Vegan μαγειρικές επιλογές για την Κυριακή του Πάσχα

Vegan μαγειρικές επιλογές για την Κυριακή του Πάσχα

Το Πάσχα είναι μία γιορτή που έχει κατ εξοχήν συνδυαστεί με συγκεκριμένα φαγητά και γλυκά. Κι όμως πλέον και οι vegan, αλλά και γενικότερα όσοι δεν είναι λάτρεις του αρνιού, έχουν επάξιες γευστικές επιλογές για την Κυριακή του Πάσχα.

 

Ας δούμε τρεις από αυτές, ένα συνοδευτικό, ένα κυρίως πιάτο και ένα επιδόρπιο.

 

Συνοδευτικό: Πατάτες, μα τι πατάτες!

Επειδή οι πατάτες δε λείπουν από το τραπέζι, σας έχουμε έναν ωραίο, πρωτότυπο και υγιεινό τρόπο για να τις φτιάξετε για το γιορτινό τραπέζι.

 

Τι θα χρειαστούμε:

3 μεσαίες πατάτες

3 σκελίδες σκόρδο

ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

δεντρολίβανο

θυμάρι, ρίγανη

 

Εκτέλεση συνταγής

 

1. Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Κόβουμε οριζόντια μία παχουλή φέτα από την κοιλιά της πατάτας, ώστε να μπορεί να στέκεται σταθερή στο σκεύος. Έπειτα κόβουμε σε ροδέλες, χωρίς όμως να φτάνουμε στη βάση, για να μη χωριστούν τα κομμάτια. Θέλουμε να στέκονται σαν βεντάλια!

 

2. Αφού ψιλοκόψουμε το σκόρδο, το σφηνώνουμε ανάμεσα στα κομμάτια της πατάτας, μαζί και με τα κλαράκια δεντρολίβανο. Θέλουμε το κάθε κομμάτι να διαχωρίζεται από το διπλανό του, για καλύτερο ψήσιμο.

 

3. Βάζουμε τις πατάτες σε ένα ευρύχωρο πυρέξ, στο οποίο έχουμε στρώσει προαιρετικά μία λαδόκολλα. Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και ρίγανη. Μπορούμε προσθέσουμε λίγη μουστάρδα ή λίγο λεμόνι για περισσότερη γεύση. Προσοχή, οι πατάτες να μην ‘κολυμπούν’ ούτε στο λάδι, ούτε στο λεμόνι, για να έχετε το τραγανό αποτέλεσμα που επιθυμείτε.

 

4. Ψήνουμε για λιγότερο από μία ώρα, στους ίδιους βαθμούς, παρατηρώντας εάν έχουν ψηθεί όπως θέλουμε

 

Κυρίως γεύμα: Νηστίσιμη μαγειρίτσα με μανιτάρια

Μανιτάρια για πρωτεΐνες, βιταμίνη D και άλλες πολύτιμες θρεπτικές ουσίες που με μεγάλη επιτυχία υποκαθιστά το κρέας.

 

Τι θα χρειαστούμε για 4 μερίδες:

 

500γρ. Διάφορα μανιτάρια (καθαρισμένα, κομμένα σε μέτρια κομμάτια)

3-4 μεγάλα φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)

¼ φλυτζάνι (περίπου 55γρ.) ρύζι νυχάκι

½ φλυτζάνι ελαιόλαδο

100γρ. φλυτζάνι ελαιόλαδο

300-350γρ. Τρυφερά μέρη από αντίδια από περίπου μισού κιλού

30γρ. άνηθος ψιλοκομμένος

αλάτι – πιπέρι

 

Για το αυγολέμονο

 

Χυμός από 2 λεμόνια

2 κουταλιές κορν φλάουρ

 

Εκτέλεση συνταγής

 

1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία φαρδιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για ένα λεπτό.

 

2. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα μανιτάρια, ανακατεύουμε και να αφήνουμε λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Έπειτα ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα χόρτα και τα ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν.

 

3. Προσθέτουμε 2-3 φλυτζάνια νερό, το υπολογίζουμε ανάλογα με το πόσο ζουμερό το θέλουμε, βάζουμε το αλάτι και το πιπέρι και το αφήνουμε να βράσει για περίπου 30 λεπτά.

 

Για τη vegan εκδοχή του ‘αυγολέμονου’ ανακατεύουμε τις δύο κουταλιές κορν φλάουρ μέσα στον χυμό λεμονιού και μετά ρίχνουμε το μείγμα στη σούπα. Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση και το αφαιρούμε από τη φωτιά.

 

Επιδόρπιο: Κλείσιμο του Πασχαλινού τραπεζιού με Τάρτα Λεμόνι

Η τάρτα είναι εξαιρετικό επιδόρπιο. Η τάρτα λεμόνι όμως είναι ο καλύτερος τρόπος να κλείσει το γιορτινό τραπέζι.

 

Τι θα χρειαστούμε για τη βάση της τάρτας

¾ της κούπας αλεύρι

1 και 1/3 της κούπας βρώμη

1/3 της κούπας φυτικό βούτυρο

2 κ.σ. καστανή ζάχαρη

 

Για την κρέμα

5 και ½ κ.σ. κορν φλάουρ

½ κούπα καστανή ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

2 βανίλιες σε σκόνη

½ κούπα χυμός λεμονιού

ξύσμα ενός λεμονιού

2 ½ κούπες νερό

1 κ.σ. φυτικό βούτυρο

 

Εκτέλεση συνταγής – Ζύμη

 

1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε την καστανή ζάχαρη, το βούτυρο, τη βρώμη και το αλεύρι, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Το μείγμα μας θα πρέπει να είναι ελαφρώς υγρό και ανάγλυφο.

 

2. Στο μεταξύ, αλείφουμε με λίγο βούτυρο ένα στρογγυλό ταψάκι, βάζουμε μέσα τη ζύμη για τη βάση και την πατάμε με τα δάχτυλα για να στρώσει ομοιόμορφα. Βάζουμε στη ζύμη λαδόκολλα και από πάνω της φασόλια για να αποφύγουμε το φούσκωμα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά.

 

3. Για τη γέμιση, βάζουμε σε ένα μπολ κορν φλάουρ, μισή κούπα νερό, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το αλάτι και ανακατεύουμε με το μίξερ. Έπειτα ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και χτυπάμε το μείγμα έως ότου γίνει κρεμώδες.

 

4. Την ίδια ώρα, σε μία κατσαρόλα αδειάζουμε τις 2 κούπες νερό, το ζεσταίνουμε και όταν βράσει ρίχνουμε το μείγμα με το λεμόνι και ανακατεύουμε συνεχώς.

 

5. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στη μέση και αφήνουμε την κατσαρόλα για 5 λεπτά μέχρι να πήξει η κρέμα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει και να ενωθεί με το υπόλοιπο μείγμα.

 

6. Τέλος, αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και ρίχνουμε την κρέμα στη βάση. Περιμένουμε να σταθεροποιηθεί αρκετά για να τη σερβίρουμε.

 

Καλή Ανάσταση

και

Καλό Πάσχα! 

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!