Χάσε βάρος με ξηρούς καρπούς

Χάσε βάρος με ξηρούς καρπούς

Οι ξηροί καρποί έχουν ωραία γεύση, είναι θρεπτικοί και συμβάλουν στην υγεία. Αποτελούν μια ιδανική πηγή «καλών» λιπαρών, πρωτεϊνών, βιταμινών και άλλων ωφέλιμων ουσιών. Οι επιστήμονες μας καλούν να τα βάλουμε άφοβα στην διατροφή μας. 

Εκτός από υγιεινοί, οι ξηροί καρποί είναι το κατάλληλο σνακ για αυτούς που θέλουν να διατηρήσουν τη σιλουέτα τους.

 

Σύμφωνα δε με μια νέα έρευνα, η αύξηση της κατανάλωσης ξηρών καρπών κατά μια μερίδα ημερησίως, προλαμβάνει την αύξηση του βάρους και τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Η συγκεκριμένη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ Nutrition, Prevention & Health, αποφάνθηκε ότι η υποκατάσταση επεξεργασμένων τροφίμων (πατατάκια, αλλαντικά, κ.λπ.) με ξηρούς καρπούς, μπορεί να αναχαιτίσει την τάση να αυξάνεται το βάρος μας όσο μεγαλώνουμε.

 

Τα ευρήματα της έρευνας

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα τριών ομάδων για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα. Η πρώτη ομάδα αποτελούνταν από 51.529 άντρες γιατρούς, ηλικίας 40 - 75 ετών. Η δεύτερη ομάδα από 121.700 νοσοκόμες, ηλικίας 35 - 55 ετών. Η τρίτη ομάδα από 116.686 νοσοκόμες, ηλικίας 24 - 44 ετών.

Για 20 χρόνια, οι επιστήμονες παρακολουθούσαν αυτές τις τρεις ομάδες. Κάθε τέσσερα χρόνια, οι συμμετέχοντες απαντούσαν σε σχετικά ερωτήματα.

Τα ευρήματα δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών ως προς την χρησιμότητα των ξηρών καρπών. Η αύξηση της κατανάλωσης οποιουδήποτε ξηρού καρπού, συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο πρόσληψης βάρους και παχυσαρκίας.

Για παράδειγμα όσοι αύξησαν κατά μισή μερίδα ημερησίως την κατανάλωση καρυδιών είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να πάρουν 2 ή περισσότερα κιλά σε μια περίοδο τεσσάρων ετών.

Σε μια περίοδο τετραετίας, η αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης καρυδιών από καμία σε τουλάχιστον μισή μερίδα, έφερε μείωση του βάρους κατά 0,74 κιλά και 16% μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Όσο αυξανόταν η ημερήσια πρόσληψη ξηρών καρπών, τόσο περισσότερο βάρος γλίτωναν αυτοί που συμμετείχαν στην έρευνα.

 

Πηγή φυτικών ινών

Οι ξηροί καρποί προστατεύουν την καρδιά λόγω των «καλών» λιπαρών που περιέχουν. Παράλληλα, όμως, είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, γεγονός που τους καθιστά ιδιαίτερα χορταστικούς.

Με άλλα λόγια, οι ξηροί καρποί δημιουργούν ένα αίσθημα κορεσμού και κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν χορτάτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν ενδείξεις ότι η υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά των ξηρών καρπών, αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας κατά την ανάπαυση. Ως γνωστόν ο αυξημένος μεταβολισμός βοηθάει στην αποτροπή της αύξησης του σωματικού βάρους.

Μια ακόμη διάσταση που βάζουν οι συντάκτες της έρευνας είναι ότι η αντικατάσταση ζωικών τροφών με ξηρούς καρπούς μπορεί να συμβάλει στην δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος τροφίμων.

 

Πηγή:

Xiaoran Liu, Yanping Li, Deidre Tobias, etc., Changes in nut consumption influence long-term weight change in US men and women, 2019, BMJ Nutrition, Prevention & Health.

 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!