Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο φρούτο άγνωστο στο ευρύ κοινό που αναμένεται να κλέψει τις εντυπώσεις ιδιαίτερα στις vegan κουζίνες. Στην πραγματικότητα, δεν είναι ένα ακόμα φρούτο. Και θα σας παραθέσουμε τους λόγους.
Το να πεις αρχικά ότι το jackfruit είναι απλά μεγάλο δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Είναι το μεγαλύτερο φρούτο στον πλανήτη, καθώς μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 35 κιλά! Καλλιεργείται στη Νότια Αμερική και τη Νοτιανατολική Ασία και έχει χαρακτηριστεί ως ‘θαυματουργή καλλιέργεια’. Οι λόγοι είναι το μέγεθός του αλλά και η ανθεκτικότητά του στα παράσιτα και την ξηρασία.
Από την εικόνα του διαπιστώνει κανείς ένα ιδιόμορφο – ασυνήθιστο στα δικά μας μάτια – σκληρό, πράσινο ακανθώδες φλοιό. Συνήθως βέβαια δεν κυκλοφορεί στην αγορά σ’ αυτή τη μορφή, αλλά σε κονσέρβες σε ασιατικά κυρίως μαγαζιά. Τον σκληρό φλοιό του διαδέχεται το μαλακό εσωτερικό του με μία διακριτική μυρωδιά κρεμμυδιού, χυμό με κολλώδη υφή και σπόρους με μία γεύση που παραπέμπει κάτι ανάμεσα σε ανανά και αχλάδι. Αναμφισβήτητα φρουτώδες!
Το διατροφικό του προφίλ είναι επίσης εντυπωσιακό. Ερευνητές έχουν προτείνει ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει το σιτάρι, το καλαμπόκι κι άλλες βασικές καλλιέργειες που φαίνεται να επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή. Εκείνο όμως που το καθιστά μοναδικό είναι η ικανότητά του να μιμείται τη γεύση του χοιρινού σε διάφορα πιάτα, ιδιαίτερα σε πικάντικα, αποτελώντας παράλληλα και εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης.
Έχει αντικατασταθεί σε διάφορα πιάτα σε εστιατόρια των ΗΠΑ και της Βρετανίας, παίρνοντας τη θέση του χοιρινού στα baos (ατμιστά στριφτά) όπως και σε συνταγές burritos και tacos. Η δυσκολία να ξεχωρίσει ο πελάτης αν πρόκειται για κρέας ή για φρούτο είναι μεγάλη! Το εντυπωσιακό είναι ότι σε μαγαζιά του Λονδίνου χρησιμοποιείται χρόνια ως υποκατάστατο του χοιρινό, αλλά μάλλον κρατούνταν ως ένα καλά κρυμμένο μυστικό των chef…
H διαφορά με τα άλλα υποκατάστατα κρέατος όπως είναι το τόφου (από σόγια), ή τα προϊόντα Quorn (από βρώσιμο μύκητα) είναι ότι το jackfruit καταναλώνεται μη επεξεργασμένο, άρα οι πιθανότητες να περιλαμβάνονται χημικές ή άλλες ουσίες είναι πολύ περιορισμένες. Συνεπώς πρόκειται για ένα ποιοτικά καλύτερο υποκατάστατο κρέατος, γεγονός που αναμένεται να το φέρει στην κορυφή των vegan επιλογών.
πηγή: www.theguardian.com