ΠΩΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΙΠΟΙΗΣΕΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ

Πώς να χρησιμοποιήσετε σωστά τα αιθέρια έλαια

Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε αναφέρει τις βασικές αρχές της αρωματοθεραπείας, η οποία είναι μια μέθοδος της εναλλακτικής ιατρικής που χρησιμοποιεί τα αιθέρια έλαια των φυτών για χαλάρωση, για ανακούφιση από τα συμπτώματα κάποιας πάθησης ή για αμιγώς θεραπευτικούς σκοπούς. Τι είναι όμως τα αιθέρια έλαια και ποιες είναι οι ιδιότητες που τα κάνουν να ξεχωρίζουν;


Τα αιθέρια έλαια είναι πτητικές ουσίες που απομονώνονται από κάποιο φυτό. Με τον όρο πτητικές ουσίες, εννοούμε αυτές τις ουσίες που είναι σε υγρή μορφή, αλλά μπορούν να εξατμιστούν κάτω από κάποιες προϋποθέσεις. Παραμένουν σε υγρή μορφή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, όμως γίνονται πτητικά σε θερμοκρασίες βρασμού (μεταξύ 50 – 320°C). Λόγω της πτητικότητας τους έχουν έντονο άρωμα.  Η πιο κοινή μέθοδος για να πάρουμε το αιθέριο έλαιο από ένα φυτό είναι η απόσταξη.

 

Ιδιότητες 

Τα αιθέρια έλαια βρίσκονται στα φύλλα, στα άνθη, στους καρπούς, στον κορμό, ακόμη και στις ρίζες των  φυτών. Για παράδειγμα στο γιασεμί και στο τριαντάφυλλο το αιθέριο έλαιο συλλέγεται από τα άνθη,  ενώ στο δυόσμο, στο δίκταμο, στη μέντα, κλπ από τα φύλλα. Θεωρείται ότι τα αιθέρια έλαια έχουν αντισηπτικές, αντιβακτηριακές, αντικαταθλιπτικές και άλλες ιδιότητες.  Μία πολύ διαδεδομένη χρήση τους είναι ως χαλαρωτικό, αφού εκτιμάται πως μπορούν να προσφέρουν ηρεμία στο μυαλό και στο πνεύμα.

 

Σωστή χρήση για ένα απολαυστικό αποτέλεσμα 

Για να χρησιμοποιήσουμε τα αιθέρια έλαια τα αναμειγνύουμε με λάδι, νερό, ή αλκοόλ.  Αυτό συμβαίνει διότι τα αιθέρια έλαια περιέχουν τις ουσίες ενός φυτού σε υψηλή συγκέντρωση. Γι' αυτό πρέπει να χρησιμοποιούνται αραιωμένα και να μην έρχονται σε απευθείας επαφή με το δέρμα. 


Η πιο διαδεδομένη χρήση τους είναι το μασάζ, επειδή συνδυάζει τα οφέλη της θεραπείας με την αφή και της αρωματοθεραπείας. Το μασάζ βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, τονώνει τους μυς, αποβάλει τις τοξίνες και μειώνει την κούραση. Η λεβάντα, το τριαντάφυλλο, το γιασεμί και το πορτοκάλι είναι μόνο κάποια από έλαια που μπορούν να κάνουν το κάνουν το μασάζ μία ιδιαίτερη μυσταγωγία. 

Όμως, ο τρόπος που τα έλαια δένουν χημικά μεταξύ τους αλλά και η δράση τους χρειάζονται την προσοχή σας, ώστε να έχετε το αποτέλεσμα που επιθυμείτε. Ανάλογα, δηλαδή, με το σκοπό που γίνεται το αρωματοθεραπευτικό μασάζ θα πρέπει να χρησιμοποιούνται διαφορετικοί συνδυασμοί και αναλογίες των αιθέριων ελαίων. Ας δούμε τρεις περιπτώσεις χρήσης.

  • Το χαμομήλι, η λεβάντα και η μαντζουράνα είναι κατάλληλα για την αντιμετώπιση του στρες. Για πιο αποτελεσματική χαλάρωση μάλιστα συνίσταται οι μαλάξεις να γίνονται απογευματινές ή βραδινές ώρες. 
  • Αν πάλι αναζητάτε τόνωση μέσα από τις μαλάξεις με αιθέρια έλαια, προτιμήστε το φασκόμηλο, το δεντρολίβανο ή το πορτοκάλι που έχουν αναζωογονητική δράση. Μία λεπτομέρεια γαρίφαλου ή κανέλας μπορείς μάλιστα να κάνει το μείγμα σας ακόμη πιο αποτελεσματικό. 
  • Ένας βασικός λόγος που πολλοί επιλέγουν τις μαλάξεις είναι η ανακούφιση από μυϊκούς πόνους. Για τις περιπτώσεις αυτές λοιπόν σας συνιστούμε μείγματα όπως είναι η μέντα, ο ευκάλυπτος ή το μαύρο πιπέρι, που θεωρούνται πιο «θερμά».

Ένας άλλος εύκολος τρόπος χαλάρωσης είναι το μπάνιο με νερό στο οποίο έχουμε ρίξει σταγόνες αιθέριων ελαίων. Λίγες μόνο σταγόνες σε ζεστό νερό αρκούν για να μας «πάρουν» την κούραση. Επίσης, μπορούμε να ψεκάσουμε λίγες σταγόνες στο χώρο για περισσότερη ευεξία. 

 

Και εντομοαπωθητικά!

Μια επιπλέον χρησιμότητα τους είναι ως εντομοαπωθητικά. Επ’ αυτού, η πιο γνωστή χρήση τους είναι για να διώχνουν τα κουνούπια. Φυτά όπως η μέντα, ο βασιλικός, η λεβάντα και το λεμονόχορτο έχουν την τάση να κρατάνε μακριά τα κουνούπια λόγω του έντονου αρώματος τους. Μάλιστα, στην αγορά κυκλοφορούν πολλά φυτικά σκευάσματα που έχουν αντικουνουπική δράση και θεωρούνται πολύ πιο ασφαλή σε σχέση με τα χημικά σκευάσματα.

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc c. Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!