ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ!

Καρκίνος του μαστού και έγκαιρη διάγνωση!

Μία νέα μέθοδος που μπορεί να προβλέψει έγκαιρα τον κίνδυνο μίας γυναίκας να εμφανίσει καρκίνο στο μαστό, ανακάλυψαν επιστήμονες στη Βρετανία. Επικεφαλής της ομάδας είναι μάλιστα ο Ελληνοκύπριος καθηγητής του Κέιμπριτζ, Αντώνης Αντωνίου, ο οποίος σημειώνει ότι η μέθοδος αυτή αλλάζει στην ουσία ‘τους όρους του παιχνιδιού’.  

Η μέθοδος συνδυάζει εκατοντάδες γενετικούς δείκτες (περίπου 300 γονίδια) με το οικογενειακό ιστορικό και άλλες πληροφορίες όπως το βάρος της γυναίκας και ο τρόπος ζωής της, με σκοπό να γίνεται μία πιο ολοκληρωμένη απ’ ότι σήμερα, αξιολόγηση του μελλοντικού κινδύνου. Αυτό που θα επιτυγχάνεται έγκειται στο ότι οι γυναίκες που θα κατατάσσονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου για καρκίνο του μαστού, θα κάνουν προληπτική θεραπεία ή περισσότερες εξετάσεις, ώστε να παρακολουθείται καλύτερα η περίπτωσή τους.

Εκτός από τον μαστό, οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής "Genetics in Medicine", υπογραμμίζουν ότι το τεστ μπορεί να αξιολογήσει τον κίνδυνο και για καρκίνο των ωοθηκών.

Όπως είπε ο Αντωνίου, «είναι η πρώτη φορά που κάποιος έχει συνδυάσει τόσα πολλά στοιχεία σε ένα εργαλείο πρόβλεψης του καρκίνου του μαστού. Πλέον είμαστε σε θέση να εντοπίζουμε μεγάλους αριθμούς γυναικών με διαφορετικά επίπεδα κινδύνου και όχι μόνο γυναίκες με υψηλό κίνδυνο. Αυτό θα βοηθήσει τους γιατρούς να εξατομικεύουν τη θεραπεία ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου της κάθε ασθενούς».

«Ελπίζουμε ότι πως αυτό θα σημάνει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα είναι δυνατό να διαγνωσθούν έγκαιρα και να επιβιώσουν από την ασθένεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όμως χρειάζονται περισσότερες έρευνες και δοκιμές προτού κατανοήσουμε πλήρως πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η μέθοδος», πρόσθεσε. Το τεστ θα δοκιμασθεί φέτος από μερικούς γιατρούς στη Βρετανία, σύμφωνα με το BBC και τη «Γκάρντιαν».

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc c. Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!