ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Υγεία και Ολιστική Ιατρική

 Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ‘υγεία’ ορίζεται ως «η κατάσταση πλήρους σωματικής πνευματικής ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας του ατόμου και όχι μόνο η απουσία αρρώστιας ή αναπηρίας». Αυτή η σύντομη αλλά σίγουρα σαφής ερμηνεία του όρου μας θέτει απευθείας τον προβληματισμό ως προς το πώς αντιμετωπίζεται κατά βάση η υγεία σήμερα και τι περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ‘υγεία’ ορίζεται ως «η κατάσταση πλήρους σωματικής πνευματικής ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας του ατόμου και όχι μόνο η απουσία αρρώστιας ή αναπηρίας». Αυτή η σύντομη αλλά σίγουρα σαφής ερμηνεία του όρου μας θέτει απευθείας τον προβληματισμό ως προς το πώς αντιμετωπίζεται κατά βάση η υγεία σήμερα και τι περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν.

 

Σίγουρα η υγεία του κάθε ατόμου καθορίζεται από το σύστημα που πλαισιώνεται. Για παράδειγμα, άλλα σωματικά, πνευματικά, ψυχικά και κοινωνικά ζητήματα αντιμετωπίζει ένας άνεργος πολίτης κι άλλα ένας εργαζόμενος που ζει σε ένα ήρεμο περιβάλλον, με πολλά από τα βασικά ζητήματα της ζωής του διευθετημένα.

Ωστόσο, στο άρθρο αυτό θα επιχειρήσουμε να καταπιαστούμε κυρίως με το κομμάτι εκείνο της υγείας που μπορεί ο καθένας να παρέμβει προσωπικά, αλλά, γιατί όχι, να αποτελέσει και συστημικά μία βελτιωμένη προσέγγιση στο θέμα της υγείας. Θα μιλήσουμε εν ολίγοις για την ολιστική ιατρική, που δεν είναι άλλο από μία ολοκληρωμένη προσέγγιση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Όπως αναφέρει ο νευρολόγος Ζάγκλης Δημήτρης, σε σχετικό του άρθρο στο  iatronet.gr: Ο άνθρωπος είναι πολύ περισσότερο από μία βιολογική μηχανή, γι’ αυτό δεν πρέπει να περιοριζόμαστε απλά στην αντιμετώπιση ενός βιολογικού συμπτώματος ή μιας κλινικής κατάστασης, αλλά να προσπαθούμε για την συνολική βελτίωση της κατάστασης της υγείας του ανθρώπου.[1]

Δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για παθήσεις, συνεπώς, αλλά για ξεχωριστές σωματικές και πνευματικές ανθρώπινες υπάρξεις στο σύνολο, που ως τέτοιες πρέπει να αντιμετωπίζονται.

Οι παράγοντες που εξετάζονται, καθώς επηρεάζουν άμεσα τη σωματική υγεία και ισορροπία περιλαμβάνουν τις κλιματικές συνθήκες, τη διατροφή, την άσκηση, την ξεκούραση, το στρες, τη σεξουαλική υγεία κ.ά. Η κατανόηση, η μελέτη αλλά και η βελτίωση ή η προσαρμογή αυτών των παραγόντων είναι θεμελιώδες στην ολιστική ιατρική. [2]

Η αρχή του συλλογισμού είναι σίγουρα απλή. Εάν ένα μέρος του σώματος ή της υγείας μας δε λειτουργεί φυσιολογικά, όλα τα υπόλοιπα επηρεάζονται, λιγότερο ή περισσότερο. Η υγεία συνεπώς επιτυγχάνεται όχι μόνο όταν και αν εξαλειφθεί η ασθένεια ή η αναπηρία, αλλά με βάση τη γενική καλή κατάσταση του ατόμου.

Αρχικά, ο στόχος είναι ο επιστήμονας να εντοπίσει την πραγματική αιτία μιας  πάθησης, μέσα από διαγνωστικές μεθόδους. Έπειτα επιλέγονται οι κατάλληλες Θεραπευτικές τεχνικές, που δρουν σε όλα τα επίπεδα, όσο το δυνατόν. Η παρέμβαση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της αρμονικής συνύπαρξης και συμπλήρωσης εναλλακτικής και συμβατικής ιατρικής.

Η Ολιστική ή Ολοκληρωμένη Ιατρική σήμερα περιλαμβάνει διαφοροποιημένες μεταξύ τους μεθοδολογικές προσεγγίσεις, που αποτελούν τους ‘κλάδους’ του τομέα.

Τα βασικά βήματα που ακολουθούνται είναι τα εξής:

Οι αναλυτικοί μέθοδοι και οι εξετάσεις που πραγματοποιούνται στην Ολιστική και Ολοκληρωμένη Ιατρική είναι οι ίδιες που χρησιμοποιούνται στη συμβατική ιατρική.

Στη συνέχεια όμως αξιοποιούνται κι άλλοι μέθοδοι διάγνωσης και κατάταξης της πάθησης. Οι μέθοδοι αυτοί προέρχονται από μη συμβατικό θεραπευτικό σύστημα, όπως είναι για παράδειγμα η παραδοσιακή κινέζική ιατρική (βελονισμός), η ομοιοπαθητική, η ενεργειακή ιατρική (ηλεκτροβελονισμός κατά Voll & Vega, βιοσυντονιστική, κινησιολογία κτλ) και άλλα ανάλογα με την πάθηση. Στόχος των μεθόδων αυτών είναι ο εντοπισμός των βαθύτερων – κι όχι απλά των φαινομενικών – αιτιών μιας πάθησης.

Επιπλέον, στο φάσμα της πλήρους θεραπείας επιλέγεται και μία ηπιότερη παρέμβαση, όπου εκεί εντάσσονται η διατροφική θεραπεία, η φυτοθεραπεία, ο βελονισμός, η ομοιοπαθητική, μεσοθεραπεία, η οξυγονο-οζονοθεραπεία ,η βιοχημική θεραπεία, σωματοψυχικές ασκήσεις και πολλές άλλες ανάλογα με το πρόβλημα υγείας.

Κατά την Ολιστική Ιατρική επ ουδενί δεν αποκλείονται οι συμβατικές μέθοδοι θεραπείας, όπου αυτές κρίνονται απαραίτητες.

 

[1] www.iatronet.gr

[2] www.modernholistichealth.com

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc c. Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!