatment of Small Intestinal Bacterial Overgrowth, National Center for Biotechnology Information, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4030608/

 

 Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

 

 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!