ΠΩΣ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΣΑΣ ΥΓΕΙΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Πως να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία μέσω της διατροφής

Μπορεί πράγματι η διατροφή να βελτιώσει την ψυχική υγεία ή πρόκειται για υπερβολή?  

Δεν είναι απλά θέμα αισθητικής (που κι αυτή έχει την τιμητική της), αλλά ουσίας. Φυσικά, ούτε από τις γενικές κοινωνικές προκλήσεις αποκόπτουμε το θέμα της ψυχικής υγείας, ούτε από άλλες αντικειμενικές δυσχέριες. Υπάρχει όμως ένα περιθώριο προσωπικής συμβολής ή ευθύνης ή δυνατότητας, και μ’ αυτό θα ασχοληθούμε εδώ.

Πιάνοντας το θέμα από την αρχή, μιλώντας για ψυχική υγεία εννοούμε την συναισθηματική, ψυχολογική και κοινωνική ευεξία. Ή πιο επίσημα:

Σύμφωνα με Βρετανικό Κυβερνητικό ορισμό: Η ψυχική υγεία είναι η συναισθηματική και η διανοητική κατάσταση που επιτρέπει στα άτομα να χαίρονται τη ζωή και να αντεπεξέρχονται στις απογοητεύσεις αλλά και στις δύσκολες συνθήκες. Είναι το θετικό συναίσθημα της ψυχολογικής ευεξίας και της πίστης μας στη δική μας αξία αλλά και των άλλων. 

Εάν βλέπετε τον εαυτό σας κάπου σ’ αυτόν τον ορισμό, τότε το θέμα σίγουρα θα σας ενδιαφέρει.

Σκεφτείτε το σώμα σας ως μία μηχανή. Αντιλαμβάνεστε ότι τρέχει καλύτερα όταν τα καύσιμα είναι καλής ποιότητας. Έτσι λοιπόν, το μυαλό μας, όπως και τα άλλα όργανά μας, χρειάζονται αρκετές βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά ως καλά καύσιμα.

Μία δίετα, λοιπόν, πλούσια σε επεξεργασμένη ζάχαρη ή γενικά φτωχή σε θρεπτικά στοιχεία δημιουργεί ένα λιγότερο θετικό περιβάλλον για μία καλή διάθεση και κατ’ επέκταση ψυχική υγεία.

Ποια προϊόντα θα μπορούσαν να συμβάλλουν σ’ αυτόν τον σκοπό που έχουμε θέσει λοιπόν; Τα γνωρίζετε όλα. Ας ξανασυστηθούμε όμως για να τα βάλουμε πιο αποφασιστικά στη ζωή μας.

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ (ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ)

Πρόκειται για σημαντική πηγή υδατανθράκων, τους οποίους το σώμα μας τους μετατρέπει σε γλυκόζη. Κρατείστε ότι η γλυκόζη είναι η βασική πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο.

Δεν είναι βέβαια όλες οι πηγές υδατάνθρακα εξίσου ευεργετικές. Προτιμάτε καλύτερα τα ολικής άλεσης (δημητριακά ή άλλες τροφές) που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και άλλες θρεπτικές ουσίες. Οι φυτικές ίνες μειώνουν τις τιμές σακχάρου στο αίμα.

Τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι επίσης σημαντική πηγή της βιταμίνης Β, μαγνησίου, σιδήρου και άλλων στοιχείων.

ΚΑΛΟ ΛΙΠΟΣ

Είναι ευρέως γνωστές οι ευεργετικές ιδιώτητες της μεσογειακής διατροφής. Ακόμα και νεότερες έρευνες συνεχίζουν να το υποστηρίζουν αυτό. Η διέτα αυτή περιλαμβάνει κατά βάση λαχινικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, δημητριακά, όσπρια, ψάρι, ελαιόλαδο. Το φυτικό λίπος αλλά και το λίπος από τα ψάρια απέδειξε σχετική έρευνα ότι συνέβαλαν στη μείωση του άγχους και της ψυχολογικής πίεσης στους συμμετέχοντες στην έρευνα (6μηνης διάρκειας). 

Ακόμα και για ανθρώπους κλινικά καταθλιπτικούς – άλλη έρευνα απέδειξε ότι – η μεσογειακή δίετα αποδείχτηκε ευεργετική.

ΠΡΑΣΙΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Θεωρούνται σπουδαία τροφή για την κατάλληλη ψυχική υγεία. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ίνες, μέταλλα και βιταμίνες. Περιλαμβάνονται η βιταμίνη Κ, C, A, κάλιο, σύμπλεγμα βιταμινών Β.

Σίγουρα ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής δεν κάνει θαύματα, αλλά σίγουρα, και είναι απολύτως λογικό, βελτιώνει την ψυχική υγεία και, ας το θέσουμε με έναν sic τρόπο, σε προετοιμάζει σωστά για τις προκλήσεις της ημέρας.

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc c. Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!