«Το πρωί τρώγε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκιπας, και το βράδυ σαν ζητιάνος», λέει μια παροιμία. Η επιστημονική έρευνα έχει επιβεβαιώσει πολλάκις την αξία αυτού του ρητού, θεωρώντας ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας.
Οι άνθρωποι που ξεκινάνε με ένα πλούσιο πρωινό έχουν περισσότερη ενέργεια για να τα βγάλουν πέρα με τις καθημερινές υποχρεώσεις .
Πέραν αυτού, έχει αποδεχθεί ότι το πρωινό, σε συνδυασμό με κάποια σνακ, βοηθάει στη διατήρηση μειωμένου βάρους.
Ωστόσο, αυτοί που ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή, συχνά δυσκολεύονται να βρουν τα κατάλληλα τρόφιμα που θα αντικαταστήσουν τα ζωικά παράγωγα. Το γάλα αμυγδάλου είναι μια καλή λύση για όσους θέλουν να αποφύγουν το ζωικό γάλα. Όμως, δεν αρκεί μόνο αυτό, εάν θέλουμε ένα πλήρες πρωινό.
Γιαούρτι σόγιας
Η σόγια αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διατροφής των Ασιατικών λαών. Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι έχει συμβάλει στο υψηλό προσδόκιμο ζωής ορισμένων χωρών της περιοχής όπως η Ιαπωνία.
Η πρωτεΐνη της σόγιας μπορεί επάξια να αντικαταστήσει την πρωτεΐνη των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Εκτός από πρωτεΐνη, η σόγια μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό το ασβέστιο που χρειάζεται, σίδηρο και ορισμένες βιταμίνες. Επίσης, η σόγια βοηθάει στον έλεγχο της χοληστερίνης.
Οι περισσότεροι γνωρίζουν το γάλα σόγιας, ωστόσο, υπάρχει και το γιαούρτι σόγιας, το οποία μας προσφέρει περισσότερες διατροφικές επιλογές, μιας και μπορεί να συνδυαστεί με φρούτα και δημητριακά.
Φτιάξτε σπιτικό μούσλι με σόγια
Η λέξη μούσλι σημαίνει μείγμα και αποτελεί την ανακάλυψη ενός Ελβετού γιατρού που ήθελε να δώσει στους ασθενείς του ένα θρεπτικό πρωινό. Το μούσλι αποτελείται από νιφάδες βρώμης, ξηρούς καρπούς και φρούτα, τα οποία συνήθως τα βάζουμε σε γάλα ή γιαούρτι.
Εάν θέλετε να φτιάξετε ένα θρεπτικό σπιτικό μούσλι δεν έχετε παρά να προμηθευτείτε γιαούρτι σόγιας, ανάμεικτους ξηρούς καρπούς, σταφίδες, αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα, μπανάνες, κ.λπ.) και βιολογική βρώμη.
Για να γίνει ακόμη ποιο υγιεινό το μείγμα, καλό είναι να προσθέσετε και φρέσκα φρούτα. Τα σμέουρα είναι μια επιλογή με πολύ υψηλή διατροφική αξία, καθώς περιέχουν λίγες θερμίδες και πολλές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.
Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανακατέψετε τα υλικά μέσα σε ένα μπολ. Προσοχή μόνο να μην το παρακάνετε με τη βρώμη γιατί έχει αρκετές θερμίδες.
Γράφει η Dr Angel,
Αγγελική Κοσκερίδου
Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist
Doctor of Naturopathic Medicine
MSc Health Psychology
insta: dr_aggelikikoskeridou_official