Η Διεθνής Ημέρα Γιόγκα τιμάται με συζητήσεις για το Περιβάλλον

Σήμερα, 21 Ιουνίου, γιορτάζεται για 5η συνεχή χρονιά η Διεθνής Ημέρα Γιόγκα, μία ξεχωριστή ημέρα για τους πανταχού λάτρεις του πανάρχαιου αυτού φιλοσοφικού και πρακτικού συστήματος, και όχι μόνο.

Την πρωτοβουλία ώστε να γιορτάζεται η Γιόγκα σε παγκόσμιο επίπεδο πήρε ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι το 2014. Συγκεκριμένα, υπέβαλε σχετικό αίτημα στις 27 Σεπτεμβρίου προς τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία με τη σειρά της το υιοθέτησε και καθιέρωσε την 21η Ιουνίου κάθε χρόνου ως Διεθνή Ημέρα Γιόγκα. 

 

Αξίζει να παραθέσουμε όσα ο ίδιος ο Ινδός πρωθυπουργούς είπε ώστε να στηρίξει το αίτημά του, ενώπιον της συνέλευσης:

«Η γιόγκα είναι ένα ανεκτίμητο δώρο της αρχαίας παράδοσής μας. Δεν πρόκειται για άσκηση, είναι μία διαδρομή, μέσα από την οποία τα άτομα μπορούν να ανακαλύψουν την αίσθηση του ενότητας με τη φύση. Ενσαρκώνει την ενότητα του σώματος και του νου, της σκέψης και της δράσης, της αυτοσυγκράτησης και της εκπλήρωσης, της αρμονίας του ανθρώπου με τη φύση. Σε γενικές γραμμές, είναι μια ολιστική προσέγγιση για την υγεία και την ευημερία. Η γιόγκα μάς βοηθά να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και μέσω αυτής της αλλαγής να συνδιαλλαγούμε με την κλιματική αλλαγή». 

Η γιόγκα αποτελεί μία αρχαία σωματική, ψυχική και πνευματική πρακτική, της οποίας οι ρίζες κρατούν από την Ινδία. Η λέξη 'γιόγκα' είναι σανσκριτική και σημαίνει 'να ενώνεις', 'να συνδυάζεις', λέξη η οποία συμβολίζει την ένωση του σώματος με τη συνείδηση. 

Πλέον στις μέρες μας αποτελεί ένα ιδιαίτερα δημοφιλές είδος εξάσκησης στη χώρα μας, αλλά γενικότερα σε Ευρώπη και Αμερική.

Φέτος μάλιστα τη μέρα αυτή θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στο κτήριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, με θέμα «Η Γιόγκα στη Δράση για την Κλιματική Αλλαγή» (Yoga for Climate Action). Η θεματολογία αυτή δεν επιλέγεται τυχαία, καθώς το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της αποτελεί έναν καθοριστικό παράγοντα για το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων παγκοσμίως. Η φιλοσοφία της Γιόγκα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη φύση, το περιβάλλον και την ανθρώπινη ύπαρξη, γι' αυτό και επιλέγεται να συζητηθεί ένα τέτοιο σημαντικό θέμα.

Στόχος είναι, μέσα από τη μέρα αυτή και τις συζητήσεις που θα αναπτύσσονται, να γίνονται ευρύτερα γνωστά τα οφέλη της γιόγκα για τον άνθρωπο, να ενημερώνεται ουσιαστικότερα το κοινό γύρω από σημαντικά θέματα, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι και πιο οργανωμένα να συμβάλλουν στην επίλυση ζητημάτων παγκόσμιας εμβέλειας. 

πηγή: un.org, sansimera.gr

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Επικοινωνία

Παλαιών Πατρών Γερμανού 10, 122 41, Αιγάλεω

all4therapy@gmail.com

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε τα νέα μας.

Σε όλους αρέσει να παίζουν στο ninecasino. Το χρειάζεσαι κι εσύ.

Εγγραφή

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!