Τι επηρέασε την απόφαση για κλείσιμο των σχολείων και των Πανεπιστημίων

Τι επηρέασε την απόφαση για κλείσιμο των σχολείων και των Πανεπιστημίων

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο λόγος για τον οποίο φαίνεται ότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απόφαση για το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, των παιδικών σταθμών και των φροντιστηρίων, για δύο εβδομάδες. Νεότερες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που προσβάλλονται από τον κορωνοϊό, εμφανίζουν ήπια ως καθόλου συμπτώματα, ‘κρατούν’ ωστόσο πολύ μεγάλο ιικό φορτίο. Τα παιδιά λοιπόν, ακόμα κι έτσι, έχουν την ιδιότητα να συμμετέχουν ενεργά στη μετάδοση της νόσου.

 

Αν και το κοινωνικό και οικονομικό κόστος που σχηματίζεται είναι σίγουρα σημαντικό, η απόφαση για το κλείσιμο διαφαίνονταν αναπόφευκτη, ιδιαίτερα μετά και τα παραπάνω δεδομένα.

 

Τα τελευταία μάλιστα 24ωρα υπήρξαν σαφείς ενδείξεις για τη συμμετοχή των παιδιών στη μετάδοση της νόσου. Έτσι, οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μέτρο αυτό μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην επιβράδυνση της διασπορά του ιού και γι’ αυτό ζητείται επιπλέον τα παιδιά να περιοριστούν όσο το δυνατόν στο σπίτι. Οι ειδικοί εντοπίζουν επίσης πως η συμπεριφορά του ιού έχει ορισμένα μη συνηθισμένα χαρακτηριστικά, που καθιστούν την εξάπλωσή του απρόβλεπτη. Κι αυτό γιατί ο ιός

- μπορεί να μεταδοθεί από άτομα με ήπια συμπτώματα,

- χτυπάει ευπαθείς ομάδες πληθυσμού,

- οι επιπλοκές εμφανίζονται μετά από 5 ή 6 μέρες ήπιας νόσησης.

Στη χώρα μας, οι εμπειρογνώμονες αναμένουν έξαρση της νόσου τις επόμενες 3 με 4 εβδομάδες. Μάλιστα το ζητούμενο, κατά τους ειδικούς, είναι να μην κολλήσουμε όλοι μαζί, γιατί το να κολλήσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού θεωρείται σχεδόν βέβαιο. Συγκεκριμένα, ιοί υποχωρούν όταν συναντούν τείχος ανοσίας από το 60% του πληθυσμού που έχει ήδη νοσήσει.

 

Υπό διερεύνηση είναι ακόμα ένας σημαντικός παράγοντας που έχει να κάνει με τη θερμοκρασία. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι ο νέος κορωνοϊός εξοντώνεται σε θερμοκρασίες άνω των 25 βαθμών Κελσίου, τότε περιμένουμε υποχώρηση των κρουσμάτων τον Μάιο, με πιθανή όμως επανεμφάνιση όμως κατά τον Οκτώβριο. Υπάρχουν ελπίδες όμως ότι θα έχει βρεθεί εμβόλιο ή άλλου τύπου αποτελεσματική φαρμακευτική απάντηση.

 

 

Έως την έξαρση της νόσου το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι το υγειονομικό σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να προετοιμαστεί. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπ. Υγείας οριστικοποιήθηκε το πλάνο για τις μονάδες εντατικής θεραπείας που προβλέπει, τον ορισμό και χρήση ολόκληρων μονάδων νοσοκομείων του ΕΣΥ μόνο για περιστατικά COVID-19. Θα αξιοποιούνται επίσης μονάδες εντατικής του ιδιωτικού τομέα για τη νοσηλεία σοβαρών περιστατικών άσχετων με τον κορωνοϊό, που θα μεταφερθούν από τα δημόσια νοσοκομεία.

 

Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι στην έξαρση του κορωνοϊού το «φορτίο» για τις ΜΕΘ θα είναι ανάλογο με αυτό της γρίπης. Σημειώνεται ότι στην έξαρση της γρίπης το ένα πέμπτο των κλινών ΜΕΘ καλύπτεται από ασθενείς με επιπλοκές της νόσου. panepistimion.

 

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

 

 

πηγή: Καθημερινή

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!