Μάθετε για τα οφέλη της παπάγια

Μάθετε για τα οφέλη της παπάγια

Η παπάγια είναι ο καρπός του φυτού Carica papaya, το οποίο είναι ένα ιθαγενές δέντρο των τροπικών περιοχών της Αμερικανικής ηπείρου. Πλέον, καλλιεργείται παγκοσμίως σε μέρη με τροπικό κλίμα.

Μεγάλο μέρος της φήμης της, η παπάγια το χρωστάει στην χαμηλή θερμιδική της αξία, που την κάνει ένα ιδανικό φρούτο για δίαιτα.

Ο καρπός έχει σχήμα αχλαδιού, ενώ η γεύση του μοιάζει με εκείνη του ροδάκινου και του ανανά.

Εάν η παπάγια είναι ώριμη μπορεί να καταναλωθεί ωμή. Το άγουρο φρούτο πρέπει να φαγωθεί μόνο μαγειρεμένο, καθώς η παπάγια όταν δεν είναι ώριμη εκλύει μια ουσία που προκαλεί ερεθισμό.

 

Ιστορία του φυτού

Οι Μάγια χρησιμοποιούσαν για θεραπευτικούς λόγους το χυμό, το γάλα και τους νεαρούς βλαστούς παπάγιας.

Στη Λατινική Αμερική τα φύλλα της θεωρούνται απαραίτητα στη μαγειρική, επειδή βοηθούν το κρέας να μαλακώσει.

Το δέντρο και οι καρποί του περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες ένα ένζυμο που ονομάζεται παπαΐνη. Εξαιτίας αυτής της ουσίας, η παπάγια έχει τη δυνατότητα να διαλύει τις σκληρές ίνες του κρέατος.

Η παπαΐνη χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια από τους ιθαγενείς κατοίκους της Λατινικής Αμερικής για τη θεραπεία τραυμάτων, εξανθημάτων, τσιμπημάτων και εγκαυμάτων.

 

Βασικές θεραπευτικές ιδιότητες

Η παπάγια περιέχει καροτενοειδή, ιδιαίτερα ένα είδος που ονομάζεται λυκοπένιο, τα οποία έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Το λυκοπένιο είναι αυτή η ουσία που κάνει κόκκινες τις ντομάτες και άλλα φρούτα.

Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι το λυκοπένιο καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και έχει αντικαρκινική δράση.

Επίσης, τα αντιοξειδωτικά που περιέχει η παπάγια μπορούν να ενισχύσουν την "καλής" χοληστερόλη (HDL) και να προσφέρουν υγεία στην καρδιά και στα αγγεία.

Τόσο ο καρπός όσο και το έγχυμα με τη χρήση φύλων, τονώνουν την λειτουργία του πεπτικού συστήματος και συνεπώς βοηθούν την διαδικασία της πέψης.

Το γάλα του κορμού βοηθάει στην επούλωση πληγών. Το ίδιο και τα νωπά φύλα τα οποία ανακουφίζουν από τον πόνο και επιταχύνουν την επούλωση.

 

Πώς να καταναλώσετε την παπάγια

Στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε αποξηραμένα φρούτα παπάγιας που είναι νόστιμα και υγιεινά. Εάν αποξηρανθούν σωστά, διατηρούν πολλές από τις ευεργετικές ιδιότητες του ωμού φρούτου.

Βεβαίως, μπορείτε να καταναλώσετε ωμή την παπάγια, είτε μόνη της, είτε σε μια σαλάτα φρούτων, είτε ως συστατικό σε μια σαλάτα λαχανικών.

Μαγειρεμένη, η παπάγια ταιριάζει με το κρέας και το ψάρι, δίνοντας μια ιδιαίτερη γεύση στο πιάτο σας. Ειδικά το κοτόπουλο, απορροφάει όλο το άρωμα και την γεύση της παπάγιας.

Οι μαύροι σπόροι έχουν στυφή πιπεράτη γεύση. Σε κάποιες χώρες αλέθονται και χρησιμοποιούνται αντί για μαύρο πιπέρι.

Σε μερικές περιοχές της Ασίας σιγοψήνουν τα νεαρά φύλλα της παπάγιας και τα τρώνε, όπως το σπανάκι.

 

Πηγές:

- Το αλφαβητάρι των βοτάνων (εκδ. Πορφύρα)

- Ιατροnet

-Wikipedia

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!