6+1 βότανα για αδυνάτισμα – πώς μπορείτε να τα καταναλώσετε

6+1 βότανα για αδυνάτισμα – πώς μπορείτε να τα καταναλώσετε

6+1 βότανα για αδυνάτισμα – πώς μπορείτε να τα καταναλώσετε!

 

Αν και το θέμα είναι χιλιοδιαβασμένο στην πραγματικότητα φαίνεται πως δύσκολα εντάσσουμε στην καθημερινότητά μας αυτά που προτείνουν οι ειδικοί. Αξίζει όμως τον κόπο.

Στην προκειμένη περίπτωση δεν πρόκειται απλά για μία λίστα από βότανα, αλλά για μία παρουσίαση των σημαντικότερων ιδιοτήτων τους, ώστε να γνωρίζουμε και για ποιους λόγους είναι καλά για την υγεία μας και κατάλληλα για την κάθε περίπτωση.

Ας τα δούμε λοιπόν αναλυτικά:

Λουίζα. Πρόκειται για ένα βότανο που βοηθάει τον οργανισμό στο κάψιμο του λίπους, ενώ συμβάλει παράλληλα στην βελτίωση του μεταβολισμού. Έχει αποτοξινωτικές ιδιότητες καθώς και καταπραϋντικές.

Πώς καταναλώνεται: Σε ένα μπρίκι προσθέτετε 1 φλιτζάνι νερού και 1 κ.γ. από το βότανό μας, Για αποτελεσματικότερη δράση πίνετε το ρόφημα αυτό για 1-2 μήνες, σταματάτε για 2 εβδομάδες και κρίνετε εάν χρειάζεται ή θέλετε να συνεχίσετε. Ιδανικά, συνίστανται δύο φλιτζάνια την ημέρα.

 

Πράσινο τσάι. Κατατάσσεται ψηλά στην κατηγορία των αποτοξινωτικών αφεψημάτων και ξεχωρίζει για τα ιδιαίτερα αποτελέσματα καύσης λίπους στο πεδίο της κοιλιάς. Βοηθάει τις καύσεις στον οργανισμό και την οξείδωση του λίπους.

Πώς καταναλώνεται: Βράζουμε στο μπρίκι ένα φλιτζάνι νερού. Όταν το νερό φτάσει στο σημείο βρασμού προσθέτουμε μισή κουταλιά πράσινο τσάι, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και το αφήνουμε έτσι για 2-3 λεπτά. Το αφήνουμε μακριά από τη φωτιά για 10-15 λεπτά. Εκτιμάται ότι είναι πιο αποτελεσματικό 30 λεπτά πριν το πρωινό μας γεύμα. Επαναλαμβάνουμε για τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.

 

Μαϊντανός. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο ρόφημα, όχι πολύ συνηθισμένο, αλλά σίγουρα πολύ αποτελεσματικό για τους στόχους αδυνατίσματος και βελτίωσης της υγείας σας. Περιέχει υψηλές ποσότητες καλίου, βιταμίνης Α, ασβεστίου, σιδήρου και φωσφόρου. Έχει την ιδιότητα να καταστέλλει την λιγούρα, ενώ βοηθάει τοπικά στην απώλεια λίπους από περιφέρεια και κοιλιά. Συμβάλλει επίσης στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

Πώς καταναλώνεται: Δεν είναι από τα ροφήματα βέβαια που καταναλώνονται τακτικά, γι’ αυτό και δύο κούπες μέσα στη βδομάδα θεωρούνται αρκετές.

 

Σημύδα. Εντάσσεται κι αυτή στην κατηγορία των αφεψημάτων που ενεργοποιούν το μεταβολισμό. Είναι ένα πολύ αποτελεσματικό διουρητικό, ενώ έχει και αντισηπτικές ιδιότητες. Βοηθά στην καύση του λίπους και στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Ειδικότερα, τα φρέσκα φύλλα του φυτού περιέχουν φλαβονοειδή, τα οποία έχουν την ιδιότητα να ενεργοποιούν τον μεταβολισμό μας. Συνίσταται ακόμα και κομπρέσες από σημύδα, για 10-15 λεπτά πάνω στα επίμαχα σημεία.

Πώς καταναλώνεται: Προσθέτουμε δύο κουταλιές φύλλα σημύδας σε ένα φλυτζάνι βραστό νερό και τ’ αφήνουμε για 10 λεπτά. Έπειτα το στραγγίζουμε. Πίνουμε 3-4 ποτήρια την ημέρα για τρεις εβδομάδες, διακόπτουμε για μία εβδομάδα και αν θέλετε επαναλαμβάνετε.

 

Φασκόμηλο. Πρόκειται για ένα από τα πιο χαρισματικά και πλούσια σε ιδιότητες βότανα στη χώρα μας. Το ξεχωριστό αυτό μυρωδικό επιδρά θετικά στον μεταβολισμό συμβάλλοντας έτσι στην απώλεια κιλών αλλά και περιττών υγρών από τον οργανισμό μας. Έχει παράλληλα αντιβιοτική και υπογλυκαιμική δράση.

Πώς καταναλώνεται: Βράζουμε μία χούφτα περίπου σε 4 ποτήρια νερό και πίνουμε από ένα, τρεις φορές ημέρα πριν το γεύμα μας.

 

Ιβίσκος. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό ενάντια στην δυσκοιλιότητα. Συμβάλλει γενικά στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στον πιο σωστό μεταβολισμό υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπιδίων. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθάει στον έλεγχο επιπέδου χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης. Επίσης, μπορεί να έχει αποτελεσματική επίδραση στον μεταβολισμό του λίπους. Έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει το συκώτι από το να μετατρέψει τη γλυκόζη κι άλλες ουσίες σε λιπαρά οξέα και τριγλυκερίδια.

Πώς καταναλώνεται: Εάν θέλουμε το έγχυμά του, ρίχνουμε σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό 1κ.γ. βότανο και το αφήνουμε για 10 λεπτά, σκεπασμένο. Έπειτα το σουρώνουμε και πίνουμε. Μπορούμε να το επαναλάβουμε 3 φορές στη μέρα.

Στην περίπτωση που προτιμάμε το αφέψημα, βράζουμε σε ένα μπρίκι περίπου 1 φλιτζάνι νερού, μαζί με 1 κ.γ. ιβίσκο για 2-3 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε. Κι αυτό μπορούμε να το κάνουμε 3 φορές την ημέρα.

 

Σπιρουλίνα. Είναι ένα φυτικό προϊόν που ξεχωρίζει για τη συμβολή του στην απώλεια βάρους. Όταν καταναλώνεται πριν το γεύμα βοηθά στη μείωση της αίσθησης της πείνας, καθώς περιέχει πρωτεΐνη, αμινοξέα και πολυσακχαρίτες που αυξάνουν οριακά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Τονώνει έτσι τον μεταβολισμό και αυξάνει την καύση λίπους.

Για τρόπο κατανάλωσης δείτε εδώ.

 

Βιβλιογραφία:

Tannis M Jurgens, Anne Marie Whelan et al, (2011), Green Tea for Weight Loss and Weight Maintenance in Overweight or obese Adults, Cochrane Library, https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD008650.pub2/abstract.

Tom Villani, H. Rodolfo Juliani et al, (2013), Hibiscus sabdariffa: Phytochemistry, Quality Control and Health Properties, ACS Publications, https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/bk-2013-1127.ch014.

Khan Z, Bhadouria, Bisen P., (2005), Nutritional and Therapeutic Potential of Spirulina, Ingenta Connect, https://www.ingentaconnect.com/content/ben/cpb/2005/00000006/00000005/art00002.

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!