Κυνικο αλισβερισι στις συντροφικες σχεσεις

Κυνικο αλισβερισι στις συντροφικες σχεσεις

Οι υγιείς σχέσεις εμπεριέχουν την έννοια του «πάρε-δωσε» σε ένα ισορροπημένο επίπεδο δούνε και λαβειν. Πολλές φορές όμως μπερδεύουμε την ουσία της συντροφικής σχέσης με την επαγγελματική γεγονός που δημιουργεί μέγιστα ζητήματα και συναισθηματική εξάντληση. Αρχικά, ας κατανοήσουμε το γεγονός ότι η συντροφική σχέση είναι ένα ρομαντικό αλλησβερηση μεταξύ δυο ατόμων που επιθυμεί την ανάπτυξη συναισθηματικού δεσμού μεταξύ τους, ενώ συμφώνουν και οι δυο πλευρές. 

 
Στη περίπτωση λοιπόν που υφίσταται το ρομαντικό αλισβερίσι ενδέχεται να υπάρξουν στοιχεία απο το κυνικό. Τις περισσότερες φορές αυτό είναι θεμιτό και αποδεκτό εφόσον γίνεται υπό την συνειδητή επιλογή και των δυο πλευρών. Δυστυχώς, ομως κάποιες φορές η μια πλευρά δε γνωρίζει τα βαθύτερα κυνικά κίνητρα του συντρόφου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ψυχικά τραύματα, απογοήτευση και αίσθημα χαμηλής αυταξιας. 
 
Επιπλέον, υπάρχουν περιπτώσεις οπου το κυνικό αλισβερίσι αποτελεί τη βασική πηγή εναρξης και συντήρησης της σχέσης, σε περιπτώσεις που το ρομαντικό αλισβερίσι εκλείπει. Συνήθως, ο προαγωγός της κυνικής σχέσης γνωρίζει τα βαθύτερα κίνητρα και επιδιώκει την επισύναψη ερωτικής σχέσης με σκοπό τα συμφέροντα του, ενώ ο αποδοχεας ενδέχεται να έχει πλήρη άγνοια ή να το υποψιάζεται. 
 
Στη περίπτωση που το γνωρίζει και συναινεί σε αυτό, τότε το ψυχικό τραύμα που θα επέλθει απο τη διακοπή της σχέσης όταν παψουν να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του προαγωγου, ενδέχεται να είναι μικρό και οι επιπτώσεις μηδαμινές, αλλά συνήθως, οι αποδοχεις τέτοιων συμπεριφορών είτε δε το γνωρίζουν είτε εθελοτυφλούν. 
 
Τι είναι όμως το ρομαντικό και τι το κυνικό αλισβερίσι  Ως ρομαντικό αλισβερίσι αναφερόμαστε στη ρομαντική σχέση και αλληλεπίδραση δυο συντρόφων που συνάπτουν σχέση και επιθυμούν να αναπτυχθούν μέσα απο αυτή και να συνδεθούν «ρομαντικά», δηλαδή συναισθηματικά. Η ρομαντική σχέση ως επι των πλειστων βασίζεται στο ρομαντισμό, στο συναίσθημα, στην έννοια της αγάπης, ατο μοίρασμα εμπειριών και της αποδοχής. Αυτά τα άυλα συστατικά που χρειάζεται να λάβει ο σύντροφος απο τον άλλο. Όπως όταν επέρχεται η πείνα απο την έλλειψη θρεπτικών συστατικών, έτσι οι άνθρωποι χρειάζεται να λάβουν κάτι που πιθανών τους λείπει και δε το διαθέτουν ως προσωπικότητες απο το σύντροφο τους. 
 
Αντιθέτως, κυνικό αλισβερίσι θεωρείται η σχέση κατά την οποία υπάρχει υλική ανταλλαγή είτε αυτό μεταφράζεται ως οικονομική αποκατάσταση του ενός συντρόφου απο τον άλλο είτε οποιαδήποτε μορφή αποκατάστασης και «αξιοποίησης» της σχέσης. Φυσικά υπάρχουν όρια και στις δυο περιπτώσεις ώστε η σχέση να παραμείνει υγιής και ρομαντική. 
 
Μπορεί μια σχέση για παράδειγμα να είναι ρομαντική αλλά επειδή συνέβη ένα περιστατικό στο σύντροφο ο άλλος σύντροφος να «βοηθήσει» τη σχέση του με τα βασικά έως ότου αυτός επανέλθει, όπως πχ συμβαίνει όταν κάποιος χάσει τη δουλειά του ή το σπίτι του ή την υγεία του. Αν ο «βοηθούμενος» σύντροφος καταχραστεί τη «βοήθεια» του άλλου τότε μιλάμε για κυνικό αλισβερίσι. 
 
Αν αντίστοιχα, όμως, ο «βοηθός» καταχραστεί το γεγονός ότι ο άλλος χρειάζεται βοήθεια, τότε μιλάμε πάλι για κυνικό αλισβερίσι ακόμα και σε αυτή τη περίπτωση που τα κίνητρα του καταχραστή προέρχονται απο αυλές ανάγκες. Όπως η ανάγκη για επιβολή εξουσίας στο παράδειγμα μας. 
 
Εν κατακλείδι, το ρομαντικό αλισβερίσι μπορεί να είναι κατά βάση άυλο, ενώ το κυνικό αλισβερίσι μπορεί να παρουσιάζεται ως υλικό ή άυλο ανάλογα τις ανάγκες και τα κίνητρα. 

Γράφει η,

Dr Κοσκερίδου Αγγελική (ProfDc, MSc, MBA, BSc (Hons), HND, ND)

ProfDc Psychotherapy, MSc Health Psychology, Naturopathic Doctor

AIU Dean & Director, Clinical Professor, Inventor, Holistic Therapist, ΟΛΟΝ™ Ίασης Founder

www.HolisticDoctor.gr

Insta: @Dr_AggelikiKoskeridou_Official

T.: +30 215 215 1990

Pin It

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!