Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ανθυγιεινή συνήθεια που δημιουργεί ρυτίδες

Όσο και αν φαντάζει υπερβολικό, η κατανάλωση ζάχαρης είναι μια από τις βασικές αιτίες για τις ρυτίδες, τις οποίες όλες οι γυναίκες ξορκίζουμε.

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία και τερηδόνα.

Δυστυχώς, οι συνέπειες της στον οργανισμό είναι πολύ ευρύτερες, καθώς ανάμεσα σε άλλα ενοχοποιείται για την πρόωρη γήρανση.

Ασφαλώς για τις ρυτίδες ευθύνονται αρκετοί παράγοντες όπως η ηλικιακή ακτινοβολία, το κάπνισμα, το αλκοόλ, το συχνό μακιγιάζ, κ.α. Η ακτινοβολία του ήλιου θεωρείται η βασική αιτία.

Ωστόσο, η ζάχαρη έχει το δικό της μερίδιο στα σημάδια που αφήνει η γήρανση στην επιδερμίδα. Αυτό συμβαίνει λόγω μιας βιολογικής διαδικασίας που ονομάζεται γλυκοζυλίωση.

 

Τι είναι η γλυκοζυλίωση;

Η διαδικασία που ονομάζεται γλυκοζυλίωση είναι μια μη ενζυματική αντίδραση μεταξύ των σακχάρων και των πρωτεϊνών, η οποία προκαλεί βλάβες στα κύτταρα.

Το σώμα μας χρησιμοποιεί τα σάκχαρα ως «καύσιμο». Όμως, όταν συγκεντρώνονται μεγάλες ποσότητες στον οργανισμό, τα μόρια της γλυκόζης ενώνονται με τα μόρια της πρωτεΐνης, παράγοντας τα τελικά προϊόντα προχωρημένης μη ενζυματικής γλυκοζυλίωσης. Η αγγλική ορολογία είναι Advanced Glycation end Products (AGEs).

Όταν τα προϊόντα αυτής της διαδικασίας συσσωρεύονται, προκαλούν βλάβες στις κοντινές πρωτεϊνικές ίνες.

Μάλιστα, οι πιο ευάλωτες πρωτεϊνικές ίνες είναι το κολλαγόνο και η ελαστίνη, οι οποίες παρέχουν ελαστικότητα, ενυδάτωση και σφριγηλότητα στο δέρμα.

Εκτός από τις ρυτίδες, η γλυκοζυλίωση είναι υπεύθυνη για διάφορες παθήσεις που συνδέονται με τα γηρατειά όπως η αρτηριοσκλήρυνση, ο καταρράκτης και το Αλτσχάιμερ.

 

 

Προσοχή στο μαγειρεμένο κρέας!

Η διαδικασία της γλυκοζυλίωσης μπορεί επίσης να συμβεί από το μαγείρεμα του κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες.

Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που τα τηγανιτά ή τα τρόφιμα που ψήνονται στα κάρβουνα μπορούν να μετατραπούν σε γλυκοτοξίνες.

Ασφαλώς, το κρέας είναι ο μεγαλύτερος ένοχος, όμως, όλα τα φαγητά που μαγειρεύονται σε ακραία υψηλές θερμοκρασίες γίνονται τοξικά.

 

Βιβλιογραφία:

Singh R., A. Barden et al , (2001), Advanced glycation end-products: a review, Springer Link, https://link.springer.com/article/10.1007/s001250051591

S.F. Ige, R.E. Akhigbe et al, (2010), The Role of Yperglycemia in Skin Wrinkle Formation: Mediation of Advanced Glycation End-Products, Research Journal of Medical Sciences 4 (5): 324-329, Medwell Journals.

Pin It

Follow Us

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!