ΝΕΡΟ,ΝΕΡΟ,ΝΕΡΟ!

Νερό,νερό,νερό!

 Έξι σημαντικοί λόγοι για να καταναλώνουμε νερό!

Ο καθένας μας μπορεί να καταλάβει ή έχει ακούσει για το πόσο αναγκαία είναι η επαρκής κατανάλωση νερού καθημερινά. Είναι ενδεικτικό ότι ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να αντέξει περισσότερο από τρία ή τέσσερα 24ωρα χωρίς νερό, σε ιδανικές μάλιστα συνθήκες.  

Ας αναλογιστούμε ότι όλες οι χημικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα στο σώμα μας απαιτούν νερό. Συνεπώς η σύσταση του αίματος, όταν είμαστε αφυδατωμένοι, αλλάζει δραματικά. «Η απώλεια υγρών είναι ένα διαρκές φαινόμενο για τον οργανισμό μας», λέει ο Joan Koelemay, διαιτολόγος του Beverage Institute της Αμερικής. «Η αναπνοή, τα ούρα, τα κόπρανα, η εξάτμιση του δέρματος συνιστούν απώλεια υγρών που πρέπει να αντικαθίστανται καθημερινά ώστε να έχουμε καλή υγεία».

Σας παραθέτουμε έξι από τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να καταναλώνετε αρκετή ποσότητα νερού ή διάφορα υγρά (μη διουρητικά) κάθε μέρα:

1.Κρατάτε σε ισορροπία τα υγρά του σώματος.

Το 60% του σώματός μας αποτελείται από νερό. Ορισμένες από τις λειτουργίες που απαιτούν νερό για να πραγματοποιούνται είναι η πέψη, η απορρόφηση θρεπτικών ουσιών, η μεταφορά συστατικών στο αίμα, αλλά και η θερμοκρασία του σώματός μας.

2.Το νερό βοηθάει στον καλύτερο έλεγχο πρόσληψης θερμίδων.

Φυσικά, δε διευκολύνει την απώλεια θερμίδων από μόνο του, ωστόσο είναι ένα ασφαλές και αναγκαίο υποκατάστατο οποιουδήποτε άλλου ποτού ή τροφίμου που περιέχει θερμίδες. Επίσης, οι τροφές που περιέχουν υψηλή ποσότητα νερού είναι απαραίτητες σε μία δίαιτα, εννοώντας τα φρούτα, τα λαχανικά ή οι σούπες.

3.Το νερό συμβάλλει στην καλή διατήρηση των μυών.

Η κατανάλωση νερού κατά την άσκηση είναι απαραίτητη. Όταν τα μυϊκά κύτταρα χάνουν την ισορροπία των υγρών και των ηλεκτρολυτών τους είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε μυϊκό πόνο. Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση περίπου μισού λίτρου νερό δύο ώρες πριν την εξάσκηση και μικρές ποσότητες νερού κατά τη διάρκεια, ώστε να αντικαθίστανται τα υγρά που χάνονται από τον ιδρώτα.

4.Νερό για ένα υγιές δέρμα.

Καθώς το δέρμα αποτελείται κατά ένα μεγάλο μέρος από νερό, η απώλειά του έχει συνέπειες στη σφριγηλότατά του.

5.Για τη σωστή λειτουργία των νεφρών.

Τα νεφρά, μεταξύ άλλων λειτουργιών, καθαρίζουν το αίμα, φιλτράρουν και αποβάλλουν το νερό και άλλες ουσίες που δεν είναι απαραίτητες για τον οργανισμό. Είναι δηλαδή δύο απαραίτητα φίλτρα για τον οργανισμό, τα οποία μάλιστα, με την επαρκή κατανάλωση νερού βοηθιούνται ώστε να αποβάλλουν το νάτριο, την ουρία και τις τοξίνες από τον οργανισμό. Έρευνες μάλιστα δείχνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν καθημερινά άφθονα υγρά έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μακροπρόθεσμα κάποιο νεφρολογικό πρόβλημα.

6.Μείωση δυσκοιλιότητας

Το νερό λιπαίνει τα τοιχώματα του εντέρου και διευκολύνει τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών από εκεί στη κυκλοφορία του αίματος. Λιγότερη κατανάλωση νερού σημαίνει μεγαλύτερη καθυστέρηση στην αποβολή των περιττών συστατικών από τον οργανισμό μας. Έχει διαπιστωθεί ότι οι πεπτικές διαταραχές συχνά έχουν τη ρίζα τους στη χρόνια αφυδάτωση. l

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc c. Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!