Εάν σας αρέσουν τα γεύματα με ζύμη, διασκεδάζετε επίσης τη διαδικασία παρασκευής τους, τότε τα μικρά κις (quiche) – κάτι σαν αλμυρά ταρτάκια θα λέγαμε – είναι ό,τι πρέπει για να τα εντάξετε στη διατροφή σας.
Ας δούμε μία ιδιαίτερα απλή και γρήγορη συνταγή για 6 μερίδες.
ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ:
για τη ζύμη
200 γρ αλεύρι ολικής άλεσης
40 γρ ελαιόλαδο
αλάτι
για τη γέμιση
800 γρ φρέσκα μανιτάρια
3 αβγά
300 γρ λευκό τυρί
1 κρεμμύδι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
μυρωδικά (πχ. θυμάρι)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ξεκινάμε να φτιάχνουμε τη ζύμη σε ένα βαθύ μπολ, αναμειγνύοντας και τα τρία υλικά.
2. Προσθέτουμε σταδιακά νερό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Όταν η ζύμη μας είναι πλέον συμπαγής, φτιάχνουμε μία μπάλα και την κρατάμε στο ψυγείο.
3. Κόβουμε το κρεμμύδι καρέ και τα μανιτάρια σε φέτες. Τα τσιγαρίζουμε στο λάδι, για περίπου 10 λεπτά, και προσθέτουμε το αλάτι, πιπέρι και θυμάρι.
4. Απλώνουμε τη ζύμη με πλάστη σε μία λαδόκολα και την τοποθετούμε σε μία φόρμα για τάρτες.
5. Μοιράζουμε τα μανιτάρια στις φόρμες μας και στη συνέχεια χτυπάμε με ένα πιρούνι τα αβγά και το τυρί, με λίγο αλάτι και πιπέρι.
6. Ρίχνουμε το μείγμα μας πάνω από τα μανιτάρια και ψήνουμε στο φούρνο για 40 λεπτά.
Συνοδεύονται ευχάριστα με μία σαλάτα (ρόκα, μαρούλι, λάχανο) εξασφαλίζοντας μάλιστα και την αποτοξινωτική δράση των υλικών μας.
Γράφει η Dr Angel,
Αγγελική Κοσκερίδου
Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist
Doctor of Naturopathic Medicine
MSc Health Psychology