Nunchi: Το Κορεάτικο «μυστικό» για την ευτυχία

Nunchi: Το Κορεάτικο «μυστικό» για την ευτυχία

Σίγουρα θα σας έχει τύχει να παρατηρήσετε κάποιους ανθρώπους οι οποίοι με το που μπαίνουν σε ένα χώρο «κολλάνε» αμέσως με όλους τους υπόλοιπους, γίνονται ένα μαζί τους χωρίς να έχουν πολλά λόγια, αισθάνονται τα vibes του δωματίου, «διαβάζουν» τις διαθέσεις των γύρω τους.

Πιθανόν το πρώτο συναίσθημα που σας προκαλούν αυτοί οι άνθρωποι είναι η ζήλια, πιθανόν ο θαυμασμός. Ό,τι από τα δύο και αν συμβαίνει, σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί «μα πως το κάνουν αυτό;».

Στην ελληνική γλώσσα, στη βρετανική και στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου δεν υπάρχει μία μόνο λέξη που να μπορεί να περιγράψει αυτή την ιδιότητα. Στα Κορεάτικα, όμως, υπάρχει η λέξη« nunchi» για να αποτυπώσει αυτή τη «μαγική» ιδιότητα.

Η ακριβής μετάφραση της λέξης «nunchi» είναι «μετρώντας με τα μάτια σου», και όπως λένε οι ειδικοί, στην πραγματικότητα πρόκειται για την τέχνη του να «διαβάζεις» ένα δωμάτιο.

Για τους Κορεάτες το «nunchi» αποτελεί μία παράδοση 5.000 χρόνων που την μεταφέρουν από τους γονείς στα παιδιά.

Φυσικά, δεν τα γράφουμε όλα αυτά για να σας μυήσουμε στην Κορεάτικη παράδοση ή για να ασπαστείτε τον τρόπο ζωής τους. Αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε είναι ότι θα πρέπει να καταβάλουμε διαρκώς προσπάθειες να κατανοήσουμε τους γύρω μας και τις ανάγκες τους και όχι να πορευόμαστε αποκλειστικά με τα δικά μας «θέλω» και «πρέπει»...

 

Σημασία έχει να παραμείνεις ο εαυτός σου

Το «nunchi» μοιάζει με τις έννοιες της ενσυναίσθησης ή της συναισθηματικής νοημοσύνης,  αλλά δεν είναι ακριβώς το ίδιο.  Στην ενσυναίσθηση θα πρέπει να μπεις στη θέση του άλλου, ενώ στο «nunchi» θα πρέπει να παρατηρήσεις τον τρόπο που λειτουργούν οι άνθρωποι γύρω σου, αλλά  να παραμείνεις ο εαυτός σου.

Η «τέχνη» του «nunchi» αντιμετωπίζει το δωμάτιο που βρισκόμαστε σαν ένα ενιαίο οργανισμό, δεν το ξεχωρίζει από τους ανθρώπους που είναι μέσα σε αυτό.

Η συγγραφέα του βιβλίου «The Power of Nunchi», Euny Hong, εξηγεί πως αυτοί που έχουν «nunchi» μπορούν να «διαβάσουν» ένα ολόκληρο δωμάτιο και να προσαρμόσουν τις κινήσεις τους ανάλογα

Η ίδια φέρνει ως  παράδειγμα τους ηθοποιούς, τους σκηνοθέτες και τους παίκτες του πόκερ, δηλαδή αυτούς που ξέρουν  ότι δεν μπορείς να προσέχεις μόνο τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου, αλλά θα πρέπει να έχεις επίγνωση και του περιβάλλοντος που βρίσκεσαι εκείνη τη στιγμή.

Επιπλέον, σημειώνει πως εκτός από την παρατήρηση, σημασία έχει η ταχύτητα που συμβαίνει αυτό. Εάν καταφέρνεις να συνειδητοποιήσεις αυτά που συμβαίνουν γύρω σου, αλλά πολύ αργότερα από τη στιγμή που εξελίσσεται το γεγονός, τότε αυτό δεν θα σου χρησιμεύσει πουθενά.

Οι άνθρωποι που δεν διαθέτουν ούτε …ίχνος «nunchi» και διακατέχονται από κοινωνική αδεξιότητα αποκαλούνται  «nunchi eoptta».

 

Πώς θα εντάξετε  το «nunchi» στη ζωή σας

Αφού είδαμε τι είναι το «nunchi» και τι είναι το αντίθετο του, μπαίνει το ερώτημα πώς μπορούμε να αποκτήσουμε αυτή τη σπουδαία κοινωνική δεξιότητα.

Το πρώτο που έχετε να κάνετε πριν μπείτε σε ένα δωμάτιο είναι να αφήσετε την προκατάληψη σας μακριά.

Εάν υποθέσετε ότι τα ξέρετε όλα εκ των προτέρων, περιορίζετε τις αισθήσεις σας και δεν αφήνετε χώρο για να γνωρίσετε τον άλλο. Αυτό ισχύει σε κάθε κοινωνική επαφή σας, από μια επαγγελματική συνάντηση μέχρι ένα ραντεβού.

Θα πρέπει να έχετε συναίσθηση της εντύπωσης που δημιουργείτε στους άλλους.

Όταν μπαίνετε σε ένα δωμάτιο, η αύρα σας το αλλάζει. Επομένως, καλό είναι να γνωρίζετε την επιρροή που ασκείται στο χώρο. Εάν για παράδειγμα σας αρέσει να λέτε αστεία, θα πρέπει να το αποφύγετε πριν γνωρίσετε τον συνομιλητή σας και το χώρο.

Αποφύγετε να μιλάτε συνεχώς και ακούστε τους άλλους.

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από έναν άνθρωπο που δεν αφήνει τον συνομιλητή του να ολοκληρώσει. Εξίσου εκνευριστικό είναι όταν δεν ακούμε τι πραγματικά μας λένε, αλλά απλά περιμένουμε να τελειώσει ο άλλος για να μιλήσουμε εμείς.

Κινηθείτε γρήγορα

Το δωμάτιο στο οποίο μπήκατε πριν δέκα λεπτά δεν είναι το ίδιο με αυτό που είναι τώρα. Σημασία έχει να προσαρμοστείτε γρήγορα στα νέα δεδομένα. Εάν για παράδειγμα όλοι στέκονται λυπημένοι για κάποιο λόγο, μην αρχίσετε να γελάτε και να λέτε κρύα αστεία. 

 

 

Βιβλιογραφία:

Euny Hong, (2019), The Power of Nunchi, Penguin Books.

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!