Ένα από τα πιο "low profile" λαχανικά είναι το σέσκουλο. Στις μέρες μας έχει παραγκωνιστεί από το σπανάκι και αλλά λαχανικά όπως τα παντζάρια με τα οποία είναι συγγενής.
Παρόλα αυτά, έχει αρκετές ευεργετικές ιδιότητες, μιας και αποτελεί μέρος της οικογένειας των πράσινων φυλλωδών λαχανικών και είναι αρκετά δημοφιλές σε αρκετούς λαούς της Μεσογείου.
Το σέσκουλο φυτρώνει σε όλες σχεδόν τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο. Στην Ελλάδα εκτός από το καλλιεργούμενο σέσκουλο υπάρχει και το αυτοφυές αγριοσέσκουλο που συναντάται κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές.
Ιστορία του φυτού
Ο Αριστοτέλης το είχε αναφέρει από τον 4ο αιώνα π.Χ. Το σέσκουλο έχαιρε μεγάλης εκτίμησης, όμως όχι από τους Ρωμαίους. Ο Πλίνιος, ο Κικέρων και ο Γαληνός το θεωρούσαν βλαβερό και καλό, μόνο για τα ανθεκτικά στομάχια των φτωχών.
Η δημοτικότητα του όμως τον Μεσαίωνα αυξήθηκε. Ο Καρλομάγνος ζήτησε να καλλιεργείται στον κήπο του και στους κήπους των μοναστηριών. Σε αυτή την περίοδο δημιουργήθηκαν κάποιες πολύ νόστιμες συνταγές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνταγές της γαλλικής πόλης Αρράς εξακολουθούν να είναι διάσημες έως τις μέρες μας και όλες οι βόρειες πόλεις της Γαλλίας έχουν μια οδό ‘’Σέσκουλου’’ όπου παλαιότερα πωλούνταν λαχανικά.
Αν και η χρήση του εγκαταλείφθηκε τον 19ο αιώνα, το σέσκουλο εκτός από τις γαστρονομικές του αρετές διαθέτει και ορισμένες φαρμακευτικές ιδιότητες.
Οι πρώτοι που το χρησιμοποίησαν στον τομέα της ιατρικής ήταν οι Άραβες, οι οποίοι έκαναν ενέσεις από χυμό σέσκουλου στα ρουθούνια ασθενών για να καταπολεμήσουν την επιληψία.
Βασικά συστατικά
Το σέσκουλο έχει ζωντανά χρώματα λόγω των πολλών αντιοξειδωτικών που περιέχει. Τα βασικά συστατικά του είναι η βηταϊνη και η μπετανίνη. Η ρίζα του είναι πλούσια σε σακχαρόζη.
Το φυτό περιέχει επίσης αρκετές βιταμίνες όπως Κ, C, και βήτα-καροτένιο. Ό πως και άλλα φυλλώδη πράσινα λαχανικά είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου. Φυσικά, το σέσκουλο είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, αλλά και πρωτεϊνών.
Λόγω των χαμηλών θερμίδων που περιέχει, το σέσκουλο συνίσταται σε προγράμματα μείωσης βάρους και ελέγχου της χοληστερίνης. Μάλιστα, οι πρωτεΐνες που περιέχει συμβάλουν στην δημιουργία αίσθησης κορεσμού και επομένως στην κατανάλωση λιγότερου φαγητού.
Ιδιότητες
Χάρις στις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει, το σέσκουλο συμβάλει στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες και χρόνιων φλεγμονών.
Έχει αναζωογονητική, μαλακτική και καθαρτική δράση και είναι αποτελεσματικό σε φλεγμονώδεις παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος.
Η βηταϊνη ευνοεί την αναγέννηση των κυττάρων του ήπατος και ενεργοποιεί τον μεταβολισμό του λίπους. Αντίστοιχα, η μπετανίνη διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Είναι πολύ εύκολο να φτιάξετε ζωμούς και σούπες με σέσκουλο και να εντάξετε το φυτό αυτό στη διατροφή σας, κάτι που θα ενεργοποιήσει το συκώτι σας και θα βοηθήσει στην πέψη.
(Πηγή: Petit Larousse, www.itrofi.gr)
Γράφει η Dr Angel,
Αγγελική Κοσκερίδου
Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist
Doctor of Naturopathic Medicine
MSc Health Psychology
insta: dr_aggelikikoskeridou_official